Megvizsgálták, hogy tényleg szerencsétlen-e péntek 13.: meglepő az eredmény
Péntek 13-áról úgy tartják, szerencsétlen nap, de a valóság mást mutat: a szerda 8-a sokkal balszerencsésebb.

pentek-13
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon tényleg péntek 13. a legszerencsétlenebb nap? A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) Zrt. elemzői szerettek volna utánajárni a közkeletű hiedelemnek, ezért hat évre visszamenőleg megvizsgálták a káreseteket tartalmazó teljes adatbázisukat. A casco-, vagyon- és felelősségbiztosítási káresetek elemzése nyomán most végre kiderül az igazság a közkeletű babonáról.

Kétszer-háromszor annyi kár következik be hétköznapokon, mint hétvégén - derül ki a tanulmányból. A biztosító elemzői több tízezer adatot vizsgáltak meg, figyelembe véve az összes lehetséges vagyoni káresettípust, beleértve a casco-káreseményeket is. Ezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb káresemény hétfőn történik: az összes káreset egyötöde a hét első napján következik be.

Nem a péntek 13., a szerda 8. a legszerencsétlenebb

Az elemzésükből az is kiderül, hogy összességében a legtöbb káreseménnyel bíró nap a szerda 8-a. Ezzel végleg eloszlatták azt a közhiedelmet, miszerint péntek 13. lenne a legszerencsétlenebb nap. Az autóval közlekedőknek hétfőn kell a legóvatosabbnak lenniük, a statisztikák szerint ugyanis a legtöbb káreset ezen a napon - és legtöbbször a hónap 18. napján - történik. A vagyon- és felelősségbiztosítás tekintetében a szombat a legkritikusabb nap.

A káresemények száma mellett azt is vizsgálták az elemzők, hogy mikor történik a legnagyobb kár. A kárnagyságot tekintve a casco esetében csütörtök, a vagyonbiztosítás tekintetében pedig szombat a "legveszélyesebb nap": ezeken a napokon az átlagos kárérték háromszorosa az átlagnak. Összességében, a legnagyobb káreseteket tekintve a szombat és a hónap 24. napja a legkritikusabb: 2018-ban ezért legközelebb november 24-én különösen legyél óvatos!

"Kutatásunk végre választ adott az emberiséget évtizedek óta foglalkoztató nagy kérdésre. Babonaság péntek 13-a különlegességében hinni, bár, ha fekete macskát látok, én is visszafordulok. A rendelkezésünkre álló adatok szerint ez a nap semmiben sem különbözik más napoktól. Legjobb, ha mindennap óvatosak vagyunk vezetés közben, vigyázunk értékeinkre, és figyelmesek vagyunk a környezetünkkel. Ha így teszünk, függetlenül attól, hogy mit mutat a naptár, szerencsés napunk lesz" - mondta Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. vezérigazgatója.

Ezt is szeretjük