Fűszeres-narancsos sütőtökös chutney: 4 ötlet, amit már most elkészíthetsz karácsonyi ajándéknak

Az isteni fűszeres chutneyk tökéletes gasztroajándékok az ínyenceknek.

Fűszeres chutney
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A chutney télen-nyáron nagy kedvence az ínyenceknek, szezonális zöldségekből, gyümölcsökből isteni kreációk készülhetnek: az ősz és a tél fenséges ízeit is érdemes üvegbe zárni, a sütőtök, az édesburgonya, a hagyma és a birs is remek alapanyag hozzá.

A hideg őszi-téli napokon jólesik egy fűszeres, melengető kence a pirítóshoz, a húsokhoz vagy zöldségételekhez: a chutneyk intenzív, édes-savanykás, esetleg enyhén csípős íze szinte mindenkit magával ragad. 

Fűszeres chutneyk

A chutney ráadásul igazi kincs az ünnepek előtt: egy szép üvegben eltéve akár tökéletes gasztroajándék is lehet karácsonykor. Mutatunk néhány remek receptet hozzá.

Fűszeres sütőtökchutney

A sütőtök a szezon sztárja, a finom, egészséges, vitaminban rendkívül gazdag zöldséget sokan egyszerűen sütve falatozzák, vagy krémlevest készítenek belőle. Próbálj ki valami újat: a fűszeres chutney is remek belőle.

Hozzávalók:

  • 750 g hámozott, darabolt sütőtök
  • 1 teáskanál curry
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • 2 darab csillagánizs
  • 1 teáskanál fahéj
  • 250 g mazsola
  • 250 g barna cukor
  • 2 közepes, darabolt narancs
  • 250 gramm darabolt hagyma
  • 2,5 dl almaecet
  • 1 dl víz
  • kb. 2,5 cm-nyi friss gyömbér hámozva, reszelve

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, egy tepsire szórva süsd meg 20-25 perc alatt a kockázott, curryvel, ízlés szerint sóval, borssal ízesített sütőtököt. Ha kissé megkaramellizálódott, tedd az összes többi hozzávalót sorban egy nagy, vastag aljú edénybe, óvatosan fakanállal összekeverve. Lassú tűzre helyezd az edényt, időnként kevergetve, nehogy megégjen a sűrűsödő chutney. Végül a sült sütőtököt is add hozzá, rotyogtasd össze további 15 percen át a krémmel, kissé összetörve, de nem pépesítve a darabokat. Vedd le az edényt a tűzről, keverd át alaposan, majd hagyd állni az egészet 10 percig. Sterilizált üvegekbe adagold, lassan hagyd kihűlni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Édesburgonya-chutney

Az édesburgonya vagy batáta szintén nagy kedvenc az őszi és téli szezonban. Enyhe, édeskés íze tökéletes alap a fűszeres chutneyhoz.

Hozzávalók:

  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 evőkanál chilipehely
  • 2 cm-nyi friss gyömbér reszelve
  • 2,5 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál repceolaj
  • 2 teáskanál őrölt mustármag
  • 2 teáskanál fokhagyma reszelve
  • 0,5 teáskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál friss menta apróra vágva
  • 0,5 teáskanál só

Hámozd meg és vágd az édesburgonyát apró kockákra, majd főzd puhára annyi vízben, amennyi ellepi. Ha elkészült, öntsd le róla a vizet, de tegyél félre egy deciliternyi főzőlevet. A vízzel együtt pürésítsd vagy egy villával törd össze kissé az édesburgonyát attól függően, hogy milyen állagot szeretnél kapni a chutneynál.

Egy vastag aljú edényben hevítsd fel az olajat, szórd rá a mustármagot, a fokhagymát és a köményt, picit forgasd át a fűszereket, hogy kiengedjék ízüket. Add hozzá a chilipelyhet, a gyömbért, a mentát, a sót, a citrom levét és a barna cukrot, majd keverd bele az édesburgonyás masszát, és főzd össze őket lassú tűzön 15-20 perc alatt. Tedd sterilizált, jól záródó üvegekbe.

Pikáns hagymachutney

A hagyma egész évben elmaradhatatlan szereplője a konyhának, télen viszont egészen izgalmas, fűszeres változatban is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 1 kg hagyma
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 dl almaecet
  • 2 dl repceolaj
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál chilipehely
  • 1 csipet só

A babérlevelet és a chilipelyhet szórd a felforrósított olajra, kevergesd át kissé, majd add hozzá a megpucolt, felkockázott hagymát. Lassú tűzön párold össze őket, 10 perc után tedd bele a cukrot és az ecetet is. Lassan, 20 perc alatt főzd meg, míg be nem sűrűsödik. Még forrón töltsd sterilizált üvegekbe.

Zöldparadicsom-chutney

Hiába gyönyörű az ősz, ilyenkor a napsugarak már gyengék, a növényeken maradt éretlen, zöld paradicsomok már nem érnek be. Mivel utóérő növény, sokan próbálják leszedve a napon beérlelni, ám van más lehetőség is a felhasználásra: akár fűszeres chutney is készülhet belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 0,5 kg alma
  • 200 g mazsola
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 teáskanál Cayenne-bors
  • 0,5 teáskanál fekete bors
  • 2 teáskanál só
  • 300 g barna cukor
  • 3 dl almaecet
  • 1 dl víz

Készítsd elő a főbb alapanyagokat: vágd apróra a paradicsomot, a hagymát, a mazsolát, a fokhagymát. Tedd ezeket egy vastag aljú edénybe, forrald fel, majd vedd le a fokozatot alacsony lángra. Add hozzá az összes többi hozzávalót, a fűszereket, majd legalább 50-60 percig, lassú tűzön főzd meg, időnként megkeverve, nehogy leégjen a massza. Ha besűrűsödött, töltsd sterilizált üvegekbe.

A birs is sztár lehet az ünnepi időszakban

Az egészséges, illatozó birsalmából is isteni finomságok készíthetők: próbáld ki a sajtot, a kompótot és a chutneyt is belőle!

A legfinomabb birsalmasajt bevált módszerrel: csak 2 hozzávaló kell hozzá

Az egészséges, illatozó birsalmából isteni finomságok készíthetők.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük