Omlós karácsonyi mézeskalács: 100 éves recept, zsírral, fahéjjal készítve
Beavatunk a tökéletes mézeskalácstészta titkába.

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

Divattippek testalkat szerint: ezeket az elveket kövesd, és mindenki a nőt látja meg benned »

Kim Basinger 22 éves lánya tiszta anyja: épp csak merészebben öltözködik »

Mamafarmer nőiesen: ilyen szexi tud lenni nyáron »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mézeskalács-készítés hagyománya egészen régre nyúlik vissza: állítólag az ókori görög halottjaik szájába mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Az évszázadok során persze rengeteget változott a gyömbéres sütemény tradíciója, elég csak a Grimm fivérek mézeskalácsházára vagy a Szent Mihály-napi búcsúfiára gondolni.

De említhetnénk a karácsonyi mézeskalácssütést is, ami az évek során tipikus ünnepi szokássá nőtte ki magát. Ha eddig még nem sikerült rátalálnod a tökéletes mézeskalács receptjére, akkor nézd meg ezt a régi változatot, amely még zsírral készül!

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 9 evőkanál kristálycukor
  • 9 evőkanál méz
  • 14 dkg sertészsír
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • fél evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés ideje:

90 perc.

Elkészítés menete:

A tojásokat üsd fel, kettőre teljes egészében szükség lesz, kettőnek pedig csak a sárgájára.

Keverd össze őket egy fakanállal, majd a cukrot, a fahéjat, a szobahőmérsékletű zsírt és tejfölt is add hozzá. A szódabikarbónát és a mézet forrald össze, öntsd a tojásos masszához, végül pedig a lisztet is szitáld bele, és dolgozd össze a masszát.

Érdemes néhány órára hűtőbe tenni az összegyúrt masszát, mert így kevésbé ragad, és könnyebb vele dolgozni. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki a tésztát, majd szaggasd ki tetszőleges formákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 10-15 percig, a lényeg, hogy ne legyen nagyon barna, épphogy csak világos!

Ha nem szeretnéd a nem használt tojásfehérjét kidobni, akkor keverd össze porcukorral, majd díszítőzsákba kanalazva rajzolj mintákat a süteményekre.

Mézeskalács titkok

A tökéletes mézeskalács titkáról még többet megtudhatsz, ha végiglapozod galériánkat!

Ezt is szeretjük