Miért az ablakba kell tenni a csizmákat? 4 érdekesség a Mikulásról, amit nem tudtál eddig

Íme, néhány kevéssé ismert tény a Mikulásról!

mikulas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már csak párat kell aludni, és rénszarvasszánján, nagy puttonnyal megérkezik a Mikulás, hogy ajándékot hozzon minden jó gyereknek. A kevésbé jóknak virgácsot is.

Tudjuk, hogy a Mikulás alakját eredetileg Szent Miklósnak, a törökországi Myra város püspökének köszönhetjük. A katolikus és a görögkeleti egyház harmadik-negyedik század fordulóján élt szentjéről mintázta az utókor a szerény jótevő figuráját, aki az éj leple alatt megajándékozza a gyerekeket.

Ezért kerülnek a csizmák az ablakba

Az óvodások gyorsan megtanulják, hogy - ha máskor nem is - december 5-én ki kell fényesíteni a csizmát, hogy az ablakba helyezve a Mikulás december 6-án ajándékot tehessen bele. Az, hogy miért éppen az ablakba kell tenni, kevesekben merül fel. A legenda szerint Szent Miklós püspök tudomására jutott egyszer, hogy él egy elszegényedett nemesember Myra városában, aki hozomány híján nem tudja férjhez adni három eladósorban lévő lányát. Szent Miklós elhatározta, hogy titokban segít rajtuk: az éj leple alatt egy arannyal teli erszényt dobott be a szegény ember házának ablakán, hogy férjhez mehessen a legidősebb leány. A rákövetkező két esztendőben is ugyanígy cselekedett.

Eredetileg lila volt a Mikulás köpenye

Régi gyermekkönyvekben már a XIX. század végétől találhatók olyan rajzok, melyek a ma ismert - pocakos, nagy szakállú, joviális öregúrra emlékeztető - Mikulásra nagyon hasonlítanak. A korábbi ábrázolások szerint azonban a Mikulás palástja még lila volt - csakúgy, mint Szent Miklós püspöké. Sokáig úgy tartották, a piros ruházat elterjedésében nagy szerepe volt a Coca Cola 1930-as években indult reklámkampányának, melynek célja az üdítőital eladási statisztikáinak felpörgetése volt a téli időszakban. Később kiderült, mindez városi legenda, de legalábbis túlzás, a piros ruhás ábrázolás valószínűleg korábbra nyúlik vissza, bár a változás pontos háttere máig nem ismert.

Rudolf már elmúlt 80 éves

Hogy a vallási ünnepet miként olvasztja magába a fogyasztói társadalom, arra jó példa a Mikulás első számú, rénszarvasa, Rudolf. A Rudolf alakját 1939-ben alkotta meg Robert L. May szövegíró, hogy a Montgomery Ward áruház forgalmát növelje. A rénszarvas - akit társai csúfolnak világító, piros orra miatt - története később önálló életre kelt. Ebben nagy szerepet játszott Johnny Marks dalszerző Rudolph, the Red-Nosed Reindeer című slágere, mely 1949 karácsonyának hetében első helyen állt az Egyesült Államok toplistáján.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Mikulást mindenhol máshogy hívják

 • Amerikában és Kanadában: Santa Claus,
 • Angliában: Father Christmas,
 • Németországban: Christkindl,
 • Olaszországban: Befana vagy Babblo Natale,
 • Franciaországban: Pere Noel,
 • Spanyolországban: Papa Noe,
 • Romániában: Mos Nicolae,
 • Hollandiában: Kerstman,
 • Norvégiában: Julenissen,
 • Fnnországban: Joulupukki,
 • Dániában: Sinter Klaas.

Lappföld, a Mikulás hazája

Lappföld a világ egyik legészakibb lakott területe, az emberek többsége pedig a négy nagyobb városban, Rovaniemiben, Tornióban, Kemiben és Kemijärviban él.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük