A klasszikus aranygaluska receptje

Dióval és vaníliasodóval

Az édes, vaníliasodóval meglocsolt aranygaluskának lehetetlen ellenállni. Te se tedd hát!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranygaluska szépsége abban rejlik, hogy ugyan pepecselősnek tűnik, mégsem az, ráadásul főételként is megállja a helyét.

Ha szereted az édességet, akkor próbáld ki a diós finomságot vaníliasodóval meglocsolva.

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • olaj

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

1,5 dl tejet langyosíts meg, keverj bele csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a maradék cukrot és a csipetnyi sót. Kezdd el tésztát összedolgozni, és ha nagyjából összeállt, add hozzá a felolvasztott vajat is. Addig gyúrd, míg elválik az edény falától. Ekkor hintsd meg liszttel a tetejét, fedd le a tálat egy tiszta konyharuhával, és keleszd duplájára a tésztát.

Lisztezett deszkán nyújtsd kétujjnyi vastagra a megkelt tésztát, és olvasztott olajba mártott pohárral szaggasd ki belőle kisebb pogácsaformákat. Egy kivajazott jénai tálba fektesd bele az első sort, és kend meg a tetejét kevés olajjal. A diót a cukorral és a reszelt citromhéjjal keverd össze, és szórd meg vele a tészta tetejét. Folytasd a rétegezést egészen addig, míg el nem fogynak az alapanyagok. Ha elkészültél, gyújtsd be a sütőt, és amíg 180 fokra felmelegszik, hagyd tovább kelni a tésztát. Utána nagyjából fél órán keresztül süsd.

Amíg sül, készítsd el a vaníliasodót. Ehhez válaszd ketté a tojásokat, és a sárgákat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a lisztet, keverd csomómentesre, végül a vaníliakivonatot is adagold hozzá. Tedd fel főni, és állandó kevergetés mellett öntsd bele a tejet is. Lassú tűzön főzd krémesre, és ha kész az aranygaluska, tálaláskor locsold meg vele a tetejét.

Hipergyors finomságok

Ha hirtelen vendégek toppannak be, de nincs otthon semmi, amivel megkínálhatnád őket, próbáld ki gyors receptjeinket!

Fotó: jdkonyha.blogspot.hu

Ezt is szeretjük