Az olaszok 8 kedvelt karácsonyi fogásának receptje: a sültektől az édességekig

Az olaszok karácsonyi ételeiről elmondható, hogy ahány régió, annyi szokás.

Olasz karácsonyi ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olaszok híresek életszeretetükről, amihez az isteni fogások élvezete is hozzátartozik. A mediterrán gasztronómia világszerte irigyelt, rendkívül gazdag és változatos, sikere többek között a minőségi alapanyagokban rejlik. Különösen vonzó, hogy általában nem bonyolítják túl az ételeket, az egyszerű, de nagyszerű elvét követik, szívvel-lélekkel főznek. 

Vajon mi kerül az olasz családok ünnepi asztalaira karácsonykor? Van-e olyan, hagyományosnak mondható receptjük, mint például itthon a halászlé?

Változatos és ínycsiklandozó fogások

Amennyiben valaki egyetlen tradicionális olasz karácsonyi ételre kíváncsi, könnyen hoppon maradhat. Az ünnepi menüsorra is jellemző az a változatosság, ami a mindennapokat is meghatározza az országban, vagyis hogy az egyes régiók más-más szokásokkal bírnak, és a karácsonyi asztalra is különböző, illetve sokféleképpen elkészített fogásokat tesznek. Míg Liguriában a halaké a főszerep, addig Emilia-Romagna a tésztafélék mellett teszi le inkább a voksát, és a csizma több pontján hódít az angolna. Az előételek jóformán elmaradhatatlan részét képezik a lakomának, lehetnek levesek és sonkaválogatások is. Az előételeket sok helyen a tészták, majd a húsok követik, a desszertekben fontos szerephez jutnak a kandírozott gyümölcsök, a csokoládé és a különböző magvak is. Az asztal mellől a vidámság és a finom italok sem hiányozhatnak.

Rendhagyó módon kezdjünk a desszerttel, a panettone ugyanis igazi olasz specialitás, az ünnepi menüsor koronázatlan királynője. Foszlós, ínycsiklandozó, és mi tagadás, időigényes. Mégis megéri elkészíteni, ha hamisítatlan olasz életérzést csempésznél a karácsonyba.
Fotó: GMVozd / Getty Images Hungary
A narancs itthon is fontos eleme az ünnepnek, Szicíliában többek között pikáns salátaként kerülhet az asztalra. A különleges ízvilágú, zamatos fogáshoz nem kell sok minden, a lila hagyma, az olajbogyó és a narancs első pillantásra meglepő triója adja a gerincét.
Fotó: sbossert / Getty Images Hungary
A bruschetta népszerű előétel, ami télen-nyáron becsempészi az olasz életérzést a konyhába. Paradicsomos, fokhagymás, ropogós: nehéz neki ellenállni.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary
A bolognai székhelyű Emilia-Romagna régió ünnepi asztalain gyakoriak a tésztaételek, például a töltött tortellini. Bár a boltokban előrecsomagoltan, félkészen is kapható, a házi változatnak nincsen párja, ráadásul sokféleképpen megtölthető.
Fotó: kajakiki / Getty Images Hungary
Tortellini helyett ínycsiklandozó lasagne is elkápráztathatja a vendégeket, főleg akkor, ha lassan főtt bolognai raguval készíted.
Fotó: Getty Images Hungary
Bár itthon a báránysült jellemzően húsvéti étel, Lazióban, sőt Pugliában is sokszor szerepel a karácsonyi menüsorban is, rozmaringgal és sütőben sült krumplival tálalják. Némi vörösbortól még emlékezetesebb lesz a fogás.
Fotó: Getty Images Hungary
A húsos fogások között népszerű az amerikai, hálaadásnapi hagyományos eledel, a pulykasült is. A ropogós bőrű, omlós húsú sült elkészítéséhez nem árt szem előtt tartani néhány fontos szempontot, apró trükköt, amivel biztosabb a siker.
Fotó: mphillips007 / Getty Images Hungary
Délen a herkentyűs tészták hódítanak, sok családban kerül az asztalra kagyló, amit spagettivel is lehet tálalni. A pácoláshoz bort, sőt sört is használhatsz, viszont nagyon fontos, hogy a kagyló friss legyen.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük