A királyné, akinek még a bicegését is másolták az előkelő hölgyek: Alexandra stílusát imádták a viktoriánus kori nők

A mindig stílusos megjelenésű királyné betegségei révén határozta meg a divatot.

alexandra királyné
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A divat történetében furcsábbnál furcsább epizódok váltották egymást. Egyes trendek mai szemmel kifejezetten bizarrnak tűnnek, és némelyekről az is bebizonyosodott, hogy nem is teljesen veszélytelenek. 

Az azonban, hogy testi fogyatékosság, betegség tünete legyen a sikk, még a legkülönösebb értékrenddel bíró időszakokban is ritkaságszámba ment, a viktoriánus kori Angliában mégis bekövetkezett: Dániai Alexandra brit királynénak nemcsak a ruháit másolták a hölgyek, hanem még a sántikálását is. A szépségért talán szenvedni kell, és bár kérdéses, hogy a bicegés szebbé tette-e a divatozni vágyó dámákat, az valószínű, hogy járásképük megváltoztatása nagyon kényelmetlen lehetett a számukra. 

Népszerű, bájos és remek anya

Alexandra Karolina hercegnő 1844-ben született Koppenhágában, egy hercegi pár második gyermekeként. Születésekor édesapja még csak Schleswig–Holstein–Sondenburg hercege volt, de felesége, Lujza hessen-kasseli hercegnő révén 1853-ban a dán trón várományosa lett, 1863-ban IX. Keresztély néven meg is koronázták. Alexandra és az öt testvére házasságát az édesapjuk olyan jól rendezte el, hogy őt magát Európa apósaként is emlegették.

A szép hercegnő 16 éves volt, amikor Viktória királynő örököse, fia, Eduárd walesi herceg jövendőbelijének választották. 18 hónappal később a fiatalok össze is házasodtak, Alexandra megkapta a walesi hercegnő címet, amit ő viselt a leghosszabb ideig, 1863-1901-ig. Általános népszerűségnek örvendett, csinos megjelenését előszeretettel utánozták a divatos úrhölgyek. 

Alexandra és Eduárd házassága annak ellenére is boldog volt, hogy a férfi többször hűtlennek bizonyult, és ezt a felesége is tudta. Összesen hat gyermekük született, az utolsó egynapos korában elhunyt. Alexandra a korban merőben szokatlan módon nagy szerepet vállalt a nevelésükből, örömmel gondozta és dédelgette őket.

Harmadik gyermeke, Lujza Viktória hercegnő 1867-ben jött a világra, a szülés nem volt komplikációmentes, Alexandrát reumás láz gyötörte, ami egy életre rajta hagyta a nyomát, innentől kezdve sántikált. A nyilvánosság előtt méltóságteljesnek és bájosnak mutatkozott, családja körében körében vidám és szeretetteljes volt. Örömmel táncolt, korcsolyázott, remekül lovagolt és anyósa rosszallása ellenére a vadászatot sem vetette meg. Örökletes betegsége miatt a hallása egyre gyengült, ami idővel az elszigetelődéséhez is vezetett. Amikor 1901-ben Viktória királynő elhunyt, Eduárd lett az uralkodó VII. Eduárd néven, Alexandra az Egyesült Királyság királynéja és India császárnéja lett mellette. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Stílusikon

A mindig elegáns megjelenésű királynő a londoni divatházak kollekciójából válogatta össze ruhatárának darabjait. Stílusát sokan másoltak a korban, sőt ami azt illeti, jó pár évtizedre meghatározta a divatot magas nyakú ruháival és feltűnő choker nyakláncaival. Érdekesség, hogy ezekkel a nyakán lévő heget kívánta eltakarni, amit valószínűleg egy gyermekkori műtét során szerzett.

Ám nem csak ezt utánozták a bűvkörébe került hölgyek: a reumatikus láz miatt maradt járáshibáját szintén vonzónak találták, nevet is kapott, ez volt az Alexandra limp, vagyis az Alexandra-bicegés. A kereskedők felfedezték a furcsa trendben rejlő üzleti potenciált, hamarosan eltérő méretű sarkokkal rendelkező cipőket kínáltak eladásra, amelyek elősegítették a sántikálást. A legelszántabb nők csinos sétabotot is ragadtak, harmadik terhessége után egy darabig Alexandra is csak két bottal tudott járni. 

VII. Eduárdot többféle betegség is kínozta, ráadásul erős dohányos is volt. 1910-ben sorozatos szívrohamok következtében hunyt el. A trónon fia, V. György követte. Alexandra, az anyakirályné 1925. november 20-án hagyta el az élők sorát, szívinfarktust kapott. Férje mellé temették a windsori Szent György-kápolnába. 

I. Erzsébet utálta, ha túlöltözik

Anglia királynőjeként I. Erzsébet volt a nemzet legtöbb hatalommal bíró személye, nem csoda, hogy ízlése meghatározta az 1500-as évek divatját is. Az udvarban a hozzá közel állók nemritkán a levetett darabjait hordták, a többiek pedig igyekezték ellesni és utánozni a stílusát. Öltözködése nemcsak a nőkre volt hatással, hanem a férfiak megjelenését is befolyásolta: az udvartartásában lévő urak például fűzőt kezdtek viselni. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük