A klasszikus aranygaluska receptje
Dióval és vaníliasodóval
Az édes, vaníliasodóval meglocsolt aranygaluskának lehetetlen ellenállni. Te se tedd hát!

Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Ami neked felesleges, másnak érték: így lehet jól jótékonykodni

beauty and style

Nőies bokacsizmák 10 ezer forint alatt: ezek a legsikkesebb fazonok idén ősszel »

Így soha nem ismernél rá a 47 éves, szexi szupermodellre: Heidi Klum az átváltozások mestere »

Most így a legszebb az ombre: csodás színátmenetek a hajba, melyek feldobják a sötét tincseket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az aranygaluska szépsége abban rejlik, hogy ugyan pepecselősnek tűnik, mégsem az, ráadásul főételként is megállja a helyét.

Ha szereted az édességet, akkor próbáld ki a diós finomságot vaníliasodóval meglocsolva.

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • olaj

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

1,5 dl tejet langyosíts meg, keverj bele csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a maradék cukrot és a csipetnyi sót. Kezdd el tésztát összedolgozni, és ha nagyjából összeállt, add hozzá a felolvasztott vajat is. Addig gyúrd, míg elválik az edény falától. Ekkor hintsd meg liszttel a tetejét, fedd le a tálat egy tiszta konyharuhával, és keleszd duplájára a tésztát.

Lisztezett deszkán nyújtsd kétujjnyi vastagra a megkelt tésztát, és olvasztott olajba mártott pohárral szaggasd ki belőle kisebb pogácsaformákat. Egy kivajazott jénai tálba fektesd bele az első sort, és kend meg a tetejét kevés olajjal. A diót a cukorral és a reszelt citromhéjjal keverd össze, és szórd meg vele a tészta tetejét. Folytasd a rétegezést egészen addig, míg el nem fogynak az alapanyagok. Ha elkészültél, gyújtsd be a sütőt, és amíg 180 fokra felmelegszik, hagyd tovább kelni a tésztát. Utána nagyjából fél órán keresztül süsd.

Amíg sül, készítsd el a vaníliasodót. Ehhez válaszd ketté a tojásokat, és a sárgákat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a lisztet, keverd csomómentesre, végül a vaníliakivonatot is adagold hozzá. Tedd fel főni, és állandó kevergetés mellett öntsd bele a tejet is. Lassú tűzön főzd krémesre, és ha kész az aranygaluska, tálaláskor locsold meg vele a tetejét.

Hipergyors finomságok

Ha hirtelen vendégek toppannak be, de nincs otthon semmi, amivel megkínálhatnád őket, próbáld ki gyors receptjeinket!

Fotó: jdkonyha.blogspot.hu

Ezt is szeretjük