Az olaszok kedvenc karácsonyi édessége: így készül a panettone

Panettone nélkül Olaszországban nincs karácsony. Íme, a hagyományos recept.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eddig irigykedve figyelted az üzletek polcain a gyönyörű díszdobozos panettonét? Most már semmi akadálya annak, hogy te is elkészítsd Milánó egyik szimbólumát. A cilinderkalácsnak is nevezett édességért mindenki kapkodni fog. 

Panettone

Hozzávalók 12 szelethez

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 7,5 dkg cukrozott citromhéj
  • 7,5 dkg cukrozott narancshéj
  • 6 tojássárgája
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 4 dkg élesztő
  • 1 citrom lereszelt héja
  • bő 1 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj

Kenéshez

  • 1 tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd folyékonyra az élesztővel, egy kanál cukorral és a tej felével. Ezután takard le, és hagyd 30 percig pihenni. Majd dolgozd hozzá a megmaradt tejet, a cukrot és a tojások sárgáját, keverd bele a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Gyúrd addig, amíg a tészta elválik az edény falától. Tedd egy enyhén olajozott tálba, és meleg helyen keleszd egy órán át.

Ha a tészta a kétszeresére nő, billentsd enyhén lisztezett felületre, gyúrd át egy kicsit, és nyújtsd ki egy deszkán. Szórd meg a feldarabolt gyümölcshéjjal és a mazsolával, majd ismét gyúrd össze. Ezután tedd egy körülbelül 20 centi mély sütőformába, és keleszd még egy óráig. Végül kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojássárgával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig. Ha aranybarna, és szépen feljött, teszteld, hogy elkészült-e a kuglóf. Szúrj egy hegyes kést a tésztába. Ha nem marad rajta semmi, ki is veheted a sütőből. Hagyd a formában kihűlni, csak utána szedd ki belőle.

Ezt is szeretjük