Tokajikat kóstoltunk: megtaláltuk, mi mit teszünk a karácsonyi asztalra
A tokaji aszú valódi különlegesség, magas savtartalma jól ellensúlyozza az édességét, így az összhatása életteli és gyümölcsös.

171124-Furmint-Photo-Weinglass-Koccits-Aszúval-6
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan mindenkinek van egy kép a fejében a szekrény vagy a televízió tetején sokszor celofánban porosodó tokajiról. Rossz hírrel kezdjük: nagyon kicsi az esélye, hogy az a palack még iható bort rejt. Egyrészről a rendszerváltás előtt a minőségi borászkodás finoman szólva is háttérbe szorult, másrészről az a bor a tárolási körülmények hatására valószínűleg ma már leginkább a nagymama szekrényét idézi kóstolási élményben.

De van egy jó hírünk is: 1989-90 után komoly munka indult meg a Tokaji borvidéken, aminek hatása hamar megmutatkozott a borokban is, valóságos aszúforradalmat előidézve.

A tokaji szőlőfajták titka

Az adottságok nem változtak, a különleges helyi klíma, a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően sokszor párás környezet teszi lehetővé a Botrytis cinerea nevű gomba megjelenését, ami az aszúsodáshoz vezet. A botritisz máshol is jelen van a világban, viszont a fő tokaji szőlőfajták, a furmint és a hárslevelű az aszúsodás mellett is megőrzik kifejező savaikat, ezek pedig könnyen ihatóvá varázsolják az akár 200 gramm feletti literenkénti cukormennyiséget is.

171124-Furmint-Photo-Weinglass-Koccits-Aszúval-25
Fotó: Furmint Photo

A tokaji aszú nem véletlenül a világ egyik legjobb bora, hiszen ennyire egyedi, a borvidék adottságait visszatükröző bor kevés van. Ráadásul az aszú rengeteg kézi munkát igényel, a szüret során szemenként, több körben gyűjtik a legtökéletesebb aszúsodott bogyókat, majd erjedés után évekig kötelezően hordóban és palackban érlelik, mielőtt piacra kerülhet.

Mivel párosítsuk a tokaji aszút?

A modern aszúk általában a gyümölcsök és a finom fűszeresség összhangjáról szólnak, olyan gazdag aromatikával, hogy ilyen bort kóstolva hosszú percekig lehet az illat- és ízjegyeket sorolni. Komplexitásában szinte bármilyen desszertet leköröz, éppen ezért akár önálló fogásként is megállja a helyét az ünnepi vacsora végén, de jól működik zserbóval és diós bejglivel is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes további ételpárosításokkal is kísérletezni, a libamáj és a kéksajt klasszikus választásnak számít, a távol-keleti konyha fogásaival együtt azonban még sokaknak okozhatnak meglepetést az aszúk.

Melyik fajta lehet jó választás?

A puding próbája az evés, így egyből meg is kóstoltunk három aszút.

Paulay Borház

Elsőként  egy kisebb pince, a Paulay Borház 2013-as 6 puttonyos aszúját bontottuk fel. A tokaji pince a Nemzeti Színház egykori igazgatójáról, Paulay Edéről kapta nevét, aki a mai borház helyén álló házban született. A 1,5 hektárnyi területről 3-4000 palack bor készül évente, amit főként helyben értékesítenek.

paulay aszu

Ahogy a nagykönyvben meg van írva, intenzív gyümölcsösség árad a pohárból, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, kajszival, mangóval, de volt, aki ananászt kiáltott. Már az illatban is megjelenik a finom édesfűszeresség mézeskalácsfűszerekkel, vaníliával. A korty a virgonc, fiatalos savak mentén mozog, a gyümölcsei élőek, az illat ígéretét vastagon beváltja. Hosszú a korty, és mire eltűnik, már újabbat szeretnénk.

Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet

Tállya az elmúlt években került a borkedvelők reflektorfényébe, a legdinamikusabban fejlődő hegyaljai település, ahol egyébként a legtöbb történelmi első osztályú dűlő is található. A Zsadányi pince pedig a legtöbb dűlőben meg is található, így a boraikon keresztül kaphatunk ízelítőt, ismerhetjük meg jobban Tállyát.  A Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as aszújának érdemes időt adni, lépésről lépésre újabb illatokat bont ki. Előbb virágok, majd mangó, papaja és aszalt sárgabarack jelenik meg a kortyban is. Kifinomult, komoly beltartalma ellenére is könnyedséget árasztó bor, a lecsengés pedig ennél is sokáig kísér még.

Barta Pince

Mád a borvidék ikonikus települése, legendás dűlőkkel, nagynevű borászokkal. Az egyik leglátványosabb dűlő a Király, főleg a felső támfalas rész. A Barta család ébresztette fel Csipkerózsika álmából és telepítette újra a területet a 2000-es évek elejétől kezdve, ma már kóstolhatunk innen borokat, aszút is. Ez a bor is 2013-as, ennek is jót tesz, ha hagyunk egy kis időt neki, utána olyan illattal fogad, amit nehezen feled az ember. Keleti fűszerek, trópusi gyümölcsök, gazdag és buja. A korty is ezt a vonalat viszi tovább, gazdag és krémes, azonban a savak jól egyensúlyozzák a komoly cukormennyiséget. Önálló desszert, ennél komplexebbet nem is kívánhatnánk.

Egy szó, mint száz, a tokaji aszú olyan kincs, amire minden magyar büszke lehet – de ne elégedjünk meg ennyivel, kóstoljuk is, amikor csak lehet. Ha a karácsonyi menü végeztével bontunk egy palackkal, azzal biztosan megkoronázzuk az ünnepet!

Ezt is szeretjük