A házias zserbó receptje, ahogyan a nagymama csinálta
A nagymamaféle süteményekre lehetetlen nemet mondani. Ne tedd hát a zserbóval se!
A zserbószeletnek ellenállni reménytelen ügy, hiszen a diós-lekváros töltelékkel csábító süteménynek nem akad párja.
Valószínűleg még te is emlékszel a nagyiféle klasszikus változatra, hát most itt a recept, ideje, hogy átvedd az idős hölgytől a stafétabotot. Csak ne felejts el csomagolni neki, ha karácsony táján látogatóba mész hozzá!
Zserbó
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg + 2 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál olaj
- 1 tortabevonó
- csipetnyi sütőpor
- baracklekvár
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
A lisztbe keverd bele a sütőport, és morzsold bele a vajat. A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy csipetnyi cukrot, majd futtasd fel benne az élesztőt. A tojást és a két evőkanálnyi porcukrot keverd a liszthez, majd adagold a tésztához a felfuttatott élesztőt és az olajat is.
A tésztát oszd három egyenlő részre, és lisztezett deszkán mindegyiket nyújtsd ki a tepsi méretére. Fektesd a tepsibe az első lapot, kend meg baracklekvárral, majd szórd rá a porcukorral elkevert darált dió felét. Fektesd rá a második tésztalapot, villával néhány helyen szúrd meg, majd kend meg a maradék lekvárral és dióval. Végül fedd be az utolsó tésztalappal, és egy órát hagyd kelni.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és nagyjából 30-40 perc alatt süsd készre a süteményt. A tortabevonót olvaszd fel gőz felett, és kend meg vele a zserbó tetejét.
Mézeskalács recept
A zsebó mellett a mézeskalács is tipikus karácsonyi finomság. Készíts hát egy adaggal receptünk alapján és díszítsd ki a bájos kis figurákat!
Ettől megjön az étvágy
Ha te is szívesen sütsz finomabbnál finomabb süteményeket, akkor válogass kínálatunkból!
Kép: flickr.com, Mérida Hideaway
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- méz
Puha, omlós mézespuszedli
- csokoládé
- ünnep
Csupa csokis fatörzs torta
- ünnep
- sütemény