Nagyon más volt a viking nők élete, mint ahogy azt elképzeljük: bármikor elválhattak, és erős tekintéllyel bírtak
A viking nők sokkal szélesebb körű jogokkal rendelkeztek, mint a korabeli társadalmak asszonyai.

viking no cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A barbárságukról, portyáikról hírhedtté vált vikingeknél sokkal nagyobb, fontosabb szerepet töltöttek be a nők, mint a korabeli társadalmakban. Egyáltalán nem volt szó arról, hogy a férjek teljesen elnyomták volna asszonyaikat, sőt mindennapi életüket inkább a nemek közti egyenlőség jellemezte.

A 793-tól a 11. század végéig tartó viking korban, bár alapvetően a férfiak domináltak, és a hagyományos szerepkörök is fennálltak, a nők ugyanúgy harcolhattak, döntéseket hozhattak, és jóval nagyobb szabadságot élveztek az akkoriban megszokottnál.

A viking nők élete

A halászat, a vadászat, a kereskedelem és a harc alapvetően a férfiak feladata volt, míg az asszonyok legfőbb tevékenységei közé a háztartás vezetése, a főzés és a gyermeknevelés tartozott. Azonban bár a törvény szerint a férfiak uralkodtak, a való életben a helyzet kicsit más volt - főleg akkor, ha a férjek hosszú portyákra indultak.

A lányok általában 12-15 éves korukban mentek férjhez, a házasságok a családok megegyezései alapján köttettek, azonban a leendő arák is beleszólhattak a döntésbe. Alapvetően az volt az ideális, ha a menyasszony szűzen lépett frigyre, ám akkor sem került hátrányos helyzetbe, ha nem őrizte meg tisztaságát a nászéjszakáig. Csak az volt a fontos, hogy az együttlétből ne szülessen gyermek. Az asszonyok válást is kezdeményezhettek, és mivel a társadalom fontosnak tartotta a feleségek szexuális elégedettségét, így akár a nem kielégítő nemi élet is nyomós okként szolgálhatott. De az is, ha a férj legalább három éve nem feküdt le velük, vagy bármilyen okból kifolyólag nem volt képes teljesíteni az ágyban, illetve, ha a férfi nőiesen öltözködött. Mindezek mellett az erőszak és a bántalmazás szintén válóok lehetett. A vagyon elosztása hasonló esetekben a házassági szerződés alapján történt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos szerepet töltöttek be a társadalomban

Bár elméletileg a ház ura a férj volt, a nő nemcsak a háztartás, hanem párja irányításában is nagy szerepet játszott. A viking asszonyok nagy tekintélynek, megbecsülésnek örvendtek, amikor pedig a férfiak harcba indultak, teljesen átvették a vezetést. Ők működtették a gazdaságot, ők kezelték a vagyont, ők parancsoltak a szolgáknak, és a férfiak munkáit is elvégezték. De az sem volt ritka, hogy követték férjeiket útjukon, és segítettek az új területek felfedezésében. Egy idő után pedig férjeik visszatértével is megőrizték hatalmi pozícióikat a gazdaságban. A nők emellett a korabeli társadalmak asszonyaival ellentétben örökölhettek, és saját tulajdonnal, vagyonnal is rendelkezhettek. Akadtan bőven olyan hölgyek is, akik kifejezetten magas státuszt, nagy megbecsülést vagy gazdagságot értek el életük során.

Női harcosok

A női harcosokról csak néhány történelmi forrás tesz említést, a legtöbb információ róluk az irodalmi alkotásokból származik, de a sírokban az asszonyokkal együtt eltemetett kisebb fegyverek, nyílvesszők is arról árulkodnak, hogy bizony ők is kivették a részüket a harcokból. Ha kellett, bátran küzdöttek férjeik mellett, főleg akkor, ha bármi vagy bárki a családjukat, vagyonukat fenyegette. 

A vikingek szexuális élete

A vikingek életét nem csak a történelemkönyvekből ismerheti az ember, hiszen számos film és sorozat is feldolgozta a barbárságukról híres skandináv származású kereskedők, hajósok és harcosok mindennapjait, tetteit. Ezekben általában a szexre is nagy hangsúly helyeződik, ám a források szerint vannak részletek, melyekben az alkotások eltértek a valóságtól. De milyen is volt igazából a szexuális életük? Eláruljuk a részleteket.

Ezt is szeretjük