Bánát mesebeli vízesésének csodájára jár a világ: a Bigéri-vízesés olyan, mint egy álom helyszíne

Bánát gyöngyszeme a csodaszép Bigéri-vízesés a Néra-szurdokban.

Bigéri-vízesés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bánát, avagy Bánság Magyarországtól délkeletre, a szerb-román határtól keletre húzódik meg, a történelmi Bácska és Erdély között, és számos csodaszép helyet foglal magában.

A bánáti vízesések közül is kiemelkedik a Bigéri-vízesés, amelyet a világ egyik legszebb, mesébe illő zuhatagaként említett régebben a Huffington Post, és azóta is több magazin ámulattal számolt be róla világszerte. A The World Geography szaklap a világ nyolc legszebb vízeséséről készített listáján is az első helyre került. 

Meseszép Bigéri-vízesés

A Bigéri-vízesés az Aninai-hegység és az Almás-hegység között, a Néra-szurdokban bújik meg. A gyönyörű zuhatag különlegessége, hogy forrásból származó vize csodálatos és hatalmas, mélyzöld mohával borított sziklákon csurog le, valósággal függönyt alkotva a mészkőtufaszikla körül.

A Bigéri- vagy Bigăr-forrásból eredő Ménes-patak csillogó vize a nyolc méter magas, kerekded alakú, harangszerű szikláról lezúduló vízesés után végül a Néra-folyóba ömlik bele. 

Bigéri-vízesés: merre indulj?

A korábban alig ismert vízeséshez a nagy hírverés és a turistaútvonalak fejlesztése, helyreállítása következtében ma már évente tízezrek kirándulnak el, hogy a gyaloghídról vagy a közeli sziklákról megcsodálják a mesés természeti látnivalót.

A csodás hely két romániai település között található meg: a Bozovics - Bozovici - és a Ménesvölgy - Valea Minisului - között húzódó út mentén, az előbbihez tartozó Ponyászkatelep – Poneasca - szomszédságában.

A vízesés közelében egyébként parkolót alakítottak ki az autóval érkezők számára, de vendéglátóhely is akad néhány, így garantáltan kellemes kikapcsolódásban lesz része a helyszínre érkezőknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A Beuşniţa Nemzeti Park

A Bigéri-vízesés nem az egyedüli, amit a környéken érdemes megnézni. A Beuşniţa Nemzeti Parkban számos más látnivalót is elérhetnek a kirándulók. A Bigéri-vízeséstől kicsit távolabb több csodás zuhatag és a vad szurdokok, különleges hidak, valamint az Ochiul Beiului zöldeskék, soha be nem fagyó tava is csábít a túrázásra.

A nemzeti park élővilága rendkívül gazdag, tavasszal itt virágzik például a bánáti bazsarózsa, de a Kárpátokban is ritkaságszámba menő kosborfajok, boglárkák is előfordulnak az erdők tisztásain. Faunájából kiemelhető többek között a farkas, a hiúz, a vadmacska, de vércsék, ölyvek, sólymok, sasok, sőt, tarajos gőte és homoki vipera is él itt.

Apró falvacskák Erdélyben

Erdély piciny falvaiban ma is élénken őrzik a hagyományokat, az utcák sok helyen olyanok, mintha megállt volna rajtuk az idő. Csodálatos világ!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük