Libamájpástétom tésztában sütve
A libamáj igazi ínyencségnek számít, pláne abban az esetben, ha szarvasgombával kombinálod. Ajándéknak is kiváló.
- Feltöltik a kitikkadt bőrt, ragyogóvá varázsolnak és hűsítenek: nyári szépségápolási kedvenceink árakkal »
- Úgy szexi, hogy nem mutat túl sokat: divatos szettek, amiket a pánt nélküli felső tesz igazán nőiessé »
- Ezen a testrészen hamarabb mutatkoznak meg az öregedés jelei, mint az arcon: minden, amit a kézbőr ápolásáról tudnod kell »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Az ünnep táján a szakácskönyv különlegesebb oldalai is gyakrabban nyílnak ki, ilyenkor valószínűleg te is kipróbálsz olyan kuriózumokat, melyeket előtte nem mertél. Élj hát a lehetőséggel, ismerkedj meg a libamájjal is, ami ugyan drága finomság, de észbontóan finom.


Próbáld ki tésztába töltött receptünket, sőt, ha már nem tudsz kitalálni semmilyen ajándékot a rokonoknak, lepd meg őket ezzel.
Libamájpástétom tésztában sütve
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj
- 4 dl langyos víz
- 2 tojás
- 1,5 dkg só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,5 kg szép nagy libamáj
- 1 kg friss szalonna
- 70 dkg sovány sertéshús
- 50 dkg apró libamáj
- 40 dkg füstölt szalonna
- 4 tojás
- 1,5 dl madeira bor
- só
- törött bors
- pástétomfűszer
- konyak
- olaj
A lisztbe morzsold bele a vajat, majd a vízzel, a tojásokkal és a sóval gyúrd össze. Pihentesd néhány órán keresztül, addig is készítsd el a pástétomot. A nagy libamájból vedd ki az epét, szedd le a hártyáját, és a lehártyázott részeket tedd az apró májhoz. A libamájdarabokat locsold meg kevés olajjal, sózd ízlésed szerint, szórd meg pástétomfűszerrel, locsold meg konyakkal és madeira borral, és ebben a lében pácold néhány órán keresztül.
Ezután a sertéshúst, az apró májat és a friss szalonnát vágd apró darabokra, daráld finomra, és mozsárban jól törd össze a négy tojással együtt, fűszerezd ízlésed szerint, és a májdarabokról leöntött konyakkal és madeirával ízesítsd. A pástétomtésztát nyújtsd vékonyra, és a püspökkenyérformákat béleld ki a tésztával és a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel. Alulra tedd a fele pástétomkeveréket, helyezd rá a májdarabokat, végül takard be a többi pástétomkeverékkel.
A pástétomot formázd kissé domborúra, borítsd be vékony szalonnaszeletekkel. A tetejére tegyél babérlevelet, végül takard be vékonyra nyújtott pástétomtésztával. A széleit kend meg tojással, hogy összeragadjon. A tetején ejts három kis lyukat, hogy a sütés közben fejlődő gőz eltávozhasson. Előmelegített sütőben süsd 35 percig. Hagyd kihűlni teljesen, majd tedd hűtőbe. Amikor eléggé lehűlt, éles késsel szeleteld fel.
Cikkünk megírásában a Konyhaművészet - Rákóczi János receptjei című könyv segített, mely a Betűmetsző Kiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!

- ünnep
- hús
Szaftos bélszín Wellington módra

- alkohol
- ünnep
Citromos sertéssült konyakkal megbolondítva

- alma
- ünnep