Libamájpástétom tésztában sütve
A libamáj igazi ínyencségnek számít, pláne abban az esetben, ha szarvasgombával kombinálod. Ajándéknak is kiváló.

Ez is érdekelhet

Lépj most a gondtalan nyugdíjas éveidért! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

beauty and style

10 trend, amivel számolni kell 2019-ben: a retró divat rajongói előre örülhetnek »

Gyönyörű, natúr smink karácsonyra: ezt viseld, ha nem akarsz túlzásokba esni »

Ez az app segít, hogy mindig hidratált legyél: figyelmeztet, mennyi vizet kell innod »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az ünnep táján a szakácskönyv különlegesebb oldalai is gyakrabban nyílnak ki, ilyenkor valószínűleg te is kipróbálsz olyan kuriózumokat, melyeket előtte nem mertél. Élj hát a lehetőséggel, ismerkedj meg a libamájjal is, ami ugyan drága finomság, de észbontóan finom.

Próbáld ki tésztába töltött receptünket, sőt, ha már nem tudsz kitalálni semmilyen ajándékot a rokonoknak, lepd meg őket ezzel.

Libamájpástétom tésztában sütve

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 4 dl langyos víz
  • 2 tojás
  • 1,5 dkg só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg szép nagy libamáj
  • 1 kg friss szalonna
  • 70 dkg sovány sertéshús
  • 50 dkg apró libamáj
  • 40 dkg füstölt szalonna
  • 4 tojás
  • 1,5 dl madeira bor
  • törött bors
  • pástétomfűszer
  • konyak
  • olaj

A lisztbe morzsold bele a vajat, majd a vízzel, a tojásokkal és a sóval gyúrd össze. Pihentesd néhány órán keresztül, addig is készítsd el a pástétomot. A nagy libamájból vedd ki az epét, szedd le a hártyáját, és a lehártyázott részeket tedd az apró májhoz. A libamájdarabokat locsold meg kevés olajjal, sózd ízlésed szerint, szórd meg pástétomfűszerrel, locsold meg konyakkal és madeira borral, és ebben a lében pácold néhány órán keresztül.

Ezután a sertéshúst, az apró májat és a friss szalonnát vágd apró darabokra, daráld finomra, és mozsárban jól törd össze a négy tojással együtt, fűszerezd ízlésed szerint, és a májdarabokról leöntött konyakkal és madeirával ízesítsd. A pástétomtésztát nyújtsd vékonyra, és a püspökkenyérformákat béleld ki a tésztával és a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel. Alulra tedd a fele pástétomkeveréket, helyezd rá a májdarabokat, végül takard be a többi pástétomkeverékkel.

A pástétomot formázd kissé domborúra, borítsd be vékony szalonnaszeletekkel. A tetejére tegyél babérlevelet, végül takard be vékonyra nyújtott pástétomtésztával. A széleit kend meg tojással, hogy összeragadjon. A tetején ejts három kis lyukat, hogy a sütés közben fejlődő gőz eltávozhasson. Előmelegített sütőben süsd 35 percig. Hagyd kihűlni teljesen, majd tedd hűtőbe. Amikor eléggé lehűlt, éles késsel szeleteld fel.

Cikkünk megírásában a Konyhaművészet - Rákóczi János receptjei című könyv segített, mely a Betűmetsző Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük