A klasszikus aranygaluska receptje
Az édes, vaníliasodóval meglocsolt aranygaluskának lehetetlen ellenállni. Te se tedd hát!
Az aranygaluska szépsége abban rejlik, hogy ugyan pepecselősnek tűnik, mégsem az, ráadásul főételként is megállja a helyét.
Ha szereted az édességet, akkor próbáld ki a diós finomságot vaníliasodóval meglocsolva.
Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 4 dkg vaj
- 3 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- reszelt citromhéj
- olaj
Hozzávalók a vaníliasodóhoz:
- 8 dkg cukor
- 5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés ideje:
Két óra.
Elkészítés menete:
1,5 dl tejet langyosíts meg, keverj bele csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a maradék cukrot és a csipetnyi sót. Kezdd el tésztát összedolgozni, és ha nagyjából összeállt, add hozzá a felolvasztott vajat is. Addig gyúrd, míg elválik az edény falától. Ekkor hintsd meg liszttel a tetejét, fedd le a tálat egy tiszta konyharuhával, és keleszd duplájára a tésztát.
Lisztezett deszkán nyújtsd kétujjnyi vastagra a megkelt tésztát, és olvasztott olajba mártott pohárral szaggasd ki belőle kisebb pogácsaformákat. Egy kivajazott jénai tálba fektesd bele az első sort, és kend meg a tetejét kevés olajjal. A diót a cukorral és a reszelt citromhéjjal keverd össze, és szórd meg vele a tészta tetejét. Folytasd a rétegezést egészen addig, míg el nem fogynak az alapanyagok. Ha elkészültél, gyújtsd be a sütőt, és amíg 180 fokra felmelegszik, hagyd tovább kelni a tésztát. Utána nagyjából fél órán keresztül süsd.
Amíg sül, készítsd el a vaníliasodót. Ehhez válaszd ketté a tojásokat, és a sárgákat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a lisztet, keverd csomómentesre, végül a vaníliakivonatot is adagold hozzá. Tedd fel főni, és állandó kevergetés mellett öntsd bele a tejet is. Lassú tűzön főzd krémesre, és ha kész az aranygaluska, tálaláskor locsold meg vele a tetejét.
Hipergyors finomságok
Ha hirtelen vendégek toppannak be, de nincs otthon semmi, amivel megkínálhatnád őket, próbáld ki gyors receptjeinket!
Fotó: jdkonyha.blogspot.hu
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- torta
Hipergyors szórt túrótorta
- ünnep
- sütemény
Édes kókuszgolyó lusta délutánokra
- ünnep
- rétes