Itt támasztotta fel Jézus Lázárt: Betániában ma is látogatható a sír, ahol a csoda történhetett

Már a 4. századtól úgy gondolják, hogy ez lehetett a csoda helyszíne.

lázár sírja
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lázár feltámasztása Jézus egyik csodatétele, amely János evangéliumában olvasható. Számos művészeti alkotás örökítette meg a jelenetet, többek között Giotto megkapó szépségű freskóciklusa a padovai Scrovegni-kápolnában.

A csoda feltételezett helyszíne, Lázár sírja a mai napig a hívők által gyakran felkeresett, szentként tisztelt zarándokhely Ciszjordániában, nem messze Jeruzsálemtől.

Évszázadok óta Lázár sírjaként említik

A bibliai Lázár, akit Jézus negyednap feltámasztott, Betániában élt. A kisváros többször is említésre kerül a Szentírásban, Lázáron túl itt lakott a két nővére, Mária és Márta, valamint Simon, a leprás. Jézus Betániában szállt meg, miután bevonult Jeruzsálembe, illetve a mennybemenetelkor itt búcsúzott el a tanítványaitól. Betániát hagyományosan a mai al-Elzarija várossal azonosítják, amely Jeruzsálem óvárosától mintegy 2,4 kilométerre, az Olajfák hegye délkeleti lejtőjén található.

Al-Elzarija nevének jelentése Lázár helye, már legalább a 4. század óta úgy vélik, hogy a területén van Lázár sírja, így említi Kaiszareiai Euszebiosz, 2-3. században élt történetíró és püspök, aki Onomasticon című művében kísérelte meg a bibliai helyszínek beazonosítását. A település legrégebbi házában tradicionálisan Mária és Márta otthonát tisztelik. Ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy a mai város valójában a sírt rejtő barlang körül alakult ki.

A régészek megállapították, hogy a környéket az időszámítás szerinti 1. században temetőként használták. A szent sír felkeresői az utcaszintről 24 lépcsőn jutnak le egy kicsi, négyszögletes terembe, ahol napjainkban a hívek imádkoznak. Innen néhány további lépcső vezet le Lázár sírjához, még az ablak is látszik, amelyen keresztül Jézus a Biblia szerint az elhunytat szólította.

A cikk az ajánló után folytatódik

Változások a történelem során

Lázár sírjának környékén az évszázadok során számos templom épült, a 4. század végéig viszont nem említenek ilyen építményt. Az első, Lázárnak szentelt templomot, a Lazariumot Szent Jeromos írja le 390-ben. A komplexum, ami a 6. században földrengés miatt elpusztult, magába foglalta a sírt is. Egy nagyobb templomot építettek a helyére, amely egészen a keresztes háborúk idejéig állt.

A 12. században Melisenda jeruzsálemi királynő egy Máriának és Mártának ajánlott bencés kolostort építtetett a sírtól és a templomtól délre. Lázár sírja fölé új templomot emelt, amelyet Szent Lázárnak szenteltek, a régebbi, felújított templomot pedig a nővéreknek. Jeruzsálem 1187-es elestekor az új templom valószínűleg elpusztult, a 14. majd a 16. században Szent Lázárról elnevezett mecsetet építettek a korábbi struktúrákra. Mivel a keresztények ezt követően nehezebben tudták megközelíteni a sírt, a 16. században új ajtót vágtak az északi oldalon. A 20. században katolikus, majd görög ortodox templom is épült.

Itt nőtt fel Jézus

Názáretben élt az evangéliumok szerint a gyermek Jézus, és itt is jelent meg Gábriel arkangyal Szűz Máriának, hogy kinyilatkoztassa az isteni akaratot, a Megváltó megszületését, innen indultak Józseffel Betlehembe, és ide tértek vissza az egyiptomi menekülést követően. A názáreti Jézus városa ma sok keresztény zarándoklat célpontja.

(Borító- és ajánlókép forrása: Wikipédia/Abraham. Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük