Omlós karácsonyi mézeskalács: 100 éves recept, zsírral, fahéjjal készítve
Beavatunk a tökéletes mézeskalácstészta titkába.
A mézeskalács-készítés hagyománya egészen régre nyúlik vissza: állítólag az ókori görög halottjaik szájába mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Az évszázadok során persze rengeteget változott a gyömbéres sütemény tradíciója, elég csak a Grimm fivérek mézeskalácsházára vagy a Szent Mihály-napi búcsúfiára gondolni.
De említhetnénk a karácsonyi mézeskalácssütést is, ami az évek során tipikus ünnepi szokássá nőtte ki magát. Ha eddig még nem sikerült rátalálnod a tökéletes mézeskalács receptjére, akkor nézd meg ezt a régi változatot, amely még zsírral készül!
Mézeskalács
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 9 evőkanál kristálycukor
- 9 evőkanál méz
- 14 dkg sertészsír
- 4 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- fél evőkanál szódabikarbóna
Elkészítés ideje:
90 perc.
Elkészítés menete:
A tojásokat üsd fel, kettőre teljes egészében szükség lesz, kettőnek pedig csak a sárgájára.
Keverd össze őket egy fakanállal, majd a cukrot, a fahéjat, a szobahőmérsékletű zsírt és tejfölt is add hozzá. A szódabikarbónát és a mézet forrald össze, öntsd a tojásos masszához, végül pedig a lisztet is szitáld bele, és dolgozd össze a masszát.
Érdemes néhány órára hűtőbe tenni az összegyúrt masszát, mert így kevésbé ragad, és könnyebb vele dolgozni. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki a tésztát, majd szaggasd ki tetszőleges formákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 10-15 percig, a lényeg, hogy ne legyen nagyon barna, épphogy csak világos!
Ha nem szeretnéd a nem használt tojásfehérjét kidobni, akkor keverd össze porcukorral, majd díszítőzsákba kanalazva rajzolj mintákat a süteményekre.
Mézeskalács titkok
A tökéletes mézeskalács titkáról még többet megtudhatsz, ha végiglapozod galériánkat!
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- sütemény
Édes kókuszgolyó lusta délutánokra
- ünnep
- sütemény