Omlós karácsonyi mézeskalács: 100 éves recept, zsírral, fahéjjal készítve

Beavatunk a tökéletes mézeskalácstészta titkába.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mézeskalács-készítés hagyománya egészen régre nyúlik vissza: állítólag az ókori görög halottjaik szájába mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Az évszázadok során persze rengeteget változott a gyömbéres sütemény tradíciója, elég csak a Grimm fivérek mézeskalácsházára vagy a Szent Mihály-napi búcsúfiára gondolni.

De említhetnénk a karácsonyi mézeskalácssütést is, ami az évek során tipikus ünnepi szokássá nőtte ki magát. Ha eddig még nem sikerült rátalálnod a tökéletes mézeskalács receptjére, akkor nézd meg ezt a régi változatot, amely még zsírral készül!

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 9 evőkanál kristálycukor
  • 9 evőkanál méz
  • 14 dkg sertészsír
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • fél evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés ideje:

90 perc.

Elkészítés menete:

A tojásokat üsd fel, kettőre teljes egészében szükség lesz, kettőnek pedig csak a sárgájára.

Keverd össze őket egy fakanállal, majd a cukrot, a fahéjat, a szobahőmérsékletű zsírt és tejfölt is add hozzá. A szódabikarbónát és a mézet forrald össze, öntsd a tojásos masszához, végül pedig a lisztet is szitáld bele, és dolgozd össze a masszát.

Érdemes néhány órára hűtőbe tenni az összegyúrt masszát, mert így kevésbé ragad, és könnyebb vele dolgozni. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki a tésztát, majd szaggasd ki tetszőleges formákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 10-15 percig, a lényeg, hogy ne legyen nagyon barna, épphogy csak világos!

Ha nem szeretnéd a nem használt tojásfehérjét kidobni, akkor keverd össze porcukorral, majd díszítőzsákba kanalazva rajzolj mintákat a süteményekre.

Mézeskalács titkok

A tökéletes mézeskalács titkáról még többet megtudhatsz, ha végiglapozod galériánkat!

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük