Gyönyörű, ingyenes minikoncertekkel várja az utazókat a MÁV Szimfonikusok a Nyugati, Keleti és Déli pályaudvaron
A budapesti pályaudvarokon és Vácott is zenél a MÁV Szimfonikus Zenekar.

keleti-palyaudvar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Novembertől májusig havi két alkalommal zenébe öltözteti a Nyugati, Keleti és Déli pályaudvart a MÁV Szimfonikus Zenekar, az Emberi Erőforrások Minisztériumának „Forrás a zenének, feladat a zenésznek” programjának részeként - adta hírül a MÁV Zrt. a MÁV-Csoport honlapján.

Az együttes művészei kamaraformációkat alkotva szólaltatnak meg klasszikus zenei műveket. A közönség találkozhat majd kürtkvartettel, fa- és révfúvósötössel és vonósnégyessel is a több mint fél évet felölelő időszak alatt.

Minikoncertek a MÁV Szimfonikusoktól

- A minikoncertek húsz perc hosszúak, a zenei programok többféle tematikához igazodnak, nemcsak a komolyzene különböző korszakait mutatva be, hanem a különböző aktualitásokra is figyelve, így például az adventi időszakban az ünnepkörhöz kötődő legszebb alkotások csendülnek majd fel. A novemberi-decemberi koncerteken a rézfúvós hangszereké a főszerep - közölte megkeresésünkre a MÁV Szimfonikus Zenekar Marketing és Sajtó Irodája.

A koncertsorozat november elején indult el, így már több alkalmon is túl van a zenekar. A MÁV Szimfonikusok tapasztalatai pozitívak, a spontán létrejött közönség nagy lelkesedéssel fogadja a minikoncerteket, a vonatra várakozók és a pályaudvarokon közlekedők szívesen állnak meg egy-egy darab erejéig, vagy ha idejük engedi, végighallgatják akár a teljes koncertet is, megörökítve sokszor videón vagy fényképen is az eseményt.

A koncertek egyébként a MÁV-Start Zrt. közleménye szerint Budapesten november 6-tól kéthetente, szerdánként a Nyugati pályaudvaron 15:30-tól az összesítő utastájékoztató kijelző alatt a peronok elején, 16:30-tól a Déli pályaudvaron az utasváró üvegcsarnokban, 17:30-tól pedig a Keleti pályaudvaron a Lotz-csarnokban hallhatók. A váci állomás várótermében november 12-én 13 órakor, valamint december 11-én, január 22-én, február 19-én, március 18-án, április 15-én és május 13-án 15:30-kor lépnek fel a művészek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A MÁV Szimfonikusok kezdeményezése nem teljesen példa nélküli, többször előfordult már, hogy a koncerttermekből kilépve zenéltek a hallgatóságnak. 

- Két éve indította útjára a zenekar Open Day címmel azt a rendezvénysorozatot, melynek keretében június első hétvégéjén a belváros legszebb terein és kertjeiben találkoznak a közönséggel. A zenekar művészei minikoncertekkel, tájékoztatókkal, beszélgetésekkel várják a sétáló vendégeket, majd a nap végén a Nemzeti Múzeum lépcsőin ülve hallgathatják meg a zenekar félórás ingyenes koncertjét az érdeklődők - tették hozzá.

Fellépések a pályaudvarokon túl

Bár a pályaudvaros minikoncertekkel egy nagyon különleges eseménysorozatról van szó, a zenekar több ajándékkal készül Budapest egyes helyszínein a közönségnek. A Nemzeti Múzeum ugyancsak minikoncerteknek ad helyet, melyeket a téli időszakban az aulában tartanak meg, a jó idő beköszöntével pedig a múzeum frissen felújított játszóterére költöznek majd ki a kamaraformációk.

A MÁV természetesen emellett számos programot kínál családosok számára is, ahova érdemes ellátogatni: az egészen kicsiket várják a Búgócsiga című zenés foglalkozásokkal, a Zene-Tér-Kép az óvodás-kisiskolás korosztálynak szól, de Unokák és nagyszülők címmel több éve tartanak koncerteket, többgenerációs élményt kínálva.

A MÁV Szimfonikusok nagykoncertjei

Ha megtetszett a zenekar egy minikoncertje, és egy teljes nagykoncertre is kíváncsi vagy, esetleg úgy véled, remek ajándék lenne szeretteidnek a MÁV Szimfonikusok valamelyik előadására szóló jegy, számos budapesti jegyirodában és természetesen online is meg lehet vásárolni, a mav.jegy.hu oldalon.

Az együttes legközelebb a Zeneakadémia színpadán lesz látható november 21-én, ezt követően 23-án a Nemzeti Múzeumban, idei utolsó nagykoncertjük pedig a világhírű karmester, Charles Dutoit közreműködésével lesz december 4-én, szintén a Zeneakadémián, ezután az együttes turnéra indul majd Kínába. Januárban indul a világsztárokat felvonultató Szőke Tibor Mesterbérlet a Müpában, amely kiemelkedő élményt nyújt, ha ajándéknak szánod. A zenekar honlapján a bérletvásárlási lehetőségekről is tájékozódhatsz.

Budapest legjobb látnivalói - fővárosiaknak is

Attól még, hogy budapesti vagy, érdemes útra kelned a gyönyörű fővárosban, és egy napot turistáskodnod. Mutatjuk, hogyan telhetne el egy nap érdekesen.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük