Ilyen belülről a hírhedt konténervilág: 13 évesen már szülnek, szörnyű körülmények közt élnek a brazil favellák női

Rio de Janeiro hírhedt favelláiban mindenki számára nehéz az élet, de a nők különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak.

favellak-no-borito

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha Brazília egyik legismertebb városa, Rio de Janeiro kerül szóba, a Megváltó Krisztus-szobor, a mesés tengerpartok és a karnevál mellett gyakran a hírhedt favellák is a figyelem középpontjába kerülnek. Nem véletlenül, hiszen az egész világon ismerik a nyomortelepek képét.

A 2016-os olimpia kapcsán még inkább előtérbe került a csillagászati összegeket érő épületek mellett düledező favellák látványa, de az ott élők, főleg a nők életéről nagyon keveset tudni. Pedig van miről mesélniük.

Szegénység a csillogó szállodák árnyékában

Rio Latin-Amerika negyedik leggazdagabb városa, ahol a híres partok, mint az Ipanema vagy a Copacabana mentén egymást érik a gyönyörű luxusszállodák. Ezt több százezer ember azonban csak messziről csodálhatja. A városban közel 750 favella, vagyis egymás hegyén-hátán található nyomornegyed van. A Rocinha közülük a legnagyobb, itt nagyjából kétszázezer ember él, de sokakat nem jelentenek be, így a számok eltérhetnek a hivatalos adatoktól.

favellak-no4
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A favellák lakói legtöbbször ide születnek, nem is tudják, milyen nyomor és szegénység nélkül élni. A borzalmas lakhatási, higiéniai és edukációs körülmények a nők életét különösen megnehezítik, hiszen nagy kiszolgáltatottságban élik a mindennapjaikat. Bár munkalehetőségük akad, a gyenge oktatás miatt csak olyan állást találnak itt az emberek, ami nagyon kevés bevételt hoz. A család feje a férfi, aki dolgozni jár, de már egyre több nő a háztartás vezetése mellett tanulni és dolgozni szeretne. Ez viszont nem mindig olyan egyszerű.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A brazil favellákban - bár nem olyan erősen, mint régen - még máig élnek a régmúlt klasszikus szerepei, tehát hogy a férfi tartja el a családot, a nő pedig vigyáz a gyerekekre, mos, főz, takarít. Ez a helyzet sokszor nem könnyű egy olyan helyen, ahol gyakran a vezetékes víz és villany sincs bekötve, ráadásul sok helyen hiányoznak még az ablakok vagy ajtók is. A kosz és a kártevők is a favellák gyakori vendégei.

Korán szülnek, de nem mindig önszántukból

A riói favellák hírhedten a bűnözés, főként a drogkereskedelem melegágyai, de a fegyverkereskedelem és a rablás sem ritka a szűk utcák sikátoraiban. A fokozott rendőri jelenlét sem sokat javít a közbiztonságon, kívülállóknak nem is javasolják, hogy olyan ember nélkül járják be, aki ismeri a helyet. A területen a nőket gyakran prostitúcióra kényszerítik. A szexmunka nem illegális az országban, a futtatás és nyomásgyakorlás viszont igen. A pénzszerzés és a félelem miatt viszont a nők gyakran azt állítják a hivatalos szerveknek, hogy önszántukból árulják testüket az utcán. Egy felmérésben pedig megdöbbentő adatot közöltek: a brazilok 30%-a érzi úgy, hogy egy nő, aki kihívóan öltözködik, nem panaszkodhat, ha megerőszakolják.

favellak-no3
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

A lányok már egész fiatalon, akár kiskamaszkorban is elkezdik a munkát, ami sokszor nem kívánt terhességekhez vezet. Thaiföld után Brazíliában a legmagasabb a kiskorú prostituáltak száma, a számuk az országban akár a félmilliót is elérheti. Ezeken a környékeken nem ritka, hogy 15-16 éves lányok már kétéves kicsikkel az oldalukon élik a mindennapokat. A fiúk oldaláról sem mindig rózsás a helyzet, hiszen ennyi idős korban sokszor egy drogkartellhez csatlakoznak, hiszen ide könnyű bekerülni, és sok pénzzel kecsegtet. 

favellak-no1
Fotó: Thomas Koehler / Getty Images Hungary

A szörnyű körülmények ellenére a favellákban élő nők próbálják megélni az élet szép pillanatait. Gyakran kivonulnak az utcákra, terekre, hogy együtt szambázzanak a többi helyivel, és a sminkeléssel, az öltözködéssel, a hajuk, illetve körmük ápolásával is ugyanúgy foglalkoznak, mint bárki más. Sok segélyszervezet dolgozik azon, hogy az ott élő emberek jobb életminőségben, a nők pedig nagyobb biztonságban élhessenek.

Változik az élet

A brazil favellákban, főként Rocinhában az elmúlt években láthatóan javultak az emberek életkörülményei. Sokkal több figyelmet kap az oktatás és a munkába integrálás. A helyiek is próbálnak figyelni rá, hogy a világ szemében ne csak a negatív kép éljen otthonaikról, hiszen ők sem önszántukból, hanem kényszerűségből választották ezt az életet.

nők-favellákban
Fotó: Mario Tama / Getty Images Hungary

A favellák jelenleg egyik legnagyobb problémájára, a folyamatosan terjedő HIV-fertőzésre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Prevenciós előadásokkal és a védekezési eszközök bemutatásával próbálják meggyőzni a lakosságot, hogy mindig biztonságosan szeretkezzenek. Bár lassú és rögös út vezet ahhoz, hogy a favellákban élő nők életkörülményei jobbra forduljanak, de mivel ők is sokat tesznek ezért, már látszik a fény az alagút végén. 

10 éves kislányokat kényszerítenek prostitúcióra a világ legnagyobb bordélyában - Belső képeken Daulatdia

A bangladesi Daulatdiában az örömlányok átlagéletkora 14 év. A legtöbbjüket családjuk vagy férjük adta el szexmunkásnak, és aki egyszer ide került, az általában sosem szabadul a bordélyból.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, ajánlókép: tariqzaidiphotography / Facebook)

Ezt is szeretjük