Az olaszok kedvenc karácsonyi édessége: így készül a panettone
Panettone nélkül Olaszországban nincs karácsony. Íme, a hagyományos recept.
Eddig irigykedve figyelted az üzletek polcain a gyönyörű díszdobozos panettonét? Most már semmi akadálya annak, hogy te is elkészítsd Milánó egyik szimbólumát. A cilinderkalácsnak is nevezett édességért mindenki kapkodni fog.
Panettone
Hozzávalók 12 szelethez
- 50 dkg liszt
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 7.5 dkg cukrozott citromhéj
- 7.5 dkg cukrozott narancshéj
- 6 tojássárgája
- 5 dkg aszalt szilva
- 4 dkg élesztő
- 1 citrom lereszelt héja
- bő 1 dl langyos tej
- 1 csipet só
- őrölt szegfűszeg
- őrölt fahéj
Kenéshez
- 1 tojássárga
Elkészítés:
A lisztet keverd folyékonyra az élesztővel, egy kanál cukorral és a tej felével. Ezután takard le, és hagyd 30 percig pihenni. Majd dolgozd hozzá a megmaradt tejet, a cukrot és a tojások sárgáját, keverd bele a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Gyúrd addig, amíg a tészta elválik az edény falától. Tedd egy enyhén olajozott tálba, és meleg helyen keleszd egy órán át.
Ha a tészta a kétszeresére nő, billentsd enyhén lisztezett felületre, gyúrd át egy kicsit, és nyújtsd ki egy deszkán. Szórd meg a feldarabolt gyümölcshéjjal és a mazsolával, majd ismét gyúrd össze. Ezután tedd egy körülbelül 20 centi mély sütőformába, és keleszd még egy óráig. Végül kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojássárgával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig. Ha aranybarna, és szépen feljött, teszteld, hogy elkészült-e a kuglóf. Szúrj egy hegyes kést a tésztába. Ha nem marad rajta semmi, ki is veheted a sütőből. Hagyd a formában kihűlni, csak utána szedd ki belőle.