Pompás karácsonyillat az egész lakásban: így helyezd el az illatosítókat az otthonod különböző pontjain

Az egész lakást áthatja a karácsony mennyei illata: elmondjuk, hova tedd az illatozó selyemtasakokat és szárított növényeket.

karácsony illat hangulat aroma (2)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az illatgyertyák aromája hamar elillan, a füstölők pedig nem mindenkinek a szíve csücskei. A kellemes illatokért azonban mindenki odavan. 

Az illatozó párnácskák, selyemtasakba zárt virágrészek, fűszerek és szárított gyümölcsök természetesek, és könnyen ünnepi hangulatot varázsolnak.

Karácsonyi illatok

A hagyományosan karácsonyi illatok közül a legnépszerűbb az alma és a fahéj kettőse, de a szegfűszeges narancs szintén sokak kedvence. A csillagánizs, a bors, a rozmaring és természetesen a fenyő sem maradhat ki. Érdemes egyszerre egy kombinációt használni az egész lakásban, mert a sokféle aroma keveredését a szaglórendszer nem biztos, hogy értékelni fogja, és inkább csak csavarja az orrod, ha minden egyes helyiségben más-más illat csap meg. A vanília-citrom páros kevésbé felkapott, de annál üdébb: azok sem fogják tolakodónak érezni, akik nem kedvelik az erőltetett karácsonyi illatokat. Elképesztően finom, ha olyan gyümölcsöket is bevonsz az illatosításba, mint az áfonya vagy a gránátalma. Ezzel a módszerrel könnyen párásíthatsz is. 

karácsony illat hangulat aroma (1)

Hova tedd?

Ahhoz, hogy belépve egyből megcsapjon a kellemes illat, érdemes már az előszobába kipakolni finom fűszereket rejtő selyemtasakokat és tálcákat. A legjobb, ha van radiátor, ahogy belépsz, és arra teszed, hiszen a meleg levegő közvetítésével az aromák intenzíven keringenek majd a helyiségben. 

A nappaliban szintén érdemes a meleget sugárzó fűtőtesteken elhelyezni néhány párnácskát, de a kanapék matracai közé besuvasztva is kifejezettebben érzed majd az illatokat, ahogy lehuppansz. Vigyázz, hogy jól lezárt tasakot tegyél csak olyan helyre, ahol esetleg ráülsz, vagy súrlódik, nehogy kiszóródjon a töltelék. A hálóban teheted az ágy közelébe, de itt nem biztos, hogy a karácsonyhoz kapcsolt illatok a legjobbak, inkább a levendula és a citromfű illik a pihenéshez.

A fürdőszobában nem a legszerencsésebb a párna használata, mivel a vízgőztől előfordulhat, hogy beposhadnak a növényi részek. Helyette például pálcás illatosítóval emelheted a helyiség illatfényét. 

Hogyan készítsd el?

Az egyéni illathoz bármilyen szárított növényt, fűszert, gyümölcshéjat használhatsz, de a zsákocskákba tehetsz illóolajjal lecsepegtetett vattapamacsot is erősítésnek.  

illatosító párna illatpárna

A párnácskát vagy selyemtasakot boltban is beszerezheted, de néhány öltéssel bárki könnyen összevarrhatja téglalapokból, csak utána ki kell fordítani. A párna anyaga azonban nagyon lényeges: vékony, illatáteresztő anyagot válassz, ilyen például:

  • a szatén,
  • a selyem,
  • az organza,
  • a pamut,
  • a muszlin
  • vagy a vászon. 

A varráshoz körültekintően válassz cérnát, pláne, ha dekorációs célt is szeretnél szolgálni az illatozó tasakkal: egy elütő szín nagyon sokat ront az összhatáson. Díszíteni akkor érdemes, ha már tudod, hova kerül az illatbomba: figyelj, hogy passzoljon a környező bútorokhoz, ha pedig a szekrény mélyére szánod, felesleges csillámokkal cicomázni. 

Ne tömd meg nagyon, hogy időnként át tudd gyurmázni, így felszabadítva belőle az illatokat.

Narancsdekoráció

A citrusillat az egyik legkarácsonyibb az összes közül: azonban ne ragadj meg a szegfűszeg narancsba döfködésénél, ezek a díszek nem bonyolultabbak, de nagyságrendekkel gyönyörűbbek!

Ezt is szeretjük