Gyümölcskenyér-alaprecept: így készül a hagyományos, omlós változat
A gyümölcskenyér alapreceptjét bármivel feldobhatod.
A gyümölcskenyér az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb karácsonyi sütemény, hiszen, ha van egy jó alaprecepted, akkor bármilyen finomsággal felturbózhatod.
Mi most ajánlunk egyet, amit bármikor elkészíthetsz, érdemes elmenteni a bevált receptjeid közé! Érdemes az aszalványok mellett egy kis maradék Mikulás-csokit, durvára tört mogyorót, diót is tenned a tésztába. Sokan kandírozott narancshéjat, mazsolát is csempésznek a gyümölcskenyérbe.
Gyümölcskenyér alaprecept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg porcukor
- 5 tojás
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
Tetszés szerinti hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg mandula vagy dió
- 10 dkg apróra vágott szárított gyümölcs
- 10 dkg csokoládé feldarabolva
A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra.
Add hozzá a tejet, a sütőporral vegyített lisztet, illetve a tetszés szerinti gyümölcsöket, magvakat. Végül a tojásfehérjéből verj kemény habot, és óvatosan forgasd azt is a tésztába.
Egy őzgerinc formát vajazz ki, szórd meg liszttel, és öntsd bele a tésztát. Érdemes kicsit megütögetni a formát, amikor már benne van a massza, hogy sehol ne maradjon levegős. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd picit vedd visszább, és körülbelül 50 percig süsd a gyümölcskenyeret. A sütési idő felétől már érdemes időnként ránézni, nehogy megégjen. Amikor kész, hagyd langyosra hűlni, végül pedig szórd meg porcukorral.
Édességek nagy választéka
Nem tudsz betelni a gyümölcsös karácsonyi finomságokkal? Akkor lapozd át galériánkat is, ahol még több finom receptet találsz!
OLVASD EL EZT IS!
- muffin
- narancs
Illatos narancsos muffin fél óra alatt
- ünnep
- sütemény
Isteni vaníliakrémes képviselőfánk: a klasszikus recept
- ünnep
- palacsinta