Miért pont bejglit eszünk karácsonykor? A hagyomány szerint a tölteléknek is fontos szerepe van
Nem véletlen, hogy pont bejglit eszünk karácsonykor, a diós és a mákos töltelék is fontos szimbólumokat rejt.
A bejgli, bár sok helyen úgy hivatkoznak rá, nem szerepel a hungarikumok listájában, csak várólistás, mégis a magyar gasztronómia, a karácsony elengedhetetlen süteménye. Ilyenkor az ünnepi asztalokra gusztusosan felvágva tálalják a mákos és a diós ízesítésű finomságokat.
Bizonyára sokan elgondolkoztak már azon, vajon miért pont ezt az édességet fogyasztjuk a karácsonyi ünnepek alatt. A bejglinek nemcsak a tésztája, hanem a története is tekervényes.
A bejgli eredete
A bejgli származását homály fedi, egyesek örmény eredetről beszélnek, mások szerint története egészen a 14. századig nyúlik vissza, Közép-Európa egy történelmi régiójához, Sziléziához, ahol feltehetően először készítették el az édesség ősét. Egy germán-jiddis eredetű szóból, a „beugenből” eredeztethető a neve, mely azt jelenti: meghajlít.
Egykor patkó alakú, kelttésztás kalács volt, majd a 19. században begyűrűzött Magyarországra is. Czifray István 1830-ban megjelent szakácskönyvében Posonyi finom mákos kalátsként említette meg. Ekkoriban kezdték el hazánkban átvenni a germán karácsonyi szokásokat, a faállítást, a szaloncukrokat és bizony a bejglikészítést is. A tradíció feltehetően Ausztrián át jutott el Magyarországra, ahol némileg átalakították az addigi formáját, és hajlítás helyett feltekerték az ünnepi desszertet.
Miért pont mákos vagy diós a töltelék?
Hagyományosan mákkal vagy dióval töltik meg a tekercseket. Előbbi a bőséget, termékenységet, gazdagságot és a jó egészséget, utóbbi pedig magát Jézus Krisztust szimbolizálja, és a néphit szerint védelmet nyújt az ártó szellemektől és a balszerencsétől. Ezek a jókívánságok, szerencsét hozó jelképek mind-mind kulcsfontosságú szereppel bírtak az ünnepkör alatt.
Elkészítés tekintetében ahány ház, annyi szokás. Valójában nem csak ezzel a két ízletes töltelékkel állítják elő, hanem gesztenyével, aszalt gyümölcsökkel, almával és szilvával is, mely tradíció vidékenként változik. Mi több, egyesek olyan komolyan veszik a családi hagyományokat, hogy féltve őrzött receptúrájukat a világ minden kincsért sem osztanák meg.
Változatosan ízesíthető, akár citromhéjjal, lekvárral, mazsolával, szerecsendióval, gyömbérrel, vaníliával, fahéjjal vagy kardamommal is meg lehet bolondítani.
A bejgli alternatívái megtalálhatóak Közép-Európa különböző részein, Szlovákiában a pozsonyi kifli terjedt el, mely patkó alakú édességet legtöbbször dióval töltik meg. A repedés nélküli, mégis vastag töltelékes, hagyományos bejgli receptjét érdemes otthon is kipróbálni, de a boltokban, pékségekben is meg lehet rendelni a laktató finomságot.
Íme a 8 legfinomabb, sütés nélküli karácsonyi sütemény
Vannak olyan ínycsiklandó nyalánkságok, amik nem csak finomak, de pikk-pakk készen vannak.
Íme a 8 legfinomabb, sütés nélküli karácsonyi sütemény: hipergyors ünnepi édességek
Nézegess képeket!
Elolvasom(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Bratislavská župa / Wikipedia, borító-, és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)