Különleges koncertek töltik be a pályaudvarok váróit: a MÁV Szimfonikusok minikoncertjén jártunk
A MÁV Szimfonikus Zenekar csodálatos minikoncertekkel teszi szebbé a várakozást a pályaudvarokon.

mav-szimfonikusok
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rideg, személytelen, üvegkalitkát idéző utasváró egy csapásra megtelt élettel, amint felcsendült benne a rézfúvósok darabjának legeslegelső dallama. Először elnémult az utasokból lett közönség, majd egyre többen és többen állták körbe a zenészek csoportját a Déli pályaudvaron.

A MÁV Szimfonikusok november eleje óta kamarazenekari felállásokkal, komolyzenei minikoncertekkel viszi be a zeneművészetet Budapest - és Vác - legnagyobb pályaudvaraira. A közönség körében rendre osztatlan sikert is aratnak: a produkciók csodálatos hangulatot varázsolnak a várakozás pillanataihoz is. 

Zene nélkül nincs advent

Az adventi készülődés mindenkinek más szokások szerint zajlik, ám talán a legtöbbeknél kiemelt szerepet kap benne a zene. Az üzletekben felcsendül az első Jingle Bells, a karácsonyi vásáron utcai zenészek vagy meghívott előadók emelik a hangulatot, a rádiók napról napra egyre többször játsszák a Last Christmast, és sokan az otthoni sütögetéshez is bekapcsolnak valami kellemesen csengő háttérzenét. A hangulat idén a pályaudvarokra is begyűrűzött.

A MÁV Szimfonikusok kéthetente, szerdánként tartott koncertjeit nem csak a zeneértő közönségnek adja: az előadást a szürke várókban egy spontán kialakult közönség, a várakozók sokszínű tömege hallgatja végig, ami éppen ezért teljesen más, mint a megszokott koncerttermi, színpadi közeg. Hiába csendülnek fel ugyanazok a magasztos dallamok, a végeredmény nem ugyanaz.

A közvetlen közelség azonban nem elvesz, hanem éppen hozzátesz az előadáshoz: néhány méterről minden egyes összemosolygást, elégedett bólintást, kikacsintást elcsíphet a közönség. A zenész is lát mindent: az első kellemes meglepettséget az arcokon, a lelkendező összesúgásokat, amikor megszólal egy jól ismert dal, és része van a megható vagy megmosolyogtató helyzetekben is.

A MÁV Szimfonikus Zenekar eszmeiségétől és gyakorlatától egyébként sem áll távol, hogy kivigye a komolyzenét a közterekre. A nagy múltú zenekar 1945-ben főleg a vállalat dolgozóiból és amatőr zenészekből jött létre a háború sebeinek begyógyításáért, a válságos idők által szétzilált kultúra újbóli felépítésére. Hogy elérhetővé tegyék az emberek számára a komolyzenét, az akkor még amatőr zenekar egy országjáró koncertkörútra indult, természetesen a vasúttal.

Nagyzenekar köztéren

Az idővel hivatásos nagyzenekarrá vált MÁV Szimfonikusok megőrizte ezt a szellemiséget, így ma is gyakran mennek ki a közterekre, vasútállomásokra, hogy az embereket megajándékozzák a zene élményével. Ilyen a mostani kezdeményezés is, melynek keretében novembertől májusig havi két alkalommal minikoncertekkel lepik meg az utazókat a budapesti pályaudvarokon, valamint néhány alkalommal a váci vasútállomáson az Emberi Erőforrások Minisztériumának „Forrás a zenének, feladat a zenésznek” programjának részeként.

Bár a december sokaknak egyet jelent a rohanással és az egyre őrültebb szervezkedéssel is, néhanap muszáj tartani egy húsz perc pihenőt. Húsz perc - pontosan ennyi ideig tartanak a MÁV Szimfonikusok minikoncertjei. Ezalatt a húsz perc alatt látszólag megáll az idő, elszáll az idegesség, feltöltődnek a raktárak. Valahogy húsz percre minden a helyére kerül.

Filmzenétől az ünnepváró dalokig

A MÁV Szimfonikus Zenekar egy rendkívül bő repertoárt vonultat fel még a minikoncert ideje alatt is: a klasszikusok mellett egy-egy filmzene vagy egy ünnepváró dallam is beköszön, hogy a közönséget a magasba emelje, és megnyissa a szíveket.

Az utolsó tapsvihar rázott fel. A kijelző órájára néztem, majd konstatáltam, elment a vonatom, már nem sietek sehova. A szívem még mindig remegett a húszpercnyi teljes békétől. Egy pillanatig nem bántam meg, hogy maradtam: ha van valami, ami miatt érdemes eggyel későbbi vonatot nézni, ez a minikoncert egészen biztosan az volt.

A koncertek a MÁV-Start Zrt. közleménye szerint Budapesten november 6-tól kéthetente, szerdánként a Nyugati pályaudvaron 15:30-tól az összesítő utastájékoztató kijelző alatt a peronok elején, 16:30-tól a Déli pályaudvaron az utasváró üvegcsarnokban, 17:30-tól pedig a Keleti pályaudvaron a Lotz-csarnokban hallhatók. A váci állomás várótermében a novemberi időponton túl december 11-én, január 22-én, február 19-én, március 18-án, április 15-én és május 13-án 15:30-kor lépnek fel a művészek.

Gyönyörű adventi vásárok Európában

Európa legszebb adventi vásárai megérnek egy utat. A legtöbbjük akár vonattal is elérhető.

(Képek: Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük