Nem azért forralták régen a bort, mert finom volt: miért kezdték el készíteni a téli italt?
Gusztustalan oka van: a fűszerekkel az erjedést akarták lassítani, ma viszont mindenki imádja.

forralt bor nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi vásárokon szinte minden felnőttekelkortyolgat egy finom forralt bort  - az örök kedvenc vörösbor mellett ma már fehérből is ínycsiklandóan gőzölgő itókát mérnek. 

Az eredetileg a rómaiaktól eredő nedű sok-sok változáson ment keresztül kitalálásától napjainkig.

Romlottan is iható

A forralt bor feltalálásának egészen egyszerű és földhözragadt oka volt, mégpedig a spórolás, egyszerűen nem szerették volna kidobni a már kissé állott italt. 

penészes bor borosüveg régi

A savanyodásnak és erjedésnek indult bort tehát odatették rotyogni a tűzre, miközben fűszerekkel próbálták halványítani benne a kellemetlen, romlott aromát. Télen, nyáron fogyasztották, nyáron lehűtve, télen pedig ma ismert formájában, tűzforrón. Az eredeti verzióhoz nem használtak cukrot sem. Az északi országokból ismert glogg viszont tulajdonképpen megfelel a sokak által kedvelt édeskés ízű, fahéjas-szegfűszeges melegítő italnak.

A Hippocras-ként ismertté vált fűszeres bort előszeretettel fogyasztották Európában. A középkorban megfázásra, téli nyavalyák ellen javallt italt a kor orvosai az emésztés segítésére is előírták egyes esetekben, de bálok és estélyek elmaradhatatlan szomjoltója is volt, mindenki, köztük a Napkirály nagy örömére. Angliában egy kis tejjel és brandyvel, míg északon naranccsal és gyömbérrel bolondították a kevésbé jó minőségű lőréket. 

forralt bor fűszerek
Fotó: nndanko / Getty Images Hungary

Milyen íze volt régen a forralt bornak?

Eleinte olyan fűszereket használtak, amik Európában is megteremtek vagy legalábbis a birodalom valamelyik csücskéből beszerezhetőek voltak, a ma használt fűszerek ugyanis luxuscikknek számítottak. Ezért a forralt bor íze egészen más lehetett, inkább gyomorkeserűre vagy alkoholos gyógyteára hasonlított. Sőt, tulajdonképpen annak is nevezhető.

Ennyi kalória van az alkoholban: egyet azért büntetlenül ihatsz ezekből az italokból

Nagyon nem mindegy, milyen alkoholra csábul el az ember. Az alábbi kalóriaértékek egy italra vonatkoznak, így aztán gyorsan kiszámolható, hogy nem érdemes elgaloppírozni magad.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük