Bűbájos falucskák, amik az Országos Kéktúra vonalán fekszenek: nem csak a kirándulóknak érdemes felkeresni őket
A túraútvonalak mentén, gyönyörű környezetben megbújó, kedves kis falvak télen is álomszépek.

jósvafő1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Túrázni még télvíz idején is kellemes elfoglaltság, a tiszta, harapni valóan friss és hűvös levegő, a téli erdő látványa minden nehézségért kárpótolja a vándorokat. Ilyenkor persze nagyobb tervezést igényel a kaland, a meleg öltözeten túl nem árt az esések elkerülésében segítő túrabot és a termoszban szállított forró tea sem. 

Ha nagyobb mennyiségű hó esik, a faágak letörésének veszélye miatt a szakemberek olykor nem ajánlják az erdőjárást. A túraútvonalakat sok esetben színesítő, bájos kis falvak felfedezéséről viszont ilyenkor sem kell lemondani. Az Országos Kéktúra vonalán is több olyan település található, amelyek annyira hangulatosak, szép fekvésűek, hogy önmagukban is megérnek egy sétát. 

Jósvafő

A gyönyörű kis Jósvafő a magyar-szlovák határ közelében, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik, Aggtelek mellett. 19. századi tornácos lakóházai, a népi építészetet tükröző emlékei mellett gyönyörű természeti környezete is említésre méltó, kettészeli a Jósva-patak, és itt nyílik a Baradla-barlang is. A falu közelében található a festői Tengerszem-tó. A község legrégebbi épülete a református templom, története a 11. századig nyúlik vissza, a közelében kedves harangtorony áll. 

Az egykori vízimalom épületében ma fogadó működik. Jósvafőt az Országos Kéktúra 24-es, Putnok és Bódvaszilas közötti, összesen 63 kilométeres szakasza érinti. 

Pilisszentlászló

Pilisszentlászló a Visegrádi-hegység szívében, erdők ölelésében, a Szentlászló-medencében bújik meg, Szentendrétől mintegy 8 kilométerre fekszik. Innen ered az Apátkúti- és a Lepence-patak.

26283715 4f38eccdb5cf4fb7c4e3228994211139 xl
Fotó: Indafotó/lászló lovag

18. századi barokk temploma mellett az 1825-ben épült Szűz Mária bemutatása kápolna is számot tarthat az érdeklődésre. A falu nagyszerű kiindulópontja a túráknak, Visegrád és Dobogókő felé is nagyon szép az erdei út, e két települést köti össze az Országos Kéktúra 16-os szakasza. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kóspallag

Kóspallag Pest megyében, a Börzsönyben található, a Fekete-hegy, a Szép-bérc, a Kopasz-hegy és az Alsó-hegy által körbezárt medencében fekszik. Az Országos Kéktúra 17-es, Nagymaros és Nógrád közötti szakasza vezet át rajta. Az egyik pecsételőhely a már-már kastélyhoz hasonlító főépülettel büszkélkedő Kisinóci turistaház, ami a központtól körülbelül 1,5 kilométerre található.

A bájos faluban csend és nyugalom fogadja a vándorokat. Központját a Szűz Mária neve templom uralja, ami 1805-ben készült el. Vác felé, a településtől két-három kilométerre, a Kis-Hanta-patak és a Korompa-patak találkozásánál találhatók az egykori őrtorony, Bibervár romjai, vele szemben pedig a középkori pálos kolostor maradványai tekinthetők meg. 

3 mesés kirándulóhely

Az országban számos helyszín várja a túrázókat, ahol a hóesés mesebeli látványt nyújt, de a fehér takaró nélkül sem panaszkodhat senki a szépségükre. 

(Borító- és ajánlókép forrása: Országalbum/veresica. Cikken belüli képek forrása: Országalbum/veresica, Indafotó/lászló lovag, Teteneverdle.)

Ezt is szeretjük