7 egyedi, ehető karácsonyi ajándék házilag - Annak, akit a legjobban szeretsz
Túlmutatnak a megszokott mézeskalácson.
Egyre inkább elterjednek a gasztroajándékok, és nem véletlenül, hiszen az, amit az ajándékozó a saját kezével készít el, időt és energiát áldozva rá, kedvesebb a szívnek - a különféle érzékekről már nem is beszélve.
Az alábbiakban hét gasztroreceptet találsz - kísérőajándékként tökéletesen megfelelnek mind családi, mind pedig baráti körben, sőt, a párodat is leveheted a lábáról bármelyikkel.
Nugátos mézeskalácslikőr
A Kifli és levendula oldalon találtuk a nugátos mézeskalácslikőr receptjét, mellyel bármelyik szerettednek örömöt szerezhetsz - feltéve persze, hogy az illető nem kiskorú.
Hozzávalók:
- 30 dkg Nutella
- 4 dl üveges kávétejszín
- 1,5 dl vodka
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés:
A Nutellát gőz fölött olvaszd addig, amíg teljesen folyékony nem lesz. Ekkor húzd le a tűzről, szórd bele a fűszert, add hozzá a tejszínt és a vodkát, majd egy habverővel jól keverd ki az egészet. Öntsd üvegekbe. Ha kihűlt, tedd hűtőbe, és legalább 24 órán át hagyd állni. Kínálás előtt mindig alaposan rázd fel.
Télapós cupcake-et is készíthetsz, akár ajándékba, akár az ünnepi asztalra. Ötletekért nézd végig a galériát!
Sültalma-krémlikőr
Ez sem egy túlbonyolított recept - ha összedobtad, már jóformán csak érlelődnie kell a sültalma-krémlikőrnek. Forróságot csempész a hideg téli napokba, de persze nemcsak karácsonykor, hanem bármilyen más alkalomkor is szívmelengető ajándék lehet.
Hozzávalók:
- 5 nagy alma
- 10 evőkanál barna cukor
- néhány fahéjrúd - ízlés szerint
- 1 l vodka
- 5 dl üveges kávétejszín
Elkészítés:
Az almát vágd cikkelyekre, és vedd ki a magházrészt. Egy tepsit boríts be sütőpapírral, tedd rá a cikkelyeket, és szórd meg az egészet a barna cukorral. A fahéjrudakat törd darabokra, és ezeket is tedd rá. 190 fokon süsd barnára - ez nagyjából 20-30 percet vesz majd igénybe.
Ha kész, egy kanál segítségével tedd át egy nagyobb üvegbe, és öntsd rá a vodkát. Hagyd érni két-három hétig - időnként azért rázd fel közben. Ezt követően keverd össze a tejszínnel, és adagold kisebb - és persze szebb - üvegekbe.
Püspökkenyér üvegben
Ez az ajándék annak való, aki nem szeret, vagy nem tud sokat pepecselni a konyhában, viszont nincs beoltva sütés-főzés ellen.
Fogj egy szép formájú üveget, és a következőket helyezd el egymásra rétegelve.
Hozzávalók:
1. réteg:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 8 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 teáskanál szárított citromhéj
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
2. réteg:
- 1kávéskanál liszt
- 10-15 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
- 10 dkg összevágott dió
3. réteg:
- 10 dkg felkockázott csokoládé
Elkészítés:
Az első és a második réteg hozzávalóit keverd össze, majd a rétegeket egymás után, a fenti sorrendben helyezd el egy szép üvegben. Ezután díszítsd fel az üveget, majd nyomtasd ki, vagy írd le kézzel az elkészítés módját, és ezt is tedd mellé. Melegítsd elő a sütőt 165 fokra. Öntsd az üveg tartalmát egy tálba, és tegyél hozzá négy felvert tojást, valamint 20 dkg lágy margarint vagy vajat. Egy püspökkenyérformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, és 165 fokon süsd 50-60 percig - tűpróba szükséges. Ha kész, fordítsd ki a formából, és húzd le róla a sütőpapírt.
Kávészirup
Ha van kávéimádó a családodban vagy a baráti körödben, Emma receptjét ajánljuk, amit a Fodcomablogon találtunk - és ami voltaképpen három recept.
Az alapanyag-szükséglet minimális, az ötlet maga pedig olyan egyszerű, mégis nagyszerű, hogy nem is értjük, miért nem csaptak le rá még a nagy gyártók.
Hozzávalók:
- 2 csésze víz
- 2 csésze cukor
- ½ teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Egy kisebb lábosban forrald fel a vizet és a cukrot együtt, alacsony, esetleg közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor keverd hozzá vaníliakivonatot, majd öntsd egy szép, ajándéknak is megfelelő üvegbe - a legjobb, ha adagolófejes változatot szerzel be erre a célra.
Az alapszirupba vanília helyett keverhetsz fél csésze kissé áttört mirelit málnát is - ekkor három-öt percig kevergesd még kis lángon az egyveleget, majd, ha kihűlt, szűrd át egy kis lyukú szűrőn, hogy a nagyobb darabok és a magok ne vegyenek el semmit a végeredmény élvezeti értékéből.
Készíthetsz továbbá karamellszirupot is - ekkor fél csészényi karamellizált cukorral kell nagyon alaposan elkeverned az alapszirupot. Akár mindhárom verziót összedobhatod.
Plusz 3 könnyen elkészíthető meglepetés
Ha szeretnél valami különleges és személyre szabott, ám még a fentieknél is egyszerűbb ajándékkal kedveskedni szeretteidnek, bátran készíts otthon akár lekvárt, saját sütitésztát vagy fűszerkeveréket! Ganter Klára gasztroszakértőnk segít néhány ötlettel - a videó pedig további támpontokat ad, így még könnyebb lesz megalkotni az ínyencségeket.
Fotók: kiflieslevendula.blogspot.com, www.pinterest.com.
OLVASD EL EZT IS!
- karácsonyi recept
- karácsonyi sütemény
Pillekönnyű karácsonyi habcsókrecept: a cukrászdákban is így készítik
- mézeskalács
- karácsonyi recept