Libamájpástétom tésztában sütve
A libamáj igazi ínyencségnek számít, pláne abban az esetben, ha szarvasgombával kombinálod. Ajándéknak is kiváló.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnep táján a szakácskönyv különlegesebb oldalai is gyakrabban nyílnak ki, ilyenkor valószínűleg te is kipróbálsz olyan kuriózumokat, melyeket előtte nem mertél. Élj hát a lehetőséggel, ismerkedj meg a libamájjal is, ami ugyan drága finomság, de észbontóan finom.

Próbáld ki tésztába töltött receptünket, sőt, ha már nem tudsz kitalálni semmilyen ajándékot a rokonoknak, lepd meg őket ezzel.

Libamájpástétom tésztában sütve

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 4 dl langyos víz
  • 2 tojás
  • 1,5 dkg só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg szép nagy libamáj
  • 1 kg friss szalonna
  • 70 dkg sovány sertéshús
  • 50 dkg apró libamáj
  • 40 dkg füstölt szalonna
  • 4 tojás
  • 1,5 dl madeira bor
  • törött bors
  • pástétomfűszer
  • konyak
  • olaj

A lisztbe morzsold bele a vajat, majd a vízzel, a tojásokkal és a sóval gyúrd össze. Pihentesd néhány órán keresztül, addig is készítsd el a pástétomot. A nagy libamájból vedd ki az epét, szedd le a hártyáját, és a lehártyázott részeket tedd az apró májhoz. A libamájdarabokat locsold meg kevés olajjal, sózd ízlésed szerint, szórd meg pástétomfűszerrel, locsold meg konyakkal és madeira borral, és ebben a lében pácold néhány órán keresztül.

Ezután a sertéshúst, az apró májat és a friss szalonnát vágd apró darabokra, daráld finomra, és mozsárban jól törd össze a négy tojással együtt, fűszerezd ízlésed szerint, és a májdarabokról leöntött konyakkal és madeirával ízesítsd. A pástétomtésztát nyújtsd vékonyra, és a püspökkenyérformákat béleld ki a tésztával és a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel. Alulra tedd a fele pástétomkeveréket, helyezd rá a májdarabokat, végül takard be a többi pástétomkeverékkel.

A pástétomot formázd kissé domborúra, borítsd be vékony szalonnaszeletekkel. A tetejére tegyél babérlevelet, végül takard be vékonyra nyújtott pástétomtésztával. A széleit kend meg tojással, hogy összeragadjon. A tetején ejts három kis lyukat, hogy a sütés közben fejlődő gőz eltávozhasson. Előmelegített sütőben süsd 35 percig. Hagyd kihűlni teljesen, majd tedd hűtőbe. Amikor eléggé lehűlt, éles késsel szeleteld fel.

Cikkünk megírásában a Konyhaművészet - Rákóczi János receptjei című könyv segített, mely a Betűmetsző Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük