Nem azért forralták régen a bort, mert finom volt: miért kezdték el készíteni a téli italt?
Gusztustalan oka van: a fűszerekkel az erjedést akarták lassítani, ma viszont mindenki imádja.

- Új hajszín, új stílus: ezek a nők bevállaltak valami mást, és nem győztek rácsodálkozni felfrissült frizurájukra »
- Jót tesz az emésztésnek és felébreszti az anyagcserét: szuper tápanyagokban gazdag reggeli, amit 10 perc összedobni »
- Apróságokon múlik, hogy tökéletesen fedjen az alapozó: a folyékony és a krémes változatokat másként kell felvinni »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- 4 étel, ami 50 felett különösen javasolt: felturbózzák a lelassult anyagcserét a dietetikus szerint
A karácsonyi vásárokon szinte minden felnőttekelkortyolgat egy finom forralt bort - az örök kedvenc vörösbor mellett ma már fehérből is ínycsiklandóan gőzölgő itókát mérnek.
Az eredetileg a rómaiaktól eredő nedű sok-sok változáson ment keresztül kitalálásától napjainkig.
Romlottan is iható
A forralt bor feltalálásának egészen egyszerű és földhözragadt oka volt, mégpedig a spórolás, egyszerűen nem szerették volna kidobni a már kissé állott italt.

A savanyodásnak és erjedésnek indult bort tehát odatették rotyogni a tűzre, miközben fűszerekkel próbálták halványítani benne a kellemetlen, romlott aromát. Télen, nyáron fogyasztották, nyáron lehűtve, télen pedig ma ismert formájában, tűzforrón. Az eredeti verzióhoz nem használtak cukrot sem. Az északi országokból ismert glogg viszont tulajdonképpen megfelel a sokak által kedvelt édeskés ízű, fahéjas-szegfűszeges melegítő italnak.
A Hippocras-ként ismertté vált fűszeres bort előszeretettel fogyasztották Európában. A középkorban megfázásra, téli nyavalyák ellen javallt italt a kor orvosai az emésztés segítésére is előírták egyes esetekben, de bálok és estélyek elmaradhatatlan szomjoltója is volt, mindenki, köztük a Napkirály nagy örömére. Angliában egy kis tejjel és brandyvel, míg északon naranccsal és gyömbérrel bolondították a kevésbé jó minőségű lőréket.

Milyen íze volt régen a forralt bornak?
Eleinte olyan fűszereket használtak, amik Európában is megteremtek vagy legalábbis a birodalom valamelyik csücskéből beszerezhetőek voltak, a ma használt fűszerek ugyanis luxuscikknek számítottak. Ezért a forralt bor íze egészen más lehetett, inkább gyomorkeserűre vagy alkoholos gyógyteára hasonlított. Sőt, tulajdonképpen annak is nevezhető.
Ennyi kalória van az alkoholban: egyet azért büntetlenül ihatsz ezekből az italokból
Nagyon nem mindegy, milyen alkoholra csábul el az ember. Az alábbi kalóriaértékek egy italra vonatkoznak, így aztán gyorsan kiszámolható, hogy nem érdemes elgaloppírozni magad.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)