3 csoda szép, alig ismert vízesés itthon: télen is elképesztően látványosak

Ezeket a természeti csodákat érdemes télen is felkeresni - tömeg nem lesz, de pazar látvány igen.

10416417 d88b7bb4a01c74a4f1fe79939862fa9a xl
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vízesés egy olyan természeti kincs, ami télen-nyáron gyönyörű látványt nyújt. Ugyanakkor a hólepte erdők, sziklák és szikrázó jégcsapok látványa még varázslatosabbá teszi a téli kirándulás élményét.

Magyarország bővelkedik vízesésekben, mind közül a legismertebb talán a szilvásváradi Fátyol-vízesés vagy a lillafüredi zuhatag. Most azonban három olyan vízesést mutatunk, amelyek kevésbé ismertek, pedig a leggyönyörűbbek közé tartoznak. Azonban aki havas-jeges időben vág neki a túrának, ne feledkezzen meg a csúszós utakról - első a biztonság.

Dömörkapu-vízesés, Pilis

Szentendréhez közel, a Bükkös-patak völgyében található a kristálytiszta vizű Dömörkapu-vízesés. A vízesésen a Bucsina-patak vize zuhog alá hétméteres magasságból, majd a Sikárosi-völgyben folyó Bükkös-patakban folytatja útját. A víz moraja már messziről hallatszik, a látvány pedig garantáltan nem okoz csalódást. Hogy honnan a Dömörkapu elnevezés? A dömör szó oszmán eredetű, és azt jelenti, vaskapu vagy szoros. Ehhez illő módon a Dömörkaput a Visegrádi-hegység kapujának is szokták hívni. Így fest a vízesés télen:

A vízesés Szentendre felől autóval bő fél óra alatt megközelíthető, de érdemes a kirándulást választani, mert hangulatos fahidakon, források közt és barlangok mentén lehet gyalogolni. A közeli Kőrösi Csoma Sándor-kilátónál pedig megpihenhet a túrázó, és gyönyörködhet a panorámában.

Ilona-völgyi-vízesés, Mátra

Az Ilona-völgyi-vízesés az ország legnagyobb szintkülönbséggel rendelkező természetes zuhataga, ennél csak a mesterséges lillafüredi vízesés nagyobb. A víz keskeny sugárban, ám annál gyönyörűbben zúdul le: az Ilona-patak meredek, csaknem függőleges sziklák közt tör utat magának, és ömlik le tíz méter magasról. Ha valaki erőteljesebb alakjában szeretné látni, érdemes csapadék után felkeresni, bár befagyva még szebb.

A befagyott Ilona-völgyi-vízesés.
A befagyott Ilona-völgyi-vízesés.

A vízeséshez tanösvény vezet, mely földtani érdekességeket mutat be. Parádfürdőtől körülbelül öt kilométer az út, a zöld jelzést követve érjük el a vízesést, az Ilona-völgy bejáratát egy székelykapu jelzi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ferde-vízesés, Mecsek

Magyarország egyik legromantikusabb vízeséséért a Kelet-Mecsekbe kell kirándulni, mégpedig a Tündérsziklának is nevezett ferde vízeséshez. Ferdeségét annak köszönheti, hogy a kőzet rétegeit a tektonikus erők hatására létrejött szerkezeti mozgások kibillentették vízszintes állapotukból. A patak is, mintha nem egyenesen, hanem lépcsőzetesen csobogna le a köveken.

A ferde vízesés.
A ferde vízesés.

Minden évszakban különleges látványt nyújt, de télen, a fehér redőknek és jégcsapoknak hála még inkább mesebeli helyszínné válik. Célszerű Óbánya felől megközelíteni, már csak azért is, mert az Óbányai-völgyet és ezt a takaros kis falut úgy is emlegetik, hogy „Magyarország Svájca”.

Gyönyörű falu a Mátrában, amit a turisták alig ismernek

Abasár a finom borok otthona, és számos látnivalót rejt magában.

(Képek forrása: Indafotó/lagi, bugyihusztár, kerdohil.)

Ezt is szeretjük