Ilyen volt a legelső adventi koszorú - Teljesen máshogy nézett ki, mint manapság
A valódi adventi koszorú elkészítése egy német lelkész nevéhez fűződik, és teljesen máshogy nézett ki, mint ahogy azt megszokhattuk.

szekerkerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik, ami egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Ez a karácsonyig tartó időszak a Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés és befelé figyelés, böjtölés időszaka. Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával az Úr eljövetelét várjuk.

Maga az adventi koszorú készítésének hagyománya nem is olyan régi, mint ahogy azt az ember gondolná. Az első adventi koszorút 1839-ben készítették, és egy bizonyos Johann H. Wichern német evangélikus lelkész nevéhez fűződik.

Szekérkerekéből csillár

A lelkész 1938-ban árvaházat alapított Hamburgban, és naponta istentiszteletet tartott az ott élő kisgyermekeknek. A karácsony közeledtével a gyerekek egyre türelmetlenebbül várták Jézus eljövetelét, így a lelkész egy hatalmas csillárt készíttetett szekérkerékből. A keréken húsz kisebb piros és négy nagy fehér gyertya kapott helyet. A piros gyertyák a hétköznapokat, a fehér gyertyák pedig a vasárnapokat jelezték. Minden este meggyújtottak egy gyertyát, ezzel számolhatták a gyermekek a napok múlását, érezhették és átélhették a karácsony közeledtét.

GettyImages-457830453

1925-ben már fonott fenyőkoszorúkkal helyettesítették a fakereket, és csak négy, vasárnapokat jelző gyertya volt a koszorúkon, hasonlóan, ahogy manapság. Az 1950-es évek óta már Európa-szerte általánossá vált egy-egy gyertyát meggyújtani a koszorún a karácsony előtti négy vasárnapon.

Miért rózsaszín a harmadik gyertya?

A hagyományos adventi koszorú zöld ágai az örökkévalóságot szimbolizálják, formáját tekintve pedig a Boldogasszony ölelését, Isten teljes és végtelen szeretetét, valamint a lélek belső egyensúlyát jelképezi. A koszorú hagyományosan három lila és egy rózsaszín gyertyából áll. A lila szín a böjt, a bűnbánat, az önvizsgálat színe - jól jelképezi, hogy az adventi időszak nem csupán a várakozás, hanem a böjt, a lecsendesedés ideje is. A koszorún lévő egyetlen rózsaszín gyertya az örömöt, Szűz Máriát szimbolizálja - egyúttal arra is utal, hogy a harmadik vasárnapon kisebb hangsúlyt kap a bűnbánat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyertyák külön-külön is jelentéssel bírnak. Az első lila gyertya jelképezi a hitet, a második a reményt, a sorban a harmadik - rózsaszín - az öröm gyertyája, míg a negyedik gyertya - mely ugyancsak lila - a szeretetet szimbolizálja.

Advent első vasárnapján az első lila gyertyát gyújtják meg, a második vasárnap a következő lilát, a harmadikon a rózsaszínt, az utolsó, azaz a negyedik vasárnap ismételten a lila gyertyát gyújtják meg. A hagyományos adventi koszorún helye van középen egy ötödik, fehér színű gyertyának is, ami Jézus életét jelképezi, amikor a földre érkezett. Ezt karácsony estéjén gyújtják meg.

Házi készítésű adventi koszorúk

A boltok külön üzletágat fejlesztettek ki az adventi koszorúk köré, hogy irreálisan drágán kínálják az amúgy pénzért nem megvásárolható, meghitt hangulatot: ezeket a koszorúkat azonban házilag is elkészítheted, amitől sokkal személyesebb, ezáltal bensőségesebb hangulatot árasztanak majd.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük