Így készíts otthon aranyos grincsfát: csak örökzöld ágak, drót és díszek kellenek hozzá

A grincsfa nem csak mutatós dísz, akár a karácsonyfa helyét is átveheti.

grincsfa

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány évvel ezelőtt robbant be a grincsfaőrület, sokan első pillantásra beleszerettek az aranyos, görbe süvegcukor alakú fákba. A boltokban is kapható karácsonyi dekoráció nevét az 1950-es évekből származó Grincs-történet szolgáltatta, hiszen a könyvben, és egyúttal a mesefilmben szereplő Kifalva mellett magasodik a Süveg-hegy, aminek formáját imitálja a fa.

A helyes, pocakos, csúcsos végű karácsonyfák idővel ellepték a boltokat is, és aki már szemezett egy-két csinosabb darabbal, jól tudja, hogy bizony sokszor igen borsos árat kérnek értük. Mi tagadás, nem kevés munka elkészíteni a grincsfákat, és lehet olyan anyagokkal dolgozni, amikért súlyos összegeket kell fizetni, de akár egyszerű örökzöld ágakból is megalkotható a pompás dekoráció.

Grincsfa készítése lépésről lépésre

Hagyományosan seprűzanótból - Cytisus scoparius - készülnek a grincsfák, vágott verziója különböző árakban kapható, egy köteg belőle 500-1000 forint között mozog. De akár mást is felhasználhatsz, fenyőágakból vagy tujaágakból is hasonlóan gyönyörű darabokat készíthetsz, így ha esetleg a kertedben fellelhetőek ezek az örökzöldek, akkor metszéskor egy csokorral tegyél el magadnak! De ha nincs erre lehetőség, akkor is beszerezhetsz ágakat karácsonyi fenyőfavásárokból is.

grincsfakész

Az ágak kiválasztásakor figyelj arra, hogy mindenképpen legyen egy hosszabb, vaskosabb darab, amit majd a többi kisebb ággal fogsz körbevenni. Ennek a teteje adja a grincsfa különös görbe csúcsát is.

Fogd csokorba az ágakat úgy, hogy a szebbik, élénkebb színű felük nézzen kifelé. Majd egy dróttal tekerd körbe őket, spirál alakzatban alaposan csavard rájuk. A tetején jó sűrű legyen a drótozás, hogy később meg tudd hajlítani a fa csúcsát. Hasznos, ha épp akad zöld színű drót, de a simát is el lehet rejteni.

Ezeket az összetekert ágakat állítsd bele cserépbe vagy valami olyan bödönbe, ami megtartja a fát. Itt jön a trükk, amitől az összetekert ágak grincsfává változnak. Először is a cserepet, vagy amibe állítottad az alaposan körbedrótozott fácskát, tömd ki fenyőágakkal, amik tartást adnak a grincsfának, majd alakítsd ki a "pocakját" is úgy, hogy az aljára még egy rétegben drótokkal feltekersz ágakat, vagy betömködsz a már meglévő drótköteg közé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor ez kész van, hajlítsd meg a tetejét a fának, hogy lelógó sipka alakja legyen, majd az egész fát fújd be hajlakkal, nehogy idő előtt lepotyogjanak a tűlevelek.

A kilátszódó drótokat girlanddal vagy szalagokkal tudod elfedni, ezzel is alaposan csavard körbe a grincsfádat. Ízlésesen helyezz el rajta pár gömbdíszt, a tetejére pedig valamilyen csúcsdíszt, ami akár lehet egy hagyományos csillag is, de a fenyőtoboztól kezdve a kis angyalkán át bármi jól mutat rajta. Ezután nincs más dolgod, mint kiválasztani a tökéletes helyet számára, és gyönyörködni benne az ünnepek alatt.

7 pofonegyszerű, mégis nagyon mutatós téli ajtókoszorú

Nincs is jobb a saját készítésű díszeknél: csinálj téli ajtókoszorút a bejáratra, egyszerűen.

7 pofonegyszerű, mégis nagyon mutatós téli ajtókoszorú: készítsd el a bejáratra saját kezűleg

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli és ajánlóképek forrása: pinterest, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük