Erdélyben különleges módon ünneplik a karácsonyt: miért az Angyal hozza az ajándékot szenteste?
Erdélyben nem a Jézuska, hanem az Angyal hozza magával az ajándékokat szenteste.

GettyImages-1192049873
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg az Egyesült Államokban a Mikulás, azaz a Santa Claus hozza a karácsonyi ajándékokat, addig Magyarországon a kis Jézus vagy a felnőtt Jézus képéhez kötődik az ajándékozás. Erdélyben ez a figura a nagybetűs Angyal.

Szándékosan nem többes számmal írandó, hiszen a népszokás szerint csupán egyetlen angyal száll le az emberek közé szenteste, aki magával hozza a karácsonyfát és a különböző, varázslatos meglepetéseit.

Az angyaljárás

Az angyaljárás egykoron az adománygyűjtést jelentette Erdélyben, a kisgyerekek, legények és házasemberek külön csoportokba verődve járták az utcákat, miközben változatos egyházi népénekeket kántáltak - ennek befejeztével pedig a soron következő névnaposokat ünnepelték meg. Ahogy bandukoltak házról házra, a lakók diót, almát adtak ajándékba. 

GettyImages-1345164723

Egyes falvakban azt hívták angyaljárásnak, amikor a keresztszülők vittek magukkal nyalánkságokat, mézespogácsát, terméseket, és ezeket dugdosták be az ajtórésekbe. Ajándék juthatott még a betlehemezőknek és az éneklőknek is. Bármennyire meglepő, Erdélyben egészen az 1940-es évekig nem volt szokás szenteste ajándékozni.

Az Angyal hozza az ajándékot

Az angyalok az erdélyi adventi ünnepkör esszenciális részét képezik, az erdélyi betlehemezésnek is kulcsfigurái, hiszen ők azok, akik értesítik a pásztorokat a kis Jézus megszületéséről, nem beszélve arról, hogy egy angyal jelent meg Szűz Mária előtt is, aki tájékoztatta a szentanyát arról, hogy a fia lesz a Messiás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 20. század eleje óta azt az elterjedt szokást éltetik a régióban, hogy az Angyal szenteste, az éjszaka leple alatt besurran az egyik feldíszített szobába, ahol épp senki nem tartózkodik. Hoz magával egy ékes karácsonyfát is, és miután a fenyőfa tövébe elhelyezte az ajándékokat, megcsengeti csengőcskéjét, majd elillan - ezzel jelzi, hogy a ház lakói újra visszatérhetnek a helyiségbe.

Szenteste Erdélyben

A gyerekeket természetesen lenyűgözi az Angyal fája, és az egész család rázendít a Mennyből az angyal kezdetű népdalra, ahogy minden szenteste ezt szokás énekelni. A dal főleg Erdélyben terjedt el, szerzője feltehetően a 18. században élt Szentmihályi Mihály volt.

GettyImages-1335871251

Az ajándékozás és az ünnepi vacsora után a család elindul a szentmisét meghallgatni, majd békességben és reményekkel telve búcsúznak egymástól a település összegyűjt tagjai a templom előtt. Érdekesség, hogy Dél-Erdélyben egészen más lény az ajándékhozó, itt aranyos csikót vagy csitkót várják, aki újév hajnalán érkezik a házakhoz, és adja oda meglepetéseit.

A legnépszerűbb karácsonyi főfogások

Kápráztass el mindenkit igazán pazar karácsonyi fogásokkal! Bármelyik ünnepi receptet próbálod is ki, biztos, hogy mindenki elégedett lesz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük