Így készül az aranysárga Újházy-tyúkhúsleves
Egy tányér ízletes tyúkhúsleves a lábujjadtól a fejed búbjáig felmelegít. Készítsd el mennyei receptünket mihamarabb!
Az Újházy-tyúkhúsleves a magyar konyha egyik legkedveltebb étele. A levessel egy átlagos hétvégi étkezést is különlegessé varázsolhatsz, de különleges alkalmakkor, például karácsonykor is a menü részévé teheted.
Elkészítése nem nehéz, tehát próbáld ki bátran mennyei, sárgálló receptünket!
Újházy-tyúkhúsleves
Hozzávalók:
- 1 db körülbelül 2 kg-os tyúk
- 30 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 20 szem egész bors
- 15 dkg cérnametélt
- 10 dkg zeller
- 10 dkg karalábé
- 10 dkg gomba
- 10 dkg karfiol
- 10 dkg zöldborsó
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- csipetnyi sáfrány
- csipetnyi őrölt gyömbér
- só
Elkészítés ideje:
Két-két és fél óra.
Elkészítés menete:
Tedd bele az egész csirkét egy fazékba, és engedd fel háromnegyedéig vízzel. Forrald fel, hogy a hús puhulni kezdjen, de a habot folyamatosan szedd le róla.
A répákat, a zellert, a karalábét és a karfiolt tisztítsd meg és darabold fel, majd tedd a levesbe. A gomba héját is húzd le, vágd kisebb darabokra, és a zöldpaprikával, a paradicsommal, a meghámozott, de egész hagymákkal és az összekötözött petrezselyemmel szintén tedd a levesbe.
Szórd bele a sáfrányt, valamint a gyömbért, sózd meg ízlésed szerint, majd vedd egészen alacsonyra a lángot, és lassú tűzön egy-másfél órán keresztül hagyd főni. Amikor a hús már puha, vedd ki, csontozd ki és csíkozd fel, majd így tedd vissza a levesbe, de ne főzd tovább.
A levesből vegyél ki egy merőkanálnyi levet, hígítsd fel vízzel, és ha forr, főzd ki benne a cérnametéltet. Ha jó a tészta, szűrd le, és tálald tányérokban. Ezután már lehet is szedni belőle.
Édesszájúaknak
Ha a leves mellé valamilyen finom desszertet is készítenél, válogass süteményeinkből!
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- sütemény