A világ legnagyobb karácsonyfája egy olasz városkában világít: Gubbio látványosságát december 7-én kapcsolják fel

Gubbio rendhagyó karácsonyfájának csodájára járnak az emberek.

gubbio karácsonyfa
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gubbio hangulatos, hamisítatlan olasz kisváros Umbria régióban. Nyáron talán nem az első számú úti cél a turisták körében, karácsony környékén viszont sokan felkeresik, hogy megtekintsék a világ legnagyobb karácsonyfáját.

Egy kis csalás azért van a dologban, mert ezt a fát valójában színes égősorokból rakják ki, és az Ingino-hegy lejtőjén fekve világít a város fölött. Ennél impozánsabb karácsonyi dekorációt nem is kívánhatna magának a település.

50 kilométerről látszik a rekorder fa

A karácsonyi ünneplésbe több dolog is belefér, ami az év többi részében talán túlzásnak tűnne. Számos háztartásban fényfüzérek és világító dekorációk sokasága lepi el ilyenkor az otthonokat és a kerteket. A fény egyébként is szorosan összekapcsolódik a karácsonnyal: a keresztények Jézus születésével a fény születését ünneplik, de már az ókorban is ez idő tájt, a téli napforduló környékén is vigasságokkal várták az egyre növekvő fényt, a természet feléledését. Az Olaszország szívében, az Ingino-hegy lábánál elterülő olasz kisváros, Gubbio minden évben a világ legnagyobb, egyben legfényesebb karácsonyfájával örvendezteti meg az embereket.

1981 óta minden év december 7-én ragyog fel a különleges, 50 kilométerről is látható ünnepi dísz a mintegy 900 méter magas Ingino-hegy oldalában. Önkéntesek helyi csoportja vesz részt az előkészületekben, és büszkén munkálkodnak, hiszen a látványosság, ami turisták tömegeit vonzza a hangulatos középkori településre, 1991-ben még a Guinness Rekordok-könyvébe is bekerült. A számokat látva ez nem is csoda: az égőkből kirakott fa több mint 650 méter magas, az alján körülbelül 350 méter széles, a körvonalaihoz legalább 300 zöld égőt használnak, a kitöltéséhez minimum 400 színes égő szükséges. A tetején, a Sant’Ubaldo-bazilika közelében mintegy 1000 négyzetméteres hullócsillag koronázza a kompozíciót. A fényeket néhány euróért örökbe is lehet fogadni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felkapcsolták már a Vatikánból és az űrből is

A több ezer égőből kirakott fát a szeplőtelen fogantatás napjának (december 8.) előestéjén kapcsolják fel. Az eseményt mindig nagy érdeklődés övezi, kiváltképp, ha olyan prominens személy gyújtja meg a fényeket, mint például XIV. Benedek pápa 2011-ben, vagy utódja, Ferenc pápa 2014-ben. A két egyházfő mindezt a Vatikánból, egy tablet segítségével oldotta meg. 2017-ben Paolo Nespolira esett a választás, az asztronauta július óta tartózkodott az űrállomáson, onnan küldte a jelet, amelyre aztán felragyogott a fény a hegyoldalon. Korábban egyébként a várost a Don Matteo-sorozattal népszerűsítő Terence Hill is végrehajthatta a megtisztelő feladatot.

GettyImages-1092594748
Fotó: Buffy1982 / Getty Images Hungary

A bájos Gubbio Assisi Szent Ferenc legendájában is szerepel, itt garázdálkodott ugyanis a helyieket rettegésben tartó, kegyetlen farkas, amit az állatok nyelvén értő szent szelídített meg. A város védőszentje a 11-12. században élt püspök, Gubbiói Szent Ubald, romolhatatlan testét az ő nevét viselő, az Ingino-hegy tetején lévő bazilikában őrzik.

A karácsonyfában egészen január 6-ig, vízkeresztig lehet gyönyörködni.

Visszafogottnak nem nevezhető karácsonyfák

A díszektől roskadozó, csillogó-villogó karácsonyfákra nézve az ember akaratlanul is arra gondol, hogy a kevesebb olykor bizony tényleg több.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük