2 mennyei illatú házi potpourri, amitől karácsonyillatú lesz a lakás: könnyű elkészíteni őket
Karácsonyillatot varázsolnak a lakásba ezek a dekoratív potpourrik.
Potpourrit már a 17. századi Franciaországban is használtak az otthonok illatosítására. Lényege eredetileg az volt, hogy különböző terméseket, ágakat gyűjtöttek, és még frissen sóval tartósították, majd illatos fűszerekkel kombinálták. Az elegyhez egy illatmegőrző anyagot is hozzátettek, ami lehetett akár narancshéj vagy fenyőgyanta.
Ez a folyamat egykor nagyon időigényes volt, akár hónapokig is eltarthatott, mire sikerült kikeverniük a tökéletes aromákat. Szerencsére ma már rengeteg recept ismert, amiket pár óra alatt bárki elkészíthet otthonában - és miért ne karácsony idején burkoljuk a lakást finom illatfelhőbe?
Narancsos-fahéjas potpourri
- 1 nagy narancs
- 5-6 darab fahéjrúd
- 1 maréknyi csillagánizs
- 5-6 darab fenyőtoboz
- citrusolaj
- vattapamacs
Egy narancsot vágj fel vékony szeletekre, majd sütőben száraz melegítéssel 225 fokon 2-3 óra alatt szárítsd ki, úgy, hogy 45 percenként ellenőrizd, nehogy odaégjen! Ha több időd van, akár a radiátorra is teheted őket, ahol pár nap alatt kiszáradnak, közben kellemes narancsos illattal töltik meg a szobát.
Miután kiszáradtak, helyezd egy tálba őket, majd szórj rájuk 5-6 darab egész fahéjat, ugyanennyi tobozt, és erre egy marék csillagánizst. Egy vattapamacsra cseppents 25 csepp citrusolajat, és rejtsd el a száraz termések közé. Amíg nem használod, takard le légmentesen a tetejét, majd bevetésnél vedd le róla a fedőt, és élvezd, ahogy betölti az isteni narancsos-fahéjas-ánizsos illat a szobát. Az illatpárnát időnként cserélheted, hogy tartós maradjon a hatása.
Szegfűszeges-áfonyás potpourri
- 5-7 deciliter víz
- 3 fahéjrúd
- 1 közepes narancs
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 teáskanál szegfűszeg
- 100 gramm áfonya
- 1 szál rozmaring
- pár szem csillagánizs
- 1 gyantás fenyőtoboz
- 1 szárított levendula
A vizet kezdd el melegíteni egy serpenyőben, közben a levendula kivételével dobd bele az összes hozzávalót, és szórj bele sót is. Lassú tűzön forrald a vizet addig, míg el nem párolog teljesen. Gyakorlatilag már ezzel a folyamattal is beillatoztad a lakást, így akár a keverék főzését a vendégvárás előtti órákra is hagyhatod.
Miután elfogyott a víz, sütőben, száraz melegítéssel szárítsd ki az alapanyagokat 180 fokon 2-3 óra alatt, időnként ellenőrizd őket, a száraz anyagokat és az áfonyát hamarabb is kiveheted.
Amikor minden kiszáradt, helyezd egy jól záródó befőttesüvegbe az így kapott potpourrit, és dobj bele pár száraz levendulaágat. Ne felejtsd el időnként megforgatni az üveget. Amikor használni szeretnéd, csak tekerd le a tetejét, és rakd ki az adott szobában - ha esetleg veszítene az illatából, 10-20 csepp fahéjas, fenyő- vagy citrusos illóolajjal fel tudod frissíteni, amit egy vattapamacsra csepegtetsz, és behelyezel közéjük.
Illatosító pálcika házilag
Olcsó, gyors, természetes lakásillatosítót mutatunk, amit pillanatok alatt össze lehet dobni otthon is.
Illatosító pálcika házilag: mutatós, és sokáig friss illatú lesz tőle a lakás
Olcsó, gyors, természetes lakásillatosítót mutatunk, amit pillanatok alatt össze lehet dobni otthon is.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- illat
- karácsonyi dekoráció
Pompás karácsonyillat az egész lakásban: így helyezd el az illatosítókat az otthonod különböző pontjain
- recept
- karácsony