Ilyen a karácsony a világ legszegényebb részén: így telik az ünnep a brazil favellákban
A szegénység, a drogkereskedelem és a bűnözés melegágyában egészen máshogy telnek az ünnepek.

karácsony-favella3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsésnek mondhatják magukat azok az emberek, akiknek megadatott, hogy családi körben, biztonságban és szeretetben ünnepeljék a karácsonyt. A világ számos részén ugyanis egyáltalán nem telnek ilyen meghitten az ünnepek, sok helyen csak álmodoznak a békéről, az ajándékokról nem is beszélve.

Rio de Janeiró favelláiban több százezer ember él nyomorogva, egymás hegyén-hátán. A városban az egekben vannak a jobb lakások bérleti díjai, ráadásul az olyan favellák, mint a Rocinha, egészen közel helyezkednek el a városközponthoz, így nem kell órákat utazniuk a munkalehetőségekért.

Fontos nekik az ünnep

Mivel Brazília a világ legnagyobb katolikus lélekszámú állama, így számukra nagyon fontos a karácsony és a család is. Ám a legszegényebb rétegek nem mindig tudják úgy megadni az ünnep módját, ahogy szeretnék, hiszen a pénzügyi lehetőségeik nagyon korlátozottak, már annak is örülnek, ha ilyenkor egy kis húst vagy halat is tehetnek az asztalra. Az üzletekben nem szólnak karácsonyi dalok, és csak nagyon szerény díszítést kapnak, a favellák lakói pedig a hely- és pénzhiány miatt csak ritkán állítanak karácsonyfát.

karácsony-favella2
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

Mivel az ország a déli féltekén található, ezért ott a december nyár közepére esik, így náluk teljesen természetes az is, hogy melegben, sokszor ventilátorok mellett ünnepelnek. Mivel az ott élő embereknek fontosak a hagyományok, gyakran az év második felében csak azért spórolnak, hogy karácsony estéjén a szokásosnál tartalmasabb ünnepi vacsorát tudjanak tenni az asztalra. Ez jobb esetben egészben sült csirkét takar, amit hagyományos töltelék helyett farofával, vagyis pirított tápióka- és kukoricaliszt keverékével bélelnek ki. Burgonyapüré helyett rizs és bab kerül az asztalra, de ilyenkor több zöldséget és kenyeret is fogyasztanak. A szegényebb helyeken is mindenki imádkozik az ünnepi vacsora előtt, megköszönik Istennek a családot, hogy együtt lehetnek, és az ételt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagyobb favellákban december 24-én a vacsorával nem ér véget az ünneplés. Még ha rossz körülmények között is élnek, a brazilok nagyon vidám nemzet, így a nyomornegyedekben is gyakran összegyűlnek este egy kis közös vidámságra, zenélnek, táncolnak, énekelnek, és gyakran előkerülnek a tűzijátékok és petárdák is. Van, hogy egészen reggelig tart a mulatozás, de legtöbbször a rendőrök razziái vetnek véget az utcai buliknak. Ezeken a telepeken ugyanis folyamatos a jelenlétük a virágzó drogkereskedelem, prostitúció és más jellegű bűnözés miatt.

Hozzájuk biciklivel jár a Mikulás

Ahogy az angolszász országokban, úgy Brazíliában is az a szokás él, hogy december 24-én éjjel érkezik Papai Noel, vagyis a Mikulás, és ajándékot hoz a gyerekeknek. Mivel a favellák lakói nem igazán engedhetik meg maguknak az ajándékozást, így sok fiatal csak a mesékből ismeri ezt a hagyományt.

karácsony-favella1
Fotó: Pacific Press / Getty Images Hungary

Néhány éve viszont elindult egy kezdeményezés a helyi önkéntesek által, hogy az itt élő gyerekek életének sokkal jobban részese legyen ez a szokás, és kis meglepetés is jusson nekik. Ezen szervezetek munkatársai évről évre beöltöznek Mikulásnak, és biciklivel járják a nyomornegyedeket, hogy apró ajándékokkal csempésszenek egy kis örömöt a gyerekek arcára. Érthető módon a kis lurkók serege állja ilyenkor körbe a télapót, hiszen egy szelet csoki vagy egy kisautó is hatalmas boldogságot okoz nekik. 

Ilyen belülről a hírhedt konténervilág: 13 évesen már szülnek, szörnyű körülmények közt élnek a brazil favellák női

Rio de Janeiro hírhedt favelláiban mindenki számára nehéz az élet, de a nők különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük