A háromkirályok gyógyhatású luxusajándékai: miért pont aranyat, tömjént és mirhát vittek?
A napkeleti bölcsekkel kapcsolatban rengeteg a bizonytalanság, az általuk vitt ajándékok megnevezése viszont szerepel a Bibliában.

háromkirályok
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napkeleti bölcsek történetét mindenki ismeri, a betlehemi csillagot követő királyok versek, dalok, műalkotások állandó szereplői, ünnepnapjuk kijelöli a karácsonyfa leszedésének időpontját. 

Ugyanakkor, amint erre már sokan rámutattak, valójában nagyon kevés dolgot tudni róluk. Többek között a számuk is kétséges. Ajándékaik megnevezése viszont valóban szerepel a Szentírásban. 

Sok a bizonytalanság

Az Újszövetség első könyve, Máté evangéliuma nem tesz említést tehát a bölcsek számáról, nevéről, sőt azt sem állítja, hogy királyok lennének. Ugyanakkor szól az újszülött és édesanyja, Mária előtt leboruló bölcsek kincsesládáinak tartalmáról: „Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” 

Tömjén, arany, mirha
Tömjén, arany, mirha
Fotó: marilyna / Getty Images Hungary

Az ajándékok miatt alakult ki többek között az a vélekedés, miszerint három bölcsről lehetett szó, akik valószínűleg Arábiából érkeztek Betlehembe. A hármas számnak persze egyéb jelentőségei is lehetnek: utalhat a Szentháromságra és az akkor ismert három földrészre.

Arany

Az arany a királyokat megillető nemesfém, ilyen szempontból érthető ajándék a csecsemő Jézus, a zsidók született királya számára. Az orvostudományban nem csak napjainkban használják, az ókorban sokféle felhasználási módja létezhetett. Indiában, Egyiptomban gyógykészítményekbe keverték, Kínában a bőrbetegségek kezelésében találták hatékonynak. Idősebb Plinius, az I. században élt római író, nagy hatású, monumentális Naturalis Historiájában, amelyben a rendelkezésére álló természettudományos ismeretek összegyűjtésére törekedett, lejegyezte a nemesfém orvosi célú felhasználásának néhány módját, például fisztula és aranyér ellen. 

Tömjén

A tömjén a keresztény liturgia fontos részét képezi. Füstje az imádságot és a megtisztulást jelképezi. Füstölőszerként már az ókori Egyiptomban is használták.

tömjén
Fotó: Philippe Lissac / Getty Images Hungary

A tömjén egyes Északkelet-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában honos tömjénfák kérgéből kinyert gyanta, ami napsütés hatására megkeményedik. Illóolajként gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal bír. A magyar néphit szerint pedig rontáselhárító. 

Mirha

A szomáliai balzsamfából előállított szirupot, a mirhát a tradicionális kínai orvoslásban is használták. Az ókori Egyiptomban a mumifikálás során a test bedörzsölésére, balzsamozására alkalmazták.

Szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha)
Szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha)
Fotó: DavorLovincic / Getty Images Hungary

Egyes feltételezések szerint az ajándék Krisztus jövőbeni szenvedéseinek, halálának szimbóluma is lehetett. A mirhaillóolaj sebfertőtlenítő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a gyógyításban betöltött lehetséges szerepeit napjainkban is vizsgálják. 

A három ajándék Krisztus különböző tulajdonságaira is utalhat: az arany uralkodói, a tömjén isteni, a mirha emberi mivoltára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kutatók szerint az antikvitásban ezek megszokott ajándékok voltak uralkodók és istenek számára, ami azt illeti, feljegyzések alapján II. Szeleukusz, a Szeleukida Birodalom negyedik uralkodója Kr. e. 243-ban pontosan ugyanezeket az anyagokat ajánlotta fel Apollón isten tiszteletére Milétoszban. 

Képeken a hely, ahol Jézus megszületett - Ilyen ma a csoda helyszíne

A legszentebb helyre zarándokok milliói látogatnak el. Jézus születésének helyszínén ugyanakkor mára nem a Bibliából ismert istálló áll: a helyére építették fel a legrégibb templomok egyikeként számontartott Születés templomát. Nézd meg a helyet! 

(Képek forrása: Getty Images Hungary. A borító- és ajánlóképen a római Santa Maria in Trastevere Királyok imádása mozaikja.)

Ezt is szeretjük