Kevesebbet akarsz költeni az ajándékokra, de nem tudod, hogy mondd el szeretteidnek? Hasznos tanácsok pszichológustól

Pszichológus adott tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet stresszmentes a karácsony.

Stresszmentes karácsony
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Feltorlódott munka a szabadság előtt, iskolai programok sora, ajándékvadászat, végtelen bevásárlólisták: csak néhány ok, ami miatt sokaknak stresszes a karácsonyi készülődés. A Yettel kutatása szerint amellett, hogy a gazdasági helyzet idén rányomja a bélyegét az ünnepre, a magyarok negyede stresszel az ünnepi ajándékbeszerzésen.

Hogyan lehet megtalálni ebben a sűrű időszakban az egyensúlyt, és az anyagi lehetőségeinktől függetlenül olyan ajándékot adni, amivel valóban örömet lehet okozni? Dienes Angéla pszichológus most megoszt néhány praktikus tanácsot, amivel az ünnepek és az ajándékozás körüli stresszt csökkenthetjük.  

Tanácsok a stresszmentes karácsonyi készülődéshez

A jó ajándék és ajándékozó kulcsa

A Yettel reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyarok háromnegyede kapott már olyan ajándékot, aminek nem örült, vagy amit nem tudott használni. Ezzel együtt a válaszadók negyedét feszültté teszi a karácsonyi ajándékozás: ez nem véletlen, hiszen nem könnyű feladat mindenkinek kitalálni az ideális meglepetést.

Dienes Angéla, pszichológus.
Dienes Angéla, pszichológus.

Dienes Angéla pszichológus úgy látja, akkor élünk meg igazán rossznak egy ajándékot, ha az érződik, hogy a másik semmilyen erőfeszítést nem tett a kiválasztás során. A feszültségek pedig abból adódhatnak, ha az illető a kapcsolatot nem érzi elég stabilnak ahhoz, hogy sérülés nélkül ki lehessen fejezni, ha az ajándékot nem találták el. Vannak olyan helyzetek, ahol több súrlódást okoz ennek kifejezése, azonban minél közelebb állnak egymáshoz az érintettek, annál inkább lehet nyíltan beszélni erről. A szakember szerint a későbbi feszültségek elkerülése érdekében érdemes velük őszintének lenni azzal együtt, hogy el kell ismerni az igyekezetet, ha az tapasztalható. 

De hogyan lehet megtalálni az ideális ajándékot? Dienes Angéla szerint a legnehezebb, hogy ilyenkor bele kell képzelnie magát az embernek a másik helyzetébe és meglátni, hogy neki valójában mire van szüksége, mi áll közel a stílusához. Sokan ott rontják el, hogy olyat vesznek, amire ők vágynak, vagy a saját ízlésvilágukat tükrözi. A személyességen és az átgondoltságon kívül fontos, hogy az ajándék figyelemről tanúskodjon, hiszen az tudja a legjobban mélyíteni a kapcsolatot, ha azt érezzük, hogy valaki figyel, és tudja mire van szükség. 

Nincs ajándék, nincs karácsony?

A Yettel kutatásából az is kiderült, hogy a megkérdezettek negyede csak azért ajándékozik, mert ez a szokás. De miért ragaszkodnak a tradíciókhoz akkor is, ha feszültté tesznek, és hogyan lehet beszélni arról, ha nem szeretnénk idén ajándékozni, vagy kevesebbet költenénk az ünnepekre?

GettyImages-1339990855

- Nem mindenkinek ugyanazt jelenti az a mondat, hogy ne ajándékozzunk. Van, akinek az ajándék abszolút nem fontos, de van, aki azonban többek közt ebben éli meg, hogy a másik szereti őt, ez tehát fontos szeretetnyelve. Ha ezt elvágjuk, az nagyon fájdalmas tud lenni, és rombolhatja a kapcsolatunkat - mondta Dienes Angéla.

Erre lehet egy jó stratégia, megpróbálni a többiek érzéseit feltárni, beszélgetni arról, hogy nekik mit jelent igazából ez a szokás, és nem kész tényként közölni, hogy idén márpedig ne ajándékozzunk. Természetes dolog, hogy félelmet kelt felhozni ezt a témát, hiszen sokaknak ez annyira a hagyományhoz tartozik, mint a közös ünnepi vacsora. 

A közös élmény is lehet igazi ajándék

A kedvezőtlen gazdasági helyzet és a szűkösebb családi kassza idén egyértelműen megmutatkozik a karácsonyi kiadásokra vonatkozó tervekben a Yettel felmérése szerint: tízből négyen terveznek valamilyen költségcsökkentést úgy, hogy vagy ajándékra, vagy a teljes karácsonyi ünneplésre kevesebbet költenek. Emellett az is kiderült a kutatásból, hogy ha karácsonyi ajándékról van szó, a többség jobban értékel egy közös élményt vagy személyes gesztust. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Fontos közösen végiggondolni, hogy milyen módon tudjuk megélni az összetartozásunkat, hiszen végső soron ezért ajándékozunk. Érdemes feltenni magunknak azt a kérdést, hogy mik azok a központi értékek, amik fontosak a családnak, és ez hogyan tud megjelenni az ajándékozásban. Próbáljunk meg eltávolodni attól, hogy attól lesz értékes egy ajándék, hogy minél több pénzt költöttünk rá - javasolja Dienes Angéla. Így akár az is felismerhető, hogy egy jól kitalált, ötletes gesztus, közös élmény, az együtt töltött idő az, ami a legtöbbet jelentheti, és ezzel akár az ajándékokra szánt kiadások is csökkenthetők.

Ha a család valamit közösen csinál, az a tárgyi ajándékok mellett akár a gyerekeknek is egy különleges élmény, és maradandó emlék lehet. Ebben is segíthet a Yettel ünnepi kampánya, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy sokszor a legértékesebb ajándék az, amit az ember magából ad: a közös élmények, az együtt töltött idő.

Yettel-karacsony add magad
Fotó: Egyed Gábor

A szolgáltató ehhez közös élmények ajándékozásához ihletet adó kártyákat tesz elérhetővé. A kártyák olyan élménylehetőségeket mutatnak be, amelyek nem a tárgyi ajándékozást helyezik a középpontba, helyette közös időtöltésre és élmények gyűjtésére ösztönöznek, például „Eltévedünk egy ismeretlen városban”, „Megismerkedem a hobbiddal” vagy „Táncoljunk, amíg bele nem szédülünk”. A kártyákat és a rajtuk szereplő élményt az ajándékozók egyedi üzenettel tehetik személyesebbé, majd elküldhetik szeretteiknek online kép vagy videó formájában a https://legertekesebbajandek.yettel.hu/ oldalon, illetve személyesen is átvehetik ingyenesen a szolgáltató bármelyik üzletében.

A kutatás 1000 fő megkérdezésével zajlott 2022. október 28. és november 3. között; a minta reprezentatív nem, kor, településtípus és régió szerint a 18-69 éves magyar internetező lakosság körében. (Impetus Research)

Tökéletes karácsonyi ajándékok 4 ezer forint alatt

A karácsonyi ajándékvásárlásnak nem feltétlenül kell anyagi csődöt okoznia, ezeknek az ötletes, megfizethető árú meglepetéseknek is örülni fognak a szeretteid.

Tökéletes karácsonyi ajándékok 4 ezer forint alatt: olcsó, mégis ötletes meglepetések a fa alá

A karácsonyi ajándékvásárlásnak nem feltétlenül kell anyagi csődöt okoznia, ezeknek az ötletes, megfizethető árú meglepetéseknek is örülni fognak a szeretteid.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása:  Yettel Magyarország Zrt, Getty Images Hungary, borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük