5 gyorsan elkészíthető karácsonyi főétel

Idén is különleges menüvel örvendeztetnéd meg a családot, de nincs ötleted, sőt, időd sem? Íme, öt gyorsan elkészíthető fogás.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha gyorsan le szeretnéd tudni a főzőcskézést, és a karácsonyt nem a konyhában akarod tölteni, akkor válassz a következő fogások közül. Amellett, hogy isteniek, pillanatok alatt készen vannak.

Ne csak mécsesekkel és csillámmal díszítsd az ünnepi asztalt, hanem legyen maga az étel is egy remekmű.

Narancsos sertéskaraj

Hozzávalók:

  • 4 sertéskaraj
  • 2 narancs
  • 3 újhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,25 dl tyúkhúsleves alaplé
  • 2 evőkanál ketchup
  • bors

A karajszeleteket kissé klopfold ki, majd sózd, borsozd. Reszeld le a narancs héját, majd karikázd fel, vágd le a fehér részt, és a magokat is távolítsd el. Vágd durvára az újhagymát. Az alaplébe keverd bele a ketchupot. A vajat és az olajat hevítsd fel, és süsd át a karaj mindkét oldalát.

Valamivel takard le, hogy ne hűljön ki. A megmaradt zsiradékban fonnyaszd meg a hagymát, öntsd rá a ketchupos alaplevet, és állandó keverés mellett forrald fel. Dobd bele a narancsokat, majd sózd, borsozd. Öntsd a szószt a hússzeletekre, és szórd rá a reszelt narancshéjat. Rizzsel vagy krumplipürével tálald.

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • 2 evőkanál liszt
  • 30 dkg sült gesztenye
  • 20 dkg magozott aszalt szilva
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl tejszín
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 2-3 ágacska kakukkfű
  • bors

Az aszalt szilvát a vörösborral forrald fel. Hagyd hűlni. A pulykát kockázd fel, sózd, borsozd, és hintsd meg liszttel. A vaj felét forrósítsd fel az olajjal, és pirítsd meg a húst. Szedd ki. Tedd hozzá a maradék vajat, dinszteld meg benne a kétféle hagymát. Rakd hozzá vissza a húst, illetve a vörösboros szilvát, a sült gesztenyét és a kakukkfűágakat. Forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot, és 15-20 perc alatt főzd puhára. A keményítőt keverd el a tejszínnel, és keverd a raguhoz. Forralj rajta egyet, és kész is van. Rizzsel vagy krokettel kiváló.

Tejszínes csirkemáj rumos aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg csirkemáj
  • 4 dl víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 25-30 dkg aszalt szilva
  • 1 dl rum
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 4 dl tejszín
  • bors

A vizet a cukorral forrald 5 percig. Közben magozd ki a szilvát, és a szirupban főzd ezt is 5 percig. A tűzről levéve rummal ízesítsd, majd hagyd állni egy kicsit. A májakat megforrósított vajon pirítsd meg. Liszttel hintsd meg, kicsit süsd tovább, majd öntsd fel tejszínnel. A szilvát 1-2 dl sziruppal együtt add hozzá, majd forrald fel. Sózd, borsozd. Rizs vagy hercegnőburgonya illik hozzá.

Lazacfilé tejszínes gombával

Hozzávalók:

  • 60 dkg lazacfilé
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • kapor
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • keményítő

A finomra vágott vöröshagymát vajon pirítsd üvegesre. A tisztított, vékony szeletekre vágott gombát dobd hozzá. Ízesítsd sóval, borssal, párold meg, majd szórd meg finomra vágott petrezselyemmel. Öntsd hozzá a tejszínt és a fehérbort. Forrald fel, és vízben feloldott keményítővel sűrítsd be. Friss kaporral szórd meg.
A lazacfiléken hagyd meg a bőrt, sózd, és szórd meg borssal. Szórd meg zsemlemorzsával, és forró olajban süsd meg. Tálald tepsis krumplival.

Kacsamell gránátalmamártással, édesköménypürével

Hozzávalók:

  • 4 kacsamell bőrével együtt
  • 4 kisebb édeskömény
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 dl vörösbor
  • 4 gránátalma
  • 2 vaníliarúd
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • bors

Az édesköményt egy kisebb fazékban - az olívaolajon - dinszteld meg, majd kicsit hagyd hűlni, és szitán passzírozd át. A kacsamell bőrét irdald be, sózd, borsozd. Alacsony lángon, bőrével lefelé, serpenyőben 20 percig pirítsd, majd a másik felét 3 percig süsd.

Közben a szószhoz a vajat olvaszd meg egy edényben, add hozzá a bort, majd a felét főzd el. Dobd hozzá a kettévágott vaníliarudakat és a szójaszószt, majd a gránátalma kivájt, puha részét. Óvatosan forralva sűrítsd.

Ezt is szeretjük