Szilvalekvárral töltött hájas süti, a nagyi receptje alapján
A hájas a nagymamák specialitása, de itt az idő, hogy te is megtanuld a különleges süteményt.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Szorítja, nyomja a lábad a cipő? Okos trükkök, melyekkel kényelmessé teheted »

Tökéletes szemöldök gyanta nélkül: így fésüld, hogy szedni is alig kelljen »

Nincs köldöke a Victoria’s Secret modelljének: ilyen a hasa retus nélkül »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A régi idők disznóvágásainak kedvelt finomsága volt a hájas süti, amit a nagymama a házi készítésű szilvalekvárjával ízesített. Ha neked is összefut a szádban a nyál erre a kedves emlékre, akkor próbáld meg magad is elkészíteni a süteményt.

Bár nem túl egyszerű, megéri a fáradozást, mert ehhez foghatót még a cukrászdában sem árulnak!

Hájas sütemény

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 50 dkg háj
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál szilvapálinka
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 teáskanál só
  • szódavíz
  • szilvalekvár

A liszthez add hozzá a tojássárgákat, a szilvapálinkát, a tejfölt, valamint az ecetet. A sót 1 dl vízben oldd fel, majd add hozzá ezt is a tésztához, és kezdd el gyúrni. Ne ijedj meg, a tészta egészen ragadós lesz, ezért kell óvatosan adagolni bele a szódavizet, amíg magától le nem válik a kezedről. Ez körülbelül negyed óra elmúltával következik be, ezután tedd félre a tésztát, és hagyd egy órát pihenni.

A szobahőmérsékletű hájat oszd háromfelé. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki 2-3 milliméter vastagra, és kend rá a háj egyharmadát. Hajtsd félbe, majd megint félbe, és pihentesd fél órát. A műveletsort még kétszer ismételd meg. Amikor a harmadik pihentetés is megvolt, nyújtsd ki újra egészen vékonyra, és vágj belőle ki kis téglalapokat.

Az ízek szerelmeseinek

Készíts szeretteidnek gasztroajándékot karácsonyra! Ennek egy ízlelőbimbó sem tud majd ellenállni.

 

Mindegyik közepére tegyél egy-egy kiskanál szilvalekvárt, majd hajtsd őket össze úgy, hogy a végei ne tudjanak szétnyílni. 220 fokra előmelegített sütőbe tedd be, és 15-20 percig süsd őket. Akkor jó a sütemény, ha aranybarnára sül, és a közepe szépen kinyílik.

Még több édesség

A hájas nem igazán a te világod? Akkor próbáld ki karácsonyi süteménygyűjteményünk valamelyik másik darabját!

Ezt is szeretjük