Ilyen a Mikulás nyüzsgő főpostája: szorgos manók válogatják a világ minden pontjáról érkező leveleket

A Mikulás főpostája minden évben óriási forgalmat bonyolít, nem csoda, hogy dolgos segítőkre van szüksége.

GettyImages-641416292

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az északi sarkkörön, Lappföld fővárosában, Rovaniemiben él Joulupukki, az igazi finn Mikulás. Egész évben látogatható otthona, a Mikulásfalu a város központjától mintegy 8 kilométerre található, télen különösen vonzó célpont a családok számára.

A gyerkőcök mellett gyakori vendég a lenyűgöző sarki fény is, ami még varázslatosabbá teszi az amúgy is mesebeli helyszínt. A Mikulásfalu egyik fő attrakciója a főposta, ahol szorgos és vidám manók dolgoznak azon, hogy a szakállas apóhoz beérkező, illetve a tőle a világ minden pontjára elinduló levelek célba érjenek.

A Mikulás rengeteg levelet kap és ad fel

A Mikulásfaluban 1950-ben nyitotta meg kapuit a főposta, ami az év ezen szakaszában óriási forgalmat bonyolít, hiszen melyik gyermek vagy gyermeklelkű felnőtt ne szeretne levelet kapni a valódi Mikulástól? A szolgáltatás népszerűségét bizonyítja, hogy évente körülbelül 2 millió levelet adnak fel Télapó postájáról.

GettyImages-72663072
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary

Bár a finn postarendszer része, nem akármilyen intézményt kell elképzelnünk: az épület kőből és fenyőből készült, benne pedig pirosba és zöldbe öltözött manók sürögnek-forognak, hogy minél több fiatal kaphasson levelet Joulupukkitól. Maga a Mikulás a legmozgalmasabb napokon körülbelül 30 ezer levelet fogad a világ minden tájáról, ez idáig mintegy 20 millió postai üzenet érkezett hozzá, 200 országból.

GettyImages-72663107
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary

Tőle is rendelni lehet leveleket, amiket állítólag saját kezűleg ír, és talán legalább ennyit nyom a latban, hogy karácsonyi pecséttel és az északi sarkkör egyedi, csak itt elérhető bélyegzőjével is ellátják őket. Az első ilyen egyedi bélyegző egy rénszarvasfejet ábrázolt, 1950-ben, Eleanor Roosevelt látogatásának emlékére készült, aki november 6-án adott fel innen egy levelet. 2012 óta a Mikulást és a rénszarvasát mintázó bélyegző van használatban. Mivel a Télapó, segítőinek hála 13 nyelven ért és ír, az esetleges nyelvi akadályok is leküzdhetővé válnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lelkes manók segítik a munkát

A főpostán dolgozó manók változatos feladatokat teljesítenek. Mindenekelőtt gondoskodnak a létesítményt az év 365 napján belengő karácsonyi hangulatról. Gyertyákat gyújtanak, zimankós időben a kandallót is beüzemelik.

GettyImages-72663220
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary

Az érkező leveleket válogatják, a kimenőket ellátják a különleges postai bélyegzőkkel, a betérő vendégeknek segítséget nyújtanak a levélírásban, és megválaszolják a kérdéseiket - utóbbi esetenként igazi kihívásokat is tartogathat, hiszen a legfiatalabb turisták olyan információkra kíváncsiak, mint hogy hány éves a Mikulás, vagy hogy hogy van arra ideje, hogy minden gyermeknek ajándékot vigyen.

GettyImages-641417268
Fotó: Peter Dench / Getty Images Hungary

A Télapó leveleinek olvasgatása szívmelengető elfoglaltságot jelent, hiszen az ifjú feladók mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél kedvesebb és kreatívabb üzenetekkel és alkotásokkal örvendeztessék meg Rovaniemi legnevesebb lakóját. A manók a legszebb alkotásokat ki is teszik a falra, bár nem könnyű választaniuk.

A fenyvesekkel körülölelt Mikulásfalu persze számos további érdekességet tartogat a látogatók számára, akik többek között rénszarvasokkal és bárányokkal is ismerkedhetnek, különböző téli sportoknak hódolhatnak, valamint átléphetik az itt húzódó északi sarkkört is. 

Itt lakik az igazi Mikulás - Meseszerű képeken Joulupukki otthona

Míg nálunk a Mikulás december 6. hajnalán rejt finomságokat a gyerkőcök kipucolt csizmácskáiba, addig az igazi finn Mikulás, a jóságos Joulupukki szentestén visz ajándékokat a legkisebbeknek. Nézd meg, milyen varázslatos helyen lakik!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük