Bécs helyett: 4 csodás adventi vásár a szomszédban
Mutatjuk, mely városokban hangolódj az ünnepekre!

mariazell-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az adventi időszakban kedved támad egy kis forralt boros kiruccanáshoz, nem biztos, hogy Bécs az egyetlen hely, amiben gondolkodni érdemes.

Zágrábtól Pozsonyig számos olyan várost találsz a szomszédos országokban, ahová önállóan vagy akár szervezett buszos kirándulással is ellátogathatsz.

Zágráb – szebb, mint hiszed

Tudtad, hogy 2015-ben és 2016-ban is a horvát főváros nyerte el a legszebb karácsonyi vásár címet Európában? Zágráb olyan városokat előzött meg a European Best Destinations portál online szavazásán, mint Bécs, Párizs vagy Budapest.

Advent Zágrábban és karácsonyi vásár Ljubljanában
Advent Zágrábban és karácsonyi vásár Ljubljanában

A vásár 2017. december 2-án nyitja meg kapuit, és egészen 2018. január 7-éig fogadja a karácsonyi hangulatra éhezőket. A vásár a város főteréről, a Jelasic térről indul ki, ahol esténként zenei előadásokkal szórakoztatják a látogatókat. Ha vásárolni szeretnél, a környező utcák valamelyikén kell elindulnod, itt egymást érik a forralt boros bódék, és jobbnál jobb ajándékötletekbe botlasz majd. A Jelasic tértől keletre eső Európa tér kedvelt találkozóhely, koncertek, kiállítások és az európai városok gazdag kínálata jellemző rá. Ajánljuk figyelmedbe a Zrinjevac nevű parkot is, ha szívesen vásárolnál kiváló horvát borokat, párlatokat, kipróbálnál helyi gasztronómiai specialitásokat, vagy különleges kézműves termékekkel lepnéd meg az otthoniakat.

Ljubljana – kisvárosias hangulatban

A szlovén főváros központjában, a Ljubljanica-folyó partján, illetve a Presernov téren - ahol minden évben felállítanak jégpályát is - december 1-jén veszi kezdetét az ünnepi hangulat. Az adventi vásár 2018. január 2-áig mindennap délelőtt 10-től este 22 óráig nyitva tart. A karácsonyi és újévi témájú termékek mellett itt megtalálhatod fiatal szlovén tervezők eredeti alkotásait, melyek nagy része nem elérhető az üzletekben.

Ljubjana bájos, fővároshoz képest kisvárosias hangulatú központja már önmagában segít ráhangolódni az ünnepre, de Szlovéniában nagy hagyománya van az élő Betlehemeknek is. Itt az állatok mellett nem ritkán színészeket is szerződtetnek a feladatra.

Mariazell - az igazi advent

Ha számodra az adventi időszak nem csupán a forralt borozást, a sült kolbászt és az ajándékvásárlást jelenti, hanem szívesen ráhangolódnál az ünnepre lelkileg is, érdemes ellátogatnod Ausztriába, Stájerországba. Marizell Közép-Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelye, híres zarándokhely, ahol 2017. november 23-tól december 23-ig tart az adventi vásár. A világ talán legnagyobb - 12 méter átmérőjű - adventi koszorúját itt gyújtják meg a város főterén, Európa egyik legkülönlegesebb bazilikájának a tövében. Mariazellben nem találkozol gagyival - a vásár szervezői szigorúan megszűrik -, itt csak minőségi kézműves termékeket kínálnak.

Advent Mariazellben és Pozsonyban
Advent Mariazellben és Pozsonyban

Pozsony - stílusos advent

Pozsonyban 2017. november 26-án nyit az adventi vásár, és december 22-én már be is zár az ünnepi forgatag. A történelmi belvárosban a Fő téren és a Ferencesek terén, valamint az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav téren száz stand kínál szlovák kézműves különlegességeket, fából, bőrből, üvegből készült ajándékokat. Megtalálhatók itt Szlovákia kedvenc gasztronómiai specialitásai, mint a sztrapacska, a kolbászos káposztaleves vagy a borókapálinka.

Az 1993 óta minden évben megrendezett pozsonyi vásár emberléptékű, méretében jelentősen elmarad bécsi testvérétől. Ha jobban kedveled a stílusosabb, nyugalmasabb adventi vásárokat, jó szívvel ajánljuk figyelmedbe a szlovák fővárost.

Ezt is szeretjük