Így készül az ellenállhatatlan ünnepi kürtős kalács
Otthon is süthetsz mennyei kürtős kalácsot. Mutatjuk, hogyan.

Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Ha hordasz melltartót, ezeket a trükköket ismerned kell – Megkönnyítik az életed »

Így szedd ki az alapozót az ecsetből: illatos és makulátlan lesz »

Palvin Barbara elkenődött rúzzsal is dögös – Így még nem láthattuk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Székelyföld egyik kedvenc édessége, amely leginkább ünnepeken kerül az asztalra. A kürtős kalácsot könnyebb megalkotni, mint gondolnád. Ízesítheted a dión kívül kókusszal vagy fahéjjal. Ha nincs sütőfád, papírgurigák, sörösdobozok is megteszik, csak csomagold be őket alufóliával.

Kürtős kalács

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 75 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • csipet só

Szóráshoz

  • cukor
  • darált dió
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold a langyos, kevés cukorral elkevert tejbe, és várj öt-tíz percet. Ezalatt a teteje habos lesz, a térfogata pedig megnő. Majd gyúrd össze a liszttel, a sóval, a tojással, az olvasztott vajjal, a vaníliával, a cukorral és a citrom reszelt héjával. Takard le a tésztát, és meleg helyen addig keleszd, amíg a kétszeresére nő. Ez valamivel több, mint 30 perc. Utána lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 1/2 centi vastagra, és darabold fel 2 centi széles csíkokra. 

A formákat kend le olajjal. Ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön róluk a kalács. Majd tekerd fel rájuk a csíkokat úgy, hogy azok fedjék egy kicsit egymást. Kend le tojással, attól lesz szép piros a tészta, és forgasd a cukros darált dióba. Állítsd egy tepsibe a kalácsokat, és 200 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd meg őket. Közben egyszer-kétszer forgasd meg az édességeket. Kicsit várj, hogy hűljenek, majd húzd ki a formákat. Még melegen takard le a kész kürtős kalácsokat, hogy ne száradjanak ki.

Ezt is szeretjük