Így készül az ellenállhatatlan ünnepi kürtős kalács
Otthon is süthetsz mennyei kürtős kalácsot. Mutatjuk, hogyan.
Székelyföld egyik kedvenc édessége, amely leginkább ünnepeken kerül az asztalra. A kürtős kalácsot könnyebb megalkotni, mint gondolnád. Ízesítheted a dión kívül kókusszal vagy fahéjjal. Ha nincs sütőfád, papírgurigák, sörösdobozok is megteszik, csak csomagold be őket alufóliával.
Kürtős kalács
Hozzávalók 6 darabhoz
- 75 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 citrom
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- csipet só
Szóráshoz
- cukor
- darált dió
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold a langyos, kevés cukorral elkevert tejbe, és várj öt-tíz percet. Ezalatt a teteje habos lesz, a térfogata pedig megnő. Majd gyúrd össze a liszttel, a sóval, a tojással, az olvasztott vajjal, a vaníliával, a cukorral és a citrom reszelt héjával. Takard le a tésztát, és meleg helyen addig keleszd, amíg a kétszeresére nő. Ez valamivel több, mint 30 perc. Utána lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 1/2 centi vastagra, és darabold fel 2 centi széles csíkokra.
A formákat kend le olajjal. Ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön róluk a kalács. Majd tekerd fel rájuk a csíkokat úgy, hogy azok fedjék egy kicsit egymást. Kend le tojással, attól lesz szép piros a tészta, és forgasd a cukros darált dióba. Állítsd egy tepsibe a kalácsokat, és 200 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd meg őket. Közben egyszer-kétszer forgasd meg az édességeket. Kicsit várj, hogy hűljenek, majd húzd ki a formákat. Még melegen takard le a kész kürtős kalácsokat, hogy ne száradjanak ki.