Lába elvesztése után állt kémnek, az egyik legsikeresebb ügynök lett a II. világháborúban: Virginia Hall története

Virginia Hall nagykövet szeretett volna lenni, de balesete miatt ez lehetetlenné vált. Az elszánt, bátor asszony végül elképesztően sikeres ügynök lett annak ellenére, hogy nőként alkalmazni sem akarták.

A kémnő, Virginia Hall
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Virginia Hall 1906-ban született Marylandben, gyermekkorában mindig is jól teljesített az iskolában, többek közt franciául, olaszul és németül is tanult, majd az egyetemen francia nyelvet és közgazdaságtant hallgatott. Később úgy döntött, Európában folytatja tovább tanulmányait, így többek közt Franciaországba, Németországba és Ausztriába is eljutott.

Elhatározta, hogy diplomata szeretne lenni annak ellenére, hogy nőként a 20. század elején köztudottan nehéz volt ezt megvalósítani. Többször is visszautasították jelentkezését, így végül írnoki pozíciót töltött be először a varsói, majd a törökországi amerikai nagykövetségen. Ekkor azonban még nem sejtette, hogy egy sorsfordító esemény minden álmát derékba töri.

Vadászbaleset során vesztette el lábát

1932-ben, 27 évesen egy súlyos baleset teljesen megváltoztatta az életét. Egy vadászat során véletlenül lábon lőtte magát, a bal lábát emiatt térdtől lefelé amputálni kellett. Virginia Hall megtanult fa művégtaggal járni, de testi fogyatékossága miatt ezután már esélye sem volt nagyköveti pozíciót betölteni az amerikai külügyminisztérium szigorú, igazságtalan szabályai miatt. 

A hosszas, fájdalmas rehabilitáció után 1939-ben úgy döntött, elhagyja az írnoki pályát, és új lehetőségek után néz. Még jóval azelőtt, hogy az Egyesült Államok csatlakozott volna a háborúhoz, mentőautókat vezetett a francia hadseregnél, 1940-ben pedig a sebesültek menekítésében is segített. Nem sokkal később leszerelték, így Londonba utazott, hogy felajánlja szolgálatait a brit erőknek. Útja során figyelt fel rá egy spanyol titkosügynök, aki egy rövid beszélgetés során rájött: Virginia Hall az a személy, akire igazán szükségük van. Bátorsága és szenvedélye azonnal meggyőzte őt, ezért összekapcsolta a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egység (Special Operations Executive, SOE) egyik magas rangú tisztjével. Bár a szolgálat nem szívesen alkalmazott nőket, ám mivel kevesen vállalták be az életveszélyes feladatokat, az asszony pedig elképesztő elszántságról tett tanúbizonyságot, felhagytak az előítéletekkel, és elfogadták jelentkezését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A világháború egyik leghíresebb kémje lett

Fegyverhasználatra és az ellenállással kapcsolatos feladatokra is kiképezték, ő pedig gyorsan felülmúlta munkaadói elvárásait. Képes volt hosszabb ideig elkerülni és kicselezni a Gestapót, mint bármelyik férfi kollégája, de a toborzásban is nagyon tehetséges volt. Egy egész éven át ő volt a szervezet egyetlen női ügynöke, hamarosan pedig a világháború legsikeresebb kémje vált belőle.

Információt gyűjtött Franciaországban, megszervezte az ellenállást, segített biztonságba juttatni brit pilótákat, és még akkor sem gyengült el, amikor társait elfogták vagy megölték. A nácik sánta hölgynek hívták, a Gestapo vadászott rá, neki mégis sikerült elmenekülnie előlük. Amikor a németek 1942-ben megszállták Franciaország addig szabad területeit, Virginia Hallnak Spanyolországba kellett menekülnie a Pireneusokon keresztül, az út pedig művégtaggal még embert próbálóbb volt, ő mégis elérte célját. Mivel azonban papírok nélkül érkezett az országba, azonnal letartóztatták, és hat hétig ült börtönben, szabadulását pedig egy rabtárságnak köszönhette, aki informálta ottlétéről az amerikai hatóságokat.

A következő négy hónapot Madridban töltötte, majd áthelyezését kérte a SOE-tól, de ők nemet mondtak, így a nő az amerikai kémszolgálatnál, a Stratégiai Szolgálatok Hivatalánál (Office of Strategic Services, OSS) helyezkedett el. Kérésére visszaküldték a megszállt Franciaországba, és mivel művégtagja miatt nem tudott ejtőernyőzni, torpedóhajóval érkezett a területre.

A háború után is a CIA-nek dolgozott

Rádiósként dolgozott, de idős tehenésznőnek adta ki magát, még haját is őszre festette, hogy ne ismerjék fel. Jelentette a német csapatok tevékenységét, és irányította a szállítmányok ledobását. Állandó mozgásban volt, így az ellenség sosem tudta rendesen lekövetni a rádiójeleit, ellenállási csoportjai pedig közben számos sikeres támadást hajtottak végre.

1944-ben az utolsó jelentésében azt írta, csapata négy hidat rombolt le, több tehervonatot siklattak ki, számos kulcsfontosságú vasút- és telefonvonalat tettek tönkre, és körülbelül 150 német elfogását, valamint 500 börtönbe kerülését is az ő munkájuknak tulajdonították. Virginia Hall háborús tevékenységéért több kitüntetést is kapott, és egészen nyugdíjas koráig a CIA-nél dolgozott elemzőként. 1972-ben, 76 évesen hunyt el.

A kémnő, Nancy Wake története

Nancy Wake nővérként, majd újságíróként kezdte karrierjét, életét azonban teljesen megváltoztatta az, hogy tanúja volt a nácizmus úttörésének, valamint Hitler hatalomra jutásának. Elborzasztották a németek tettei, és úgy döntött, nem nézheti őket tétlenül. Kezdetben tudósítóként tevékenykedett, később viszont a francia ellenállás tagja lett. Férfiakat megszégyenítő erővel, kitartással és bátorsággal hajtotta végre az életveszélyes küldetéseket, és bár a Gestapo legkeresettebb személyévé vált, mindig ki tudta játszani őket. A Fehér Egérként ismertté vált kémnő több kitüntetést is kapott a II. világháború alatt végzett munkájáért.

A II. világháború leghíresebb kémnője, a Gestapo legkeresettebb személye volt: vérdíjat is kitűztek Nancy Wake fejére

A Fehér Egér néven ismert, rettenthetetlen kémnő hihetetlen bátorsággal és vakmerőséggel hajtotta végre a legveszélyesebb feladatokat is.

Elolvasom

Képek: Instagram, Instagram

Ezt is szeretjük