Advent első vasárnapja: 2011-ben mikorra esik?

Némely évben decemberben, máskor pedig már november végén elkezdődik az adventi időszak. Készülj fel rá te is szépséges koszorúkkal!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Adventtel kezdődik a karácsonyi forgatag, úgymond ez az ünnep a vízválasztó az év többi része és az év végi programkör között.

A mozgó ünnep minden évben más napon veszi a kezdetét, így időről időre előfordul, hogy már novemberben beindul a keresztény ünnepsorozat.

Korai kezdés

Az advent a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, mely várakozást jelent az Úr eljöveteléig, illetve a vallás követői újévüket is innentől számolják. Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét, amelyet december 25-étől kell visszaszámolni, és egészen vízkeresztig, vagyis január 6-ig tart. Az első vasárnap időpontja a visszaszámlálás miatt változó, általában november 27. és december 3. közé esik: tavaly például november 28-án került az aszalra a koszorú, jövőre, 2012-ben pedig december 3-ra fog esni advent első vasárnapja.

Idén november 27-én kell meggyújtanod az adventi koszorú első gyertyáját, majd ezt követően minden hét utolsó napján újabb kanócot kell égetned egészen karácsony napjáig.

Miért gyújtunk gyertyát?

Az ünnepet az adventi koszorú szimbolizálja, melyet a hagyományos vallásos körökben fenyőgallyal és négy gyertyával – három lilával és egy rózsaszínnel – dekorálnak. A gyertyák Jézust jelképezik, melyek közül advent alkalmával minden vasárnap egyet kell meggyújtani.

Ez a szokás a 19. századra nyúlik vissza, bár ekkor még egészen más szerkezete volt a koszorúnak: 24 gyertyából állt, ami miatt valószínűleg manapság be sem férne egy átlag otthonba.

Persze mára ez is modernizálódott, csak a fantáziád szabhat határt, hogy milyen koszorút álmodsz meg az étkezőasztalodra. Ha nincs semmi ötleted, válogass szebbnél-szebb kompozícióink közül.

Magad készíted a koszorút, vagy készet vásárolsz?

Ezt is szeretjük