5 gyorsan elkészíthető karácsonyi főétel
Idén is különleges menüvel örvendeztetnéd meg a családot, de nincs ötleted, sőt, időd sem? Íme, öt gyorsan elkészíthető fogás.
Ha gyorsan le szeretnéd tudni a főzőcskézést, és a karácsonyt nem a konyhában akarod tölteni, akkor válassz a következő fogások közül. Amellett, hogy isteniek, pillanatok alatt készen vannak.
Ne csak mécsesekkel és csillámmal díszítsd az ünnepi asztalt, hanem legyen maga az étel is egy remekmű.
Narancsos sertéskaraj
Hozzávalók:
- 4 sertéskaraj
- 2 narancs
- 3 újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1,25 dl tyúkhúsleves alaplé
- 2 evőkanál ketchup
- só
- bors
A karajszeleteket kissé klopfold ki, majd sózd, borsozd. Reszeld le a narancs héját, majd karikázd fel, vágd le a fehér részt, és a magokat is távolítsd el. Vágd durvára az újhagymát. Az alaplébe keverd bele a ketchupot. A vajat és az olajat hevítsd fel, és süsd át a karaj mindkét oldalát.
Valamivel takard le, hogy ne hűljön ki. A megmaradt zsiradékban fonnyaszd meg a hagymát, öntsd rá a ketchupos alaplevet, és állandó keverés mellett forrald fel. Dobd bele a narancsokat, majd sózd, borsozd. Öntsd a szószt a hússzeletekre, és szórd rá a reszelt narancshéjat. Rizzsel vagy krumplipürével tálald.
Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell
Hozzávalók:
- 60 dkg pulykamellfilé
- 2 evőkanál liszt
- 30 dkg sült gesztenye
- 20 dkg magozott aszalt szilva
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 dl tejszín
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- 2-3 ágacska kakukkfű
- só
- bors
Az aszalt szilvát a vörösborral forrald fel. Hagyd hűlni. A pulykát kockázd fel, sózd, borsozd, és hintsd meg liszttel. A vaj felét forrósítsd fel az olajjal, és pirítsd meg a húst. Szedd ki. Tedd hozzá a maradék vajat, dinszteld meg benne a kétféle hagymát. Rakd hozzá vissza a húst, illetve a vörösboros szilvát, a sült gesztenyét és a kakukkfűágakat. Forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot, és 15-20 perc alatt főzd puhára. A keményítőt keverd el a tejszínnel, és keverd a raguhoz. Forralj rajta egyet, és kész is van. Rizzsel vagy krokettel kiváló.
Tejszínes csirkemáj rumos aszalt szilvával
Hozzávalók:
- 40-50 dkg csirkemáj
- 4 dl víz
- 6 evőkanál cukor
- 25-30 dkg aszalt szilva
- 1 dl rum
- 10 dkg vaj
- 2-3 evőkanál liszt
- 4 dl tejszín
- só
- bors
A vizet a cukorral forrald 5 percig. Közben magozd ki a szilvát, és a szirupban főzd ezt is 5 percig. A tűzről levéve rummal ízesítsd, majd hagyd állni egy kicsit. A májakat megforrósított vajon pirítsd meg. Liszttel hintsd meg, kicsit süsd tovább, majd öntsd fel tejszínnel. A szilvát 1-2 dl sziruppal együtt add hozzá, majd forrald fel. Sózd, borsozd. Rizs vagy hercegnőburgonya illik hozzá.
Lazacfilé tejszínes gombával
Hozzávalók:
- 60 dkg lazacfilé
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vöröshagyma
- 10 dkg gomba
- 1 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- kapor
- só
- ételízesítő
- őrölt bors
- keményítő
A finomra vágott vöröshagymát vajon pirítsd üvegesre. A tisztított, vékony szeletekre vágott gombát dobd hozzá. Ízesítsd sóval, borssal, párold meg, majd szórd meg finomra vágott petrezselyemmel. Öntsd hozzá a tejszínt és a fehérbort. Forrald fel, és vízben feloldott keményítővel sűrítsd be. Friss kaporral szórd meg.
A lazacfiléken hagyd meg a bőrt, sózd, és szórd meg borssal. Szórd meg zsemlemorzsával, és forró olajban süsd meg. Tálald tepsis krumplival.
Kacsamell gránátalmamártással, édesköménypürével
Hozzávalók:
- 4 kacsamell bőrével együtt
- 4 kisebb édeskömény
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 4 dl vörösbor
- 4 gránátalma
- 2 vaníliarúd
- 4 evőkanál szójaszósz
- só
- bors
Az édesköményt egy kisebb fazékban - az olívaolajon - dinszteld meg, majd kicsit hagyd hűlni, és szitán passzírozd át. A kacsamell bőrét irdald be, sózd, borsozd. Alacsony lángon, bőrével lefelé, serpenyőben 20 percig pirítsd, majd a másik felét 3 percig süsd.
Közben a szószhoz a vajat olvaszd meg egy edényben, add hozzá a bort, majd a felét főzd el. Dobd hozzá a kettévágott vaníliarudakat és a szójaszószt, majd a gránátalma kivájt, puha részét. Óvatosan forralva sűrítsd.
OLVASD EL EZT IS!
- betegség
- munka
Nem akarod a rokonokkal tölteni a karácsonyt?
- meglepetés
- ajándék
3 ötlet, ha igazán emlékezetes meglepetést ajándékoznál
- ajándék
- chili