A forralt bornál is finomabb: isteni, karácsonyi puncsreceptet mutatunk

A puncs melegen készítve igazi téli, fűszeres és melengető itóka.

Puncsrecept almaborral
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hideg téli estéken nincs is jobb, mint az otthon melegében elkortyolgatni egy bögre forró italt. Legyen szó finom teáról vagy az ünnepek közeledtével forralt borról, puncsról. 

A puncs változatosan, gyorsan elkészíthető, fűszeres és gyümölcsös, vétek lenne ilyenkor kihagyni. Vendégeket várva is érdemes összedobni, de szűk családi fogyasztásra is tökéletes.

Szomjas tengerészeknek köszönhetjük

A puncs első írásos említése a 17. század első felére tehető. A receptúrát Indiából hozták magukkal a Brit Kelet-indiai Társaság matrózai. Az itóka neve a hindi „öt” szóból származhat, ami talán az öt fő alapanyagára utal: alkohol, cukor, gyümölcslé, víz és fűszerek. Rossz nyelvek szerint a brit tengerészek a sörhiánnyal terhelt hajóúton kísérletezték ki a finom italt. Bármi is legyen az igazság, a puncs töretlen népszerűségnek örvend, összetevőinek listája pedig egyre változatosabb. Készülhet hidegen vagy melegen, alkoholosan vagy alkoholmentesen, a fűszerezést is ki-ki a maga és a családja szája íze szerint kísérletezheti ki.

GettyImages-1182252635
Fotó: zi3000 / Getty Images Hungary

A puncsot a vendégségekben jellegzetes, mutatós üvegtálakban szokták felszolgálni, ami látni engedi az italban úszkáló gyümölcsszeleteket és fűszereket is. Bár az ízesítésben nagy a szabadság, íratlan szabály, hogy 3-4 fűszernél ne kerüljön több a keverékbe, mert az már túlzottan elnyomná a gyümölcsös aromát. Víz helyett több dolgot is lehet használni, például teát, fehér-, vörös- vagy almabort, azaz cidert - mi most egy utóbbival készülő variációt mutatunk. A gyümölcsök vékonyra szeletelve kerülnek bele, lehetőség szerint bio-, kezeletlen héjú narancs és citrom választása javasolt. 

Puncsrecept almaborral

Kísérletezz bátran az ízesítéssel, főleg a fűszereknél fontos, hogy kitapasztald, hogyan ízlik neked a legjobban, akár a gyömbér is elhagyható, ha túl erősnek találod.

Hozzávalók:

  • 1 liter almabor (cider)
  • fél liter narancslé
  • 1 narancs
  • 1 alma
  • fél citrom
  • 2 rúd fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • ízlés szerint: csillagánizs, szegfűszeg
  • 2 deciliter rum

Az alaposan megmosott almát, narancsot és citromot vágd fel vékony szeletekre, és dobáld egy lábasba. Add hozzá az almabort és a narancslét, majd a fűszereket. Forrald össze a keveréket, ezután pedig húzd le a tűzről, és keverd hozzá a rumot. Ha a vendégeknek kedveskednél a finomsággal, akkor a rum nélküli keveréket az érkezésük előtt újramelegítheted, és az utolsó pillanatban is hozzáadhatod a rumot.

Az ital az almabortól és a narancslétől valószínűleg már elég édes lesz, de ez a felhasznált alapanyagoktól jócskán függ. Ha édesebbre vágysz, a főzés során 1-2 evőkanál barna cukrot, vagy a tűzről lehúzva, kis hűlés után mézet is tehetsz bele. 

Az alkoholmentes változatból egyszerűen hagyd ki a rumot, almabor helyett pedig használj almalét, az eredmény így is egy melengető, kellemesen fűszeres ital lesz. A poharakba kiöntve további fahéjrudakkal és gyümölcsökkel díszítheted.

A legszuperebb karácsonyi italok, a likőröktől a puncsokig - Mindenre van receptünk

Olyan alkoholos italok receptjeit gyűjtöttük össze, melyekkel koccinthatunk az ünnepi asztalnál, de a legtöbbet el lehet készíteni alkoholmentes verzióban is a gyerkőcök vagy a sofőrök számára. Laktózmentes és tojásmentes recepteket is beválogattunk, hogy tényleg mindenki megtalálja a számára kedves italt.

A legszuperebb karácsonyi italok, a likőröktől a puncsokig - Mindenre van receptünk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük