Szigorúan tilos ma ezt a hat dolgot csinálnod - Dupla balszerencsét hoz, ha ma megteszed
A Luca nap és a péntek 13 dupla szerencsétlenséget hozhat azok számára, akik hisznek a babonákban.

ajanlo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés olyan nap van, amelyhez annyi szokás, jóslás, hiedelem és tiltás kapcsolódna, mint az adventi ünnepkör egyik különleges napjához, a december 13-ához, azaz a Luca-naphoz. A rontó szellemek és a gonosz boszorkányok napja ráadásul idén péntek 13-ra esik, így a kettő dupla szerencsétlenséget hozhat azok számára, akik hisznek a babonákban.

Lúciát a népi hiedelemvilágban kétféleképpen ábrázolják: van a jóságos, segítő boszorkány, ami a germán és skandináv területeken terjedt el, nálunk és a környező országokban azonban Luca napját gonoszjáró napnak tartják, így a magyar hagyományban nevéhez számos tiltás és babona társul.

Ki volt Szent Lúcia?

Lúcia egy szicíliai nemesi családban látta meg a napvilágot időszámításunk után 280 körül. A szép leány életét Krisztusnak akarta szentelni, hozományát pedig a szegények között szétosztani, és inkább vértanúhalált halt, mintsem hozzámenjen pogány, gonosz vőlegényéhez. Alázatos és szűzies élete folytán Luca nevét a fényt jelentő latin lux szóval is összefüggésbe hozzák, ami a fényt jelent.

szoveg

Luca-napi mondák és népszokások

Európa több országában fűződnek közösségre vonatkozó szokások a Luca-naphoz. Az egyik legismertebb monda közé tartozik a Luca székének megépítése, amihez kilencféle fát használnak, és 13-án kezdenek hozzá. Szentestéig elkészül, mégpedig úgy, hogy mindennap csupán egy-egy műveletet lehet rajta elvégezni. Innen ered a mondás, miszerint: "Lassan készül, mint a Luca széke."

A babona szerint, ha a férfiak a széket december 25-én az éjféli misére kabátjuk alatt belopják, majd ráállnak, meglátják a valódi boszorkányokat, akik szarvakat hordanak. Elmenekülni előlük csak mákszórással lehet, mert a boszorkányoknak fel kell szedegetniük a mákszemeket. Hazaérve a széket tűzre vetették, ami a rossz szellemek és boszorkányok végét jelentette. Mindezek után a kulcslyukba fokhagymát kellett dugniuk, és az ajtóhoz keresztbe söprűt állítani, hogy védve legyenek a rontástól.

A Luca-naphoz számos szerelmi jövendölés kötődik: 13-án a lányok 13 férfinévvel ellátott gombócot készítenek, majd a forrásban levő vízbe dobják őket. Amelyik gombóc a víz felszínére jön fel elsőként, megmondja, ki lesz a férjük.

Egy másik verzió szerint a lányok egy-egy férfinevet írnak 13 különböző cédulára, majd a párnájuk alá helyezik mindegyiket, és minden este kihúznak egyet onnan. Legutolsó nap egy cédula marad már csak, ami megjósolja a lány jövendőbelijét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szokás még ezen a napon, hogy a gyerekek házról házra járnak, szalmát hintenek, és kedves, vidám versikékkel kívánnak a ház népének bőséges termést és sok jószágot, cserébe pedig apró ajándékokat kapnak.

Luca-napi tiltások

Régen úgy tartották, hogy a Luca napja dologtiltó nap a lányoknak és az asszonyoknak, így bizonyos házimunkákat nem lehet ilyenkor végezni. Tilos volt sütni, mosni, fonni, kötni vagy varrni, ellenkező esetben Luca haragjával kellett számolni. A hiedelem szerint a fonásnál és kötésnél a fonalat a boszorkányok alaposan összekuszálják, hogy az a szorgalmas lányok és asszonyok esze helyére tegyék. Ilyenkor a sütött kenyér vagy sütemény is lapos lesz, mivel Luca rácsap a lapátjával, és kővé dermeszti. Kölcsönadni szintén nem volt tanácsos ezen a napon, mert az ilyenkor odaadott dolgok a boszorkányok kezébe kerülnek.

Sokan ezen a napon a seprűket is elzárják a pincébe vagy a kamrába, nehogy a boszorkányok elrabolják őket, és azokon repkedjenek.

szoveg-2

Luca-nap és péntek 13 

Azért is érdekes az idei Luca-nap, mivel péntek 13-ára esik, így a kettő dupla szerencsétlenséget is hozhat. Ettől az ominózus naptól az emberek már a középkortól valamiért rettegnek, mert úgy gondolták, hogy ennek a szerencsétlenséget hozó napnak bibliai vonatkozása van. Az áruló Júdás 13-ikként ült le az utolsó vacsorán Jézus asztalához, de ilyenkor tartották annak idején a kivégzéseket is, mi több, a tarotkártya 13. lapja a halált szimbolizálja.

Péntek 13-át összefüggésbe hozzák a gonosz erő elterjedésével is. Annak idején ezen a napon 13 boszorkány gyűlt össze, hogy együttes erejüket sötét energiává változtassák át. Innentől az emberekkel csupa szerencsétlenség történt. Egy titkos kérésük volt azonban boszorkányoknak, miszerint a rossz dolgok csak azokkal történjenek meg, akik hisznek benne.

Ilyen volt a legelső adventi koszorú

Maga az adventi koszorú készítésének hagyománya nem is olyan régi, mint ahogy azt az ember gondolná. Az első adventi koszorút 1839-ben készítették, és egy bizonyos Johann H. Wichern német evangélikus lelkész nevéhez fűződik.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük