Karácsonyi hangulat
Fent és lent
Ajándékvásárlás, a karácsonyi menü megtervezése, hozzávalók, díszek, gyertyák beszerzése, képeslapok a családnak. Eleged van az ünnepből?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nő szinte mindig a tökéletesre törekszik, karácsonykor pedig főként: legyen kész minden időben, mindenkinek a legmegfelelőbb, leginkább személyre szabott ajándékot tudja megvenni, négy fogás és háromféle sütemény alatt pedig meg sem áll. De vajon szükség van ennyi készülődésre, pénzköltésre és felhajtásra?

Mi is valójában a karácsony?

Manapság, főként a fiatalok számára a karácsony nem több, mint ajándékáradat és meglepésőrület. Persze, tudjuk, a karácsony a szeretet ünnepe, de vajon azt is tudjuk, hogy mit jelent ez pontosan? Elgondolkozol azon, miközben az ajándékokat vadászod, hogy milyen más módon ünnepelhetnéd meg a szeretetet?

A karácsony Jézus születésnapjának ünnepe a keresztény hit szerint, mára azonban felerősödött a családi vonatkozása: az összetartozás, a szeretet, a családi béke és szeretteink megajándékozása került előtérbe.

Mindannyiunkban élénken él gyermekkorunk karácsonyainak szelleme. Biztosan te is szívesen emlékszel az illatokra, a szokásokra, a várakozással és izgalmakkal teli órákra: ezeket az emlékeket szeretnéd feleleveníteni karácsonykor, anyaként pedig ugyanezeket megteremteni gyermekeidnek.

A nő arra törekszik karácsonykor, hogy minél meghittebb, családiasabb hangulatot teremtsen. A konfliktusokat igyekszik mindenki kerülni, bár a családok 80%-ában előfordul némi összetűzés, vita a nagy készülődés közepette is, ám ez Szentestére általában elillan.

A férfi és a nő

Minden családban megvannak a női és a férfi feladatok karácsonykor. A nő főz, csomagolja az ajándékokat, míg a férfi a fát faragja és állítja fel. A díszítés közös munka, és rendszerint a férfi teszi fel a csúcsra szánt díszt. Felmérések szerint a nők 70%-a már egy hónappal a karácsony előtt elkezdi a készülődést. Te hogy állsz neki a munkáknak?

A fenyőfa és díszek kiválasztása

Egy nő elsődleges szempontjai között szerepel a fa kiválasztásánál, hogy az adott egyed milyen későn hullatja le majd a leveleit. Már előre retteg attól a rengeteg fenyőtüskétől, ami a szőnyegre hullik majd, és amit majd a vendégek széthordanak az egész lakásban. A fadíszítési trendek évről évre változnak, ezért bármennyire is ragaszkodsz a sok éve használt díszekhez, ne felejtsd el, hogy nem árt néha az újítás! Neked is jót tesz majd.

A megfelelő ajándékok megtalálása

Alapvetően két típusú nő létezik: az egyik már jó előre, ütemtervszerűen készül az jándékokkal, a másik pedig rendszerint az utolsó pillanatra hagy mindent. Ez a csoportosítás igaz azokra is, akik maguk készítik az ajándékokat. Ha az utóbbi típusba tartozol, akkor a legjobb, ha összeírod, kit szeretnél megajándékozni. Gondold végig, kihez mi illene a legjobban vagy minek örülne. Ha szeretsz vásárolgatni, oszd be az időd, ha viszont magad készíted az ajándékokat, gondold végig, mikor lesznek szabad délutánjaid! Sőt, azt is tervezd meg, hogy mennyi pénzt szeretnél szánni ajándékokra!

A karácsonyi menü megtervezése

A legtöbb családban minden évben hagyományos étkeket szolgálnak fel. Rendszerint több fogás követi egymást, ezért napokkal előtte beindul a sütés-főzés, aminek fáradalmait azonban gyorsan feledteti a Szenteste az asztal körül ülő sok, boldog arc. Gyakran előfordul azonban, hogy az emberek kényszerből készülnek elő a nagy karácsonyi ünneplésre, és olyannyira túldolgozzák magukat, hogy Szentestére teljesen kimerülnek. Ha te is estél már ilyen csapdába, érdemes idén elgondolkodnod, hogy valóban erről szól-e az ünnep, és valóban szükséges-e mindez.

Tervezd meg a menüt, és az idődhöz mérten készülj elő! Vannak alternatív megoldások is: a nehezen elkészíthető, időigényes ételeket meg is rendelheted, vagy ami még jobb, fogjatok össze a családdal, és osszátok be egymás között, ki mit készít. Így mindenkinek könnyebb lesz a dolga és mégis terülj-terülj asztalkámat varázsolhattok.

Ne felejtsd el!
Azért ajándékozunk, mert szeretünk. A karácsony a család, az összetartozás ünnepe. Ne érezd tehernek a tennivalókat, annyit és úgy csinálj, hogy közben jól érezd magad! Nem a vacsora bősége vagy az ajándékok értéke a legfontosabb, hanem hogy szeressük egymást! Hallgassuk meg a másikat, teremtsünk meghitt, békés hangulatot.

Ezt is szeretjük