Svájcban bújik meg Európa legnagyobb vízesése: a Rheinfall egy varázslatos világot idéz

Kevesen tudják, de Svájcban található Európa legnagyobb vízesése, a több mint 23 méter magas Rajna-vízesés, azaz a Rheinfall.

Rajna vízesés nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a legutolsó jégkorszak folyamán alakult ki a Rajna-vízesés, körülbelül 14-17 ezer évvel ezelőtt. Kettő forráspatakból táplálkozik Európa legnagyobb vízesése, a Felső- és az Alsó-Rajnából.

A 150 méter széles és 23 méter magas vízesés Neuhausen községben található, Svájc északi részén. A Rheinfall, azaz Rajna-vízesés Európa legnagyobb vízesése, impozáns környezetével rengeteg turistát csalogat a vidékre.

A csodás Rajna-vízesés

A kaland kedvéért érdemes a közeli vasútállomástól elindulni a körülbelül 45 perces túrára. Táblákkal jelzik, hogyan kell eljutni a vízeséshez, ez a legrövidebb odavezető út.

A túra során útközben az ember beleütközik az ezeréves, gyönyörű Laufen-kastélyba. A történelmi építményben ma már étterem és kiállítás található, ami a kastélyról és a vízesésről szól.

Érdekesség, hogy régebben a vízesést el akarták távolítani, mert kereskedelmi hajóutat terveztek létrehozni. Azonban mindenki nagy szerencséjére ez sosem valósult meg. A Rajna-vízesés védelmére a helyi lakosok 150 ezer aláírást gyűjtöttek össze, amivel lényegében az örökkévalóságig megvédték a természeti képződményt.

Percenként 600 köbméter víz zúdul le a hatalmas vízesésen, a legnagyobb hozama 1250 köbméter volt percenként, ezt 1965-ben mérték. A hatalmas vízesésen egyedül az angolnák tudnak feljutni, ez az egyetlen halféle, ami megtalálja útját itt az erős sodrásban is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A vízesés közelében lehetőség nyílik egy panorámalift használatára is, amivel teljesen más perspektívából lehet megszemlélni a vízóriást. A folyón belül található egy érdekes, kicsi sziget, ahova érdemes lehet hajóval bemenni. Itt található a több száz éves Schlössli Wörth kastély, amiben középkori hangulatú étterem foglal helyet.

Egy gyalogos hídon vezet tovább a túra, ahonnan jobbra fordulva szintén gyönyörű kilátás nyílik a vízesésre. Később már erdőség veszi körül a folyót, ahonnan már nem lehet jól rálátni a zubogó habokra. Végül a vasúti hídnak a gyalogos részét használva lehet újra a kiindulási ponthoz, a vasútállomáshoz jutni.

Rheinfall vízesés este

Éjszaka is érdemes lehet meglátogatni a vízesést, mivel lámpák világítják be a vízesést. Ezeket  Charles Keller dizájner tervezte.

A Rajna egyébként útja során érinti Ausztriát és Lichtensteint is, míg végül belefolyik a Németországban található Boden-tóba. Innen később a Ruhr-vidéken át folytatja útját nyugatra, míg végül el nem éri végső célját Hollandiánál, az Északi-tengert.

Magyarország legnagyobb vízesése is gyönyörű

Az Ilona-patak csodaszép völgyébe Parádfürdőről turistaút és tanösvény is vezet, melyek bejárják a környék nevezetességeit és a vulkáni hegység geológiai érdekességeit. Az Ilona-völgyi-vízesés kedvelt a környéken túrázók körében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük