Miért legyél kedves a cicádhoz?
Karácsonyi babonák és szokások
A karácsonyhoz sok hiedelem és babona kötődik, ami már a jövő évre vonatkozik. Mik ezek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony gazdag hagyományai azokból az időkből származnak, mikor a keresztény hitvilág és a pogány hiedelmek még együtt éltek, és a babonás szokások, a varázslatok és a csodavárás éppen annyira természetes részei voltak a mindennapoknak, mint a születés vagy a halál.

Állítólag a babona csupán egy, a tárgyaknak és jelenségeknek természetfeletti erőt tulajdonító tévhit, a régmúlt emberének mégis útmutatást jelentett az egész életére nézve. A karácsony a hosszú éjszakáknak és a téli napfordulóhoz köthető mágikus eljárások hagyományainak köszönhetően különösen alkalmas időszak volt a természet titkainak kifürkészésére, a jövendő megismerésére, és arra, hogy csodák történjenek.

Gonosz boszorkányok és ártó szellemek

A karácsonyi időszak egyik legismertebb babonája Luca napjához köthető. Eszerint december 13-án kell elkezdeni az úgynevezett Luca-szék faragását, majd minden nap alakítani rajta egy kicsit, hogy pontosan karácsony éjszakájára készüljön el.

Ha ugyanis Luca-széket készítesz, és december 24-én az éjféli misén pontban éjfélkor ráállsz a székre, akkor megláthatod, hogy kik a boszorkányok, azok ugyanis akkor szarvat viselnek. Ha ilyenkor valaki valóban boszorkányokat látott, gyorsan haza kellett futnia, még mielőtt széttépték volna.

Luca, a fényhozó eredetileg egyébként katolikus szent, az asszonyok és menyasszonyok védelmezője volt, a jó Luca mellett élt a néphitben azonban egy rossz Luca is.

A hagyomány szerint Luca napján nem szabad dolgoznod, főznöd, mosnod, vasalnod, máskülönben Luca megbüntet.

A rossz szellemek és a boszorkányok távoltartása végett már Luca napján is szokás volt lenyelni egy gerezd Luca-fokhagymát, nem ártott azonban máskor is figyelni az ártó lelkekre: a hajnali mise ideje alatt minden ajtót és ablakot be kellett zárni, ekkor jártak ugyanis rontásaikkal házról-házra a boszorkányok és a szellemek. Az ártó szellemek csak karácsony éjszakáján váltak teljesen ártalmatlanná, amikor is ki kellett tárni minden ajtót, hogy kijuthassanak a házból.

A bő terméstől a háziállatokig

A népi babonák segítségével meg tudták jósolni azt is, mi várható az újesztendőben, legyen szó a bő termésről vagy az időjárásról. Az időjárást is Luca-napjától kell figyelni: a 13-át követő 12 nap egyenlő az újév 12 hónapjával, így ha egy bizonyos nap száraz, az annak megfelelő hónapra is aszályos időjárás várható.

Bőséges újesztendőre számíthatsz viszont, ha a Luca-napon elvetett búzamagok mindegyike kikel karácsony estére. Emellett úgy tartják, hogy a fehér karácsony zöld húsvétot hoz, ha pedig karácsony napja vasárnapra esik, kemény és hosszú lesz a tél. A babonákban a ház körüli állatoknak is fontos szerep jut. Hideg telet jelent például, ha karácsony estéjén a bal oldalukon fekszenek az állatok, illetve régen az a hiedelem élt a nép körében, hogy karácsony éjszakáján az állatok emberi nyelven kezdenek el beszélni, és megvitatják egymás közt, hogy bánt velük a gazdájuk. Állítólag nagyon nagy szerencsétlenséget jelent meghallani, ha az állatok rosszat mondanak.

A jó szerencséért és az egészségért

A régmúlt emberének megvoltak a módszerei arra is, hogy szerencsét és jó egészséget biztosítson magának és családjának az újévre. A jó szerencse érdekében a karácsonyi ebédnek 12 fogásból kellett állnia, hogy a következő esztendő minden hónapja szerencsés legyen. A karácsonyi süteményt nem volt szabad a karácsonyi vacsora előtt felvágni, karácsonykor mindenképp el kell fogadni a gyümölcskenyeret, nem volt szabad új cipőt felvenni, tilos volt kölcsönadni és kölcsönkérni, illetve ajándékba adott ruhát kimosni.
A népszokás szerint viszont ekkor megjósolhatod, hogy miben leszel szerencsés azzal, hogy a karácsonyi kalácsba belesütsz egy pénzérmét, egy gyűszűt és egy gyűrűt.

Ha a pénzt találod meg előbb, a pénzügyekkel nem lesz gondod, ha a gyűszűt, akkor a karrierben leszel szerencsés, ha pedig a gyűrűt, akkor esküvőre számíthatsz a családban. Ha diót törsz fel karácsonyeste, szintén megtudhatod, szerencsés leszel-e, a rossz dió ugyanis balszerencsét, a jó dió sikereket jelent.
Amennyiben hiszel a babonákban, egészségedért is sokat tehetsz: ha karácsonyeste megeszel egy almát, egészséges leszel az újévben, ha pedig karácsony reggelén nyersen fogyasztasz el egy tojást, nagy terheket tudsz majd elviselni. A család összetartásáért ossz el egy almát hozzátartozóid közt karácsony estéjén!

Az egészség megőrzésére szolgált az a sajátos módszer is, amit a legények alkalmaztak karácsony után, december 28-án. Az aprószentek ünnepén a lányokat fűzfavesszővel verték meg, ami azt is biztosította, hogy a verőlegény és a szegény leány a következő évben megházasodjon.

Férfifogó trükkök

A népi babonák szerint megtudhatod, hogy ki lesz a férjed, ha karácsony éjszakáján, pontban éjfélkor befelé söpörsz a szobádban, megteríted az asztalt, majd ingben és mezítláb háromszor megkerülöd a házat, utána pedig benézel az ablakodon.

Régen a lányok azt tartották, ha hajnali misére menet mézet vagy cukrot esznek, attól olyan édes lesz a nyelvük, hogy sok kérőt tudnak magukhoz édesgetni. Éjféli misére menet pedig szokás volt kölest, kukoricát, tökmagot, hajdinát elszórni a templomajtóban, hogy annyi kérőjük legyen, mint amennyi magot elszórtak, és olyan gyorsan jöjjenek, ahogy azt eldobták.
Ha mákot darálsz karácsony este, hamar férjhez mehetsz, ha pedig már férjnél vagy, a gyermekáldás is közeleg, ha karácsonykor víz ömlik eléd.

Ezt is szeretjük