Így készül az ellenállhatatlan ünnepi kürtős kalács
Otthon is süthetsz mennyei kürtős kalácsot. Mutatjuk, hogyan.

Ez is érdekelhet

Családi üdülőparadicsom, ahol a kicsik és a nagyok is jól érzik magukat (x)

Hogyan hasznosul pontosan a kalcium? Ez a vitamin elengedhetetlen hozzá (x)

Sztárokkal teli luxushajó indul Szegeden: igazi álomvilágba csöppenhetsz (x)

Ez a mézes csoki újrafogalmazza a csokoládét: édesség helyett próbáld ki ezt! (x)

Megújul a városligeti Gyermeknap: új helyszínek és programok várnak (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

Hamarosan újra DM gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban: Ezt a bulit nem érdemes kihagyni! (x)

beauty and style

Ultranőies nyári frizurák selyemkendővel: ha így kötöd a hajadba, feldobja az öltözéked »

A 32 éves modell olyan, mint egy Barbie baba: Rosie Huntington-Whiteley-ról már megint tökéletes fotók készültek »

A bikininél is nőiesebbek: divatos, egyrészes fürdőruhák, melyekben nem maradsz észrevétlen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Székelyföld egyik kedvenc édessége, amely leginkább ünnepeken kerül az asztalra. A kürtős kalácsot könnyebb megalkotni, mint gondolnád. Ízesítheted a dión kívül kókusszal vagy fahéjjal. Ha nincs sütőfád, papírgurigák, sörösdobozok is megteszik, csak csomagold be őket alufóliával.

Kürtős kalács

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 75 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • csipet só

Szóráshoz

  • cukor
  • darált dió
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold a langyos, kevés cukorral elkevert tejbe, és várj öt-tíz percet. Ezalatt a teteje habos lesz, a térfogata pedig megnő. Majd gyúrd össze a liszttel, a sóval, a tojással, az olvasztott vajjal, a vaníliával, a cukorral és a citrom reszelt héjával. Takard le a tésztát, és meleg helyen addig keleszd, amíg a kétszeresére nő. Ez valamivel több, mint 30 perc. Utána lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 1/2 centi vastagra, és darabold fel 2 centi széles csíkokra. 

A formákat kend le olajjal. Ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön róluk a kalács. Majd tekerd fel rájuk a csíkokat úgy, hogy azok fedjék egy kicsit egymást. Kend le tojással, attól lesz szép piros a tészta, és forgasd a cukros darált dióba. Állítsd egy tepsibe a kalácsokat, és 200 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd meg őket. Közben egyszer-kétszer forgasd meg az édességeket. Kicsit várj, hogy hűljenek, majd húzd ki a formákat. Még melegen takard le a kész kürtős kalácsokat, hogy ne száradjanak ki.

Ezt is szeretjük