Ezüstvasárnap az arany Prágában - Budapest és Bécs után vétek lenne kihagyni
Ízes sörök, középkori adventi hangulat, ínycsiklandozó knédli.

nagykep?cikkid=164041&kep=praga-adventi-piac1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azért jó, hogy az adventnek négy hete van, mert akár minden hétvégén meglátogathat az ember egy-egy szédítő karácsonyi vásári forgatagot. Hangolódni jó, az ünnep úgy lesz gyönyörű, ha izgalommal és élményekkel teli várakozás előzi meg.

Prága arany szívvel és tárt karokkal vár

A cseh főváros azért jó választás az adventi kiruccanáshoz, mert aránylag közel van, valamint történelmi adottságai és a cseh emberek közvetlen vendégszeretete révén megkapóan fenséges előkarácsonyi élményeket garantál. Kulturális és kulináris, történelmi és vizuális élmények tömkelege vár rád, ha kényelmes a bakancsod vagy a csizmád.

Az Óváros tér lesz a programcsomag fókuszában, melynek karácsonyi zsivaja és középkori piaci pompája ámulatba ejti az ember. A zsongó tömeg magával ragad, de úgy, hogy nincs időd közben mérgelődni a sokaság miatt, annyira lenyűgöznek a látnivalók.

Az élvezetek és impressziók szinesztéziája szédít meg, isteni ízek a szájnak, mennyei illatok az orrnak, az ünnep hangjai a fülnek. Prága kulturális sokszínűsége, archaikus épületei impozáns hátteret nyújtanak a felfedezősétának.

Mindent a szemnek, de a gyomornak is

Prága magával ragadó atmoszférájához szervesen hozzátartozik a sörözés. A sörözőkben, vagyis pivnicákban ugyanúgy zajlik a délutáni élet, mint az angol pubban vagy a magyar kocsmában. A sör nemcsak nemzeti ital, hanem szenvedély, és a közösségi lét összekovácsoló nedűje.

Vigyázzunk a söralátétekkel, mert Prágában azoknak komoly többletfunkciójuk van. Ha a korsód kiürül, és a sörkekszet nem rakod rá az üres pohár szájára, a csapos automatikusan hozza a következő kört. A figyelmetlenség itt hamar vezet egy kis ünnepi spicces közérzethez.

Kitekintenél a világra is?

Nézd meg, hol ünneplik a legpompásabb díszletek között a karácsonyt!

És ha már a sörnél tartunk. Igazi ínyencként elnyerheted a társaságod elismerését, ha a zimankós adventi délutánon kipróbálsz egy forró sörfürdőt. Bizony, a prágaiak nemcsak belső kúraként alkalmazzák a habzó italt, hanem meg is mártóznak benne.

A sörfürdőkultúra egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a forró komló- és árpapakolások pedig garantálják az ünnepi hajszától megfáradt bőr regenerálódását.

Egyél, igyál, élvezd az életet

A prágai adventi piac egyik nagy érdeme, hogy nem drága, sőt, elnézve az árakat, a legtöbb itthoni karácsonyi vásárt kenterbe veri ebből a szempontból. Ha szétnéztél a méltán világhírű cseh kristályszuvenírek és az éterien gyönyörű üveg karácsonyfadíszek között, csillapítsd szomjadat és éhségedet.

Melegítsd a kezedet forró fűszeres sörrel, a gyomrodat pedig knédlivel és dinsztelt fehér káposztával. Ha csak egy ízletes sörkorcsolyára vágysz, falatozz a hermelinből, ami egy tipikusan csehországi, pácolt camembert-féle, és sohasem elég belőle az a pár darab, amit sörfalatkának adnak.

A cseh tradicionális krumplileves cipóban nagyon jó választás főételnek, melyet alibiből a hazai mézlikőrrel, vagyis medovinával koronázhatsz meg, csupán azért, hogy átjárjon az advent melegsége.

Áldozz a kultúrturizmus oltárán is

A Károly hidat lehetetlen elkerülnöd, de ha igaz főúri virtusra vágysz, fizess be egy lovas konflisos utazásra, amely átvisz a szobrokkal gazdagon ékesített hídon. Hajdanán úgy tartották, hogy ha a kőműves tejet és tojást kevert a cementbe, az garanciát jelentett arra, hogy az építmény évszázadokon keresztül stabilan áll.

Így volt ez a Moldván átívelő híddal is, mely a legtöbb Csehországot ábrázoló háttérképen szinte ország szimbólumként szereped. Ha mozirajongó vagy, ismerős lehet még a Mission: Impossible című filmből, ahol Ethan Hunt embereit a hídon és az azt körülvevő gyönyörű helyszíneken likvidálják.

Sétálj fel a várba, és ha szerencséd van, a Szent Vitus-katedrális meseszerűen csipkés gótikus cirádáit hótakaró borítja, meghitt hangulatot terítve az ünnep köré. A monumentális templom belsejében található színpompás ólomüveg ablakok alatt az emberre szinte rázuhan az áhítat, itt érdemes megpihenni pár percre, és gyújtani egy mécsest a közelgő karácsony szellemében, elhunyt szeretteinkért.

Száz és száz élménnyel vár tehát a száztornyú város, mellyel akkor is jól jársz, ha csak egy szeletkéjét tudod felfedezni és bejárni. Ünnep előtt, alatt és után is káprázatos Prága.

A karácsonyi adventi utakat szinte minden utazási iroda szervezi az adventi hétvégeken. Az egy napos nonstop utak ára 8000-től 13 000 forintig terjed.

Kuponos utazásként már 25 000 forintért is kiruccanhatsz a barátságosan ódon cseh fővárosba, az egyéjszakás kalandra. A hosszú hétvégi, három napos/két éjszakás programcsomagot 30 000-33 000 forintért veheted igénybe.

Idén először Idén először Advent Expressz Élményvonat a karácsonyi fényekbe öltözött Prágába, a MÁV Nosztalgia járatai programsorozat keretein belül.
Ezt is szeretjük